Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

προβληματισμός δευτέρας - CASE STUDY ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΜΑΣ (ΓΙΩΤΗΣ)

Καληνωρίσματα. Στην σημερινή παγκοσμιοποιημένη εποχή, είναι πολύ δύσκολο να μην μπορεί κανείς να ικανοποιήσει μια καταναλωτική του ανάγκη, ειδικά σε ότι αφορά την διατροφή. Θυμάμαι τα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα ή τις αρχές του ενενήντα όπου ελάχιστα προϊόντα μονοπωλούσαν τις επιλογές μας. Σήμερα, οι επιλογές είναι τόσο πολλές και τα κριτήρια κάνουν την απόφαση αρκετά πολύπλοκη. Σχεδόν όμως για κάθε προϊόν με ξένη ετικέτα, υπάρχει και ένα αντίστοιχο ελληνικό.

Η ιστορία όμως ξεκίνησε ανάποδα. Συγκεκριμένα το 1930, όπου το ζεύγος Γιώτη, αποφάσισε να ιδρύσει την εταιρεία “ΓΙΩΤΗ” με σκοπό να imageπροσφέρει αγνά δυναμωτικά προϊόντα στα ελληνόπουλα από πρώτες ύλες καλλιεργήσιμες στην ελληνική γη. Κάπως έτσι ξεκίνησε την δραστηριότητα της η πρώτη ελληνική εταιρεία που έθρεψε τα μωρά στη χώρα μας. Η εταιρεία Γιώτης, γνώριζε πως σύντομα ξένες εταιρείες του κλάδου θα κατακλύσουν τα ράφια των ελληνικών καταστημάτων κι έτσι σύντομα λάνσαρε νέα προϊόντα για την μαγειρική ή διάφορα έτοιμα επιδόρπια. Το σταθερό μοτίβο της εταιρείας ήταν και είναι η διατήρηση της υψηλής διατροφικής αξίας των προϊόντων της και πράγματι, ο ανταγωνισμός δεν θα λύγιζε αυτόν τον στόχο.

Ένας ανταγωνισμός που δεν άργησε να έρθει. Εταιρείες όπως η γαλλική Nestle, η τούρκικη Bebelac, η γερμανική Noynoy και άλλες όχι μόνο εισήλθαν στο παιχνίδι του ανταγωνισμού αλλά καθιερώθηκαν κιόλας στα πλαίσια της ξενομανίας που εκείνη την περίοδο είχε καταβάλλει τον έλληνα. Άλλωστε, οι διάσημες εταιρείες που έφτασαν στη χώρα μας, διοχέτευσαν καταιγισμό προϊόντων φροντίζοντας έτσι να καθιερωθούν στο υποσυνείδητο του καταναλωτή. Για κάθε προϊόν που η Γιώτης έφτιαχνε, το αντίστοιχο ακόμα πιο εντυπωσιακό ξένης ετικέτας έφτανε στην χώρα. Το σοκολατούχο γάλα HEMO γρήγορα είχε να αντιμετωπίσει τα αντίστοιχα ξένα. Και κάπως έτσι η Γιώτης μεγάλωνε μεν, με φοβερό ανταγωνισμό.

Όμως η εταιρεία μεγάλωνε και εκσυγχρονιζόταν. Με όπλο την ελληνική πρώτη ύλη, κατάφερε να περάσει τα σύνορα με το εύστοχο σύνθημα “σκέψου παγκόσμια, δούλεψε τοπικά” και να επεκταθεί στις αγορές της Αμερικής, των Βαλκανίων, αλλά και της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Σήμερα διαθέτει προϊόντα στην Ασία, την Αυστραλία και την Αφρική. Ουσιαστικά η εταιρεία βρίσκεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη τιμώντας το ελληνικό όνομα της. Και την επιτυχία αυτή εξαργύρωσε με σοβαρές επενδύσεις στις εγκαταστάσεις της που πλέον είναι από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη και μάλιστα ικανοποιώντας διεθνή πρότυπα ποιότητας, αλλά και με το κοινωνικό της έργο για το περιβάλλον αλλά και με δράσεις υπέρ ενίσχυσης αδύναμων ομάδων της χώρας. Η αναγνώριση των δραστηριοτήτων της Γιώτης δεν έρχονται μόνο από την εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά και από ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις για τα προϊόντα και το brand γενικότερα.

Η Γιώτης συνεχίζει τον αγώνα για τη σωστή διατροφή των παιδιών όλου του κόσμου. Πρόκειται για μια μεγάλη εταιρεία άξια εμπιστοσύνης την ίδια ώρα που έλληνες γονείς και νοικοκυρές αποφασίζουν να προτιμήσουν ξένες ετικέτες τύπου γαλλικές Nestle απλά και μόνο επειδή έχουν διάσημο όνομα. Τα προϊόντα είναι δεδομένα. Ο ανταγωνισμός σκληρός. Η Γιώτης φοράει την ελληνική σημαία.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΞΕΝΕΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το