Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

προβληματισμός δευτέρας - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΓΥΡΙΣΕ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΑΦΟΥ ΒΡΕΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Καληνωρίσματα. Πολύς λόγος γίνεται τελευταία αναφορικά με το πόσο τελικά το μέτρο της αποκέντρωσης θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα στην περίοδο της κρίσης. Η κορεσμένη Αττική δείχνει να μην μπορεί να προσφέρει πολλές νέες καινοτόμες ευκαιρίες στον έλληνα πολίτη. Θα μπορούσε άραγε η περιφέρεια να απορροφήσει την ελληνική ανάκαμψη; Για να προβληματιστούμε πάνω στο θέμα, ζήτησα τις απόψεις του Γρηγόρη Παπαδόπουλου, συνταξιούχου εδώ και λίγο καιρό της Περιφέρειας.

Η οικονομική και κοινωνική κρίση που περνά η χώρα μας το τελευταίο διάστημα μας δίνει την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε μερικές παγιωμένες θεωρίες. Πιστεύετε πως οι έλληνες θα μπορούσαν να έχουν περισσότερες προοπτικές καλύτερης ποιότητας ζωής στις μικρές πόλεις/χωριά της περιφέρειας στην Ελλάδα;
Είναι σχετικό. Εξαρτάται από το τι ζητά ο καθένας. Αν για παράδειγμα κάποιος επιθυμεί να ακολουθήσει μια καλλιτεχνική καριέρα είναι προφανές πως στην Αθήνα έχει περισσότερες ευκαιρίες, όμως μια μικρομεσαία επιχείρηση θα έχει πολύ καλύτερες προοπτικές στην περιφέρεια όπου θα πλησιάσουν το πελατολόγιο τους πιο εύκολα, θα διαφημιστούν πιο εύκολα και γενικά ο κόσμος θα στηρίξει μια καλή προσπάθεια.

Έχει καθιερωθεί να πιστεύεται πως ο κάτοικος της περιφέρειας μπορεί να απασχοληθεί μόνο με την γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία και τον τουρισμό. Μπορεί να αλλάξει κάτι τέτοιο προσφέροντας συνθήκες ανταγωνισμού στην περιφέρεια με τις μεγάλες πόλεις;
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Σκεφθείτε πως το διαδίκτυο έφτασε στην Ελλάδα από ερευνητικά κέντρα στην Κρήτη ή πως σημαντικές εταιρείες στους κλάδους της μεταποίησης, πετρέλαιο, πλαστικά, ορυκτά, παλαιότερα ο καπνός, όλα έχουν σα βάση περιοχές εκτός Αθηνών. Επίσης μην ξεχνάμε τον τουρισμό που κατά βάση ανθίζει στην περιφέρεια και που αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

imageΠοιο είναι αλήθεια το ενδεχόμενο κέρδος συνολικά για την Ελλάδα με την αποκέντρωση;
Δε νομίζω πως μπορώ να απαντήσω με κάποιο νούμερο ή με μια συγκεκριμένη φράση. Ακόμα και φιλοσοφικά, είναι λάθος μια χώρα να συγκεντρώνεται οικονομικά και πληθυσμιακά στο κέντρο της επικράτειας της. Η Ελλάδα παρουσιάζει σπάνιες ιδιομορφίες από τον Έβρο ως την Κρήτη.

Ποιες δράσεις προτείνετε για να επιστρέψει ο έλληνας στην περιφέρεια;
Η αλήθεια είναι πως έχουν γίνει πολλά λάθη σε αυτόν τον τομέα. Πολλές καθυστερήσεις. Τα χρήματα πήγαιναν όλα στην Αττική και η Περιφέρεια δεν κατάφερε να δώσει κίνητρα με ανάπτυξη ώστε να κρατήσει τους νέους. Σήμερα χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αντιστραφεί η φιλοσοφία αυτή. Πρέπει να τρέξουν προγράμματα επενδύσεων στην Περιφέρεια, να επιστρέψουν οι επιχειρηματίες εδώ από την Βουλγαρία που κάποτε πήγαν. Υπάρχει η δυνατότητα για να γυρίσει ο κόσμος πίσω.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι πραγματικά οι νέοι να επιστρέψουν στην περιφέρεια.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το