Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

βpάβευση κυριακής ~ η γενοκτονία των ελλήνων της μικράς ασίας

καταχώρηση τσι μέρας 
η βράβευση της καλύτερης καταχώρησης για την ημέρα που πέρασε στον χώρο των ιστολογίων
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ ΤΣΙ ΜΕΡΑΣ
από ai-vreS

Η γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Ολοκληρώθηκαν χτες οι πολυήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από Τούρκους εθνικιστές με αρχηγό το Μουσταφά Κεμάλ.
Προσφυγικής καταγωγής κι εγώ από την πλευρά της μάνας μου (οι πρόγονοι ήρθαν από την περιοχή της Σεβάστειας) έλαβα μέρος ενεργά στις εκδηλώσεις, οι οποίες πρώτη φορά, στην Κοζάνη τουλάχιστον, απέκτησαν τέτοια ένταση και παλμό τόσο στα σχολεία όσο κι έξω από αυτά με ομιλίες, συζητήσεις, πληροφοριακά περίπτερα, χορούς, ολονυκτίες.
Φυσικά δεν ήταν μόνον οι Έλληνες που υπέφεραν τα φοβερά δεινά του πολέμου, των εκτοπίσεων, των εξοριών και της φυγής, αλλά οι Αρμένιοι επίσης και οι Ασσύριοι.
Κανείς επιστήμονας όσο Γραικύλος κι αν είναι δε μπορεί να αρνηθεί τις 25.000 χήρες και ορφανά που ήρθαν στη χώρα μας από τη Μικρά Ασία όπως επίσης και τους 1.200.000 χριστιανούς οι οποίοι εγκατέλειψαν μέρη ελληνικά για τρεις χιλιετίες.
Όπως γράφει ειδικά για τη Σμύρνη ο Βρετανός ιστορικός Clogg: «…πανικόβλητοι πρόσφυγες πηδούσαν στη θάλασσα, για να ξεφύγουν από τις φλόγες και οι τρομακτικές κραυγές τους ακούγονταν μίλια μακριά».
Εδώ και καιρό οι αποδομητές του Έθνους, ντόπιοι και ξένοι, επιδιώκουν να μας αποκόψουν από την ιστορία μας, αλλά δεν το κατορθώνουν. Οι μνήμες μας, ιδιαίτερα της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, είναι για μας πάντα ζωντανές.

  οι απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο δε συμφωνούν ή εκφράζουν απαραίτητα το yannidakis. 
Η βράβευση ικανοποιεί μια σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το