Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

προβληματισμός τρίτης ~ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΩΣΗΣ ΜΕ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜATA

Καληνωρίσματα. Δε θα σας κρυφτώ. Πίστευα πως στην Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών πριν λίγες ημέρες, δε θα είχαμε ιδιαίτερα αποτελέσματα, όπως συνηθίζεται άλλωστε. Έκανα λάθος. Τα αποτελέσματα ήταν χειροπιαστά και θετικά και ο λόγος είναι προφανής: Οι πρωταγωνίστριες χώρες (Ιταλία, Ισπανία) ήταν με την πλάτη στον τοίχο και η επιστροφή στην χώρα τους με άδεια χέρια θα ήταν καταστροφική. Αν το όλο ζήτημα πάντως αφορούσε χώρες “κομπάρσους” όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία τότε καλύτερα να κρατούσαμε μικρό καλάθι. Γιατί όμως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα της συνόδου;

Εγώ τα χωρίζω σε δύο κατηγορίες. Σε αυτά που αφορούν το κεφάλαιο και σε αυτά που αφορούν τον μικρομεσαίο πολίτη. Σε ότι αφορά το κεφάλαιο, η μεγάλη απόφαση είναι η δημιουργία της πανευρωπαϊκής εποπτείας τραπεζών. Ότι η “κρίση” ξεκίνησε από τις τράπεζες, είναι γνωστό. Και στην Ελλάδα τα πρώτα σημάδια της ύφεσης φάνηκαν όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις αναγκάζονταν να χρηματοδοτούν τις τράπεζες ξανά και ξανά για να σωθούν. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε πως αυτό είναι σημαντικό. Αν οι τράπεζες δεν έχουν λεφτά, δεν κινείται τίποτα στην αγορά. Η ευημερία ενός κράτους ξεκινά από εκεί, οπότε δεν είναι λάθος να σώσουμε τις τράπεζες πρώτα. Αυτό που η απόφαση αλλάζει, είναι πως επιτέλους δε θα χρειάζεται να σώνει κάθε φορά τις τράπεζες το κράτος στο οποίο ανήκουν. Μια μικρή Ελλάδα να δανείζεται με κακούς όρους για να σώσει το τραπεζικό της σύστημα. Πλέον η εποπτεία θα ανήκει σε αυτόν τον ενιαίο φορέα ο οποίος εκτός ότι θα δανείζει, θα έχει και την ευθύνη να θέσει όρους εξυγίανσης στον τραπεζικό όμιλο. Με πιο απλά λόγια, το μπαλάκι για τη σωτηρία των τραπεζών φεύγει από τις κυβερνήσεις και κατά συνέπεια από τον λαό και πάει σε έναν υπεράνω οργανισμό. Σημαντική ήταν και η απόφαση για πιο… προσιτά ομόλογα, κάτι που όμως δεν αφορά την Ελλάδα η οποία μπλέχτηκε ήδη στα δίχτυα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θα παίξει με τους δικούς του κανόνες.

Η άλλη απόφαση που αυτή τη φορά αφορά, εμάς τους μικρομεσαίους πολίτες, είναι το αναπτυξιακό πακέτο εκατόν είκοσι δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφάσισαν (με γερμανική πρόταση παρακαλώ) να δώσουν στις χώρες της ευρωζώνης. Το ποσό δεν λύνει όλα μας τα προβλήματα, δεδομένου όμως πως σαν χώρα με περισσότερα προβλήματα θα καρπωθούμε μεγαλύτερο ποσό κατ’ αναλογία, αυτό αφήνει μια ευχάριστη γεύση. Πρόκειται για λεφτά που μέσω προγραμμάτων θα περάσουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αγοράσουν νέο εμπόρευμα, για να προσλάβουν νέους υπαλλήλους, για να αναπτύξουν μοντέλα διοίκησης επιχειρήσεων και μέσα από τον επικείμενο ανταγωνισμό να έχουν μια νέα προσπάθεια να διεκδικήσουν μερίδιο αγοράς. Σύμφωνα με το σχέδιο οι κυριότερη κλάδοι τόνωσης θα είναι ο αυτός της ενέργειας και των μεταφορών, ενώ περισσότερη προσοχή θα δοθεί στους νέους ανέργους. Λεφτά στους μικρούς για να κινηθεί η αγορά λοιπόν.
image







Πρέπει να καταστήσω σαφές πως η μία απόφαση δεν είναι άσχετη της άλλης. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως με δυνατό τραπεζικό σύστημα, θα μπορούμε να ευελπιστούμε στην τόνωση της αγοράς. Δάνεια θα εγκρίνονται πιο εύκολα, θα αναστηθεί ο κλάδος των οικοδομών και μαζί η αγορά ολόκληρη. Τα προγράμματα επιδοτήσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το κερασάκι στην τούρτα. Μία μικρή ανάσα σε σωστά στοχευόμενους αποδέκτες που είναι αδύνατο να σώσουν την κρίση, γι’ αυτό και πρέπει να αποτελέσουν συμπλήρωμα των υπολοίπων αποφάσεων.

Είμαι αισιόδοξος. Διότι κανείς τους δεν έχει περιθώριο να μην πετύχει. Την κρίση τελειώνουν τα μέτρα υπέρ της Ισπανίας και Ιταλίας που θα έχουν επίδραση-αλυσίδα σε όλη την Ευρώπη (και την Ελλάδα). Λίγο υπομονή φίλοι μου.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ :[

3 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι το κείμενο το έγραψες στις πρώτες στιγμές που ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις και το δημοσίευσες σήμερα. Αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω το ότι αποκρύπτεις ότι η απόφαση ΔΕΝ αφορά την Ελλάδα, δυστυχώς... Αυτό είναι ξεκάθαρο και διατυμπανίζεται από Ευρωπαίους, τρόικα, ΔΝΤ.
    Έχω να παρατηρήσω κάποια πράγματα εδώ. Πρώτον η Σύνοδος απέδειξε περίτρανα ότι και για την χώρα μας υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης όταν πριν 2 χρόνια ο προδότης ΓΑΠ, τον οποίο θαύμαζες(!) μας έβαζε στο ΔΝΤ χωρίς να κάνει την παραμικρή προσπάθεια να τύχουμε κάποιων ευνοϊκών όρων και κυρίως αναπτυξιακών. Αντίθετα μας χαρακτήριζε οικονομικό Τιτανικό και διεφθαρμένο λαό. Δεύτερον αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι ηγεσίες μας δεν μπορούν να δουν πέρα από την μύτη τους είτε από ανικανότητα είτε από δόλο. Και αναφέρομαι σε έναν εξίσου ανίκανο και επικίνδυνο πρωθυπουργό τον Σαμαρά που, ενώ όλοι ήξεραν ότι Ραχόι και Μόντι αν δεν έπαιρναν αυτά που ήθελαν θα έκαναν "Κούγκι" την Ευρωζώνη, αυτός μόλις ανέλαβε, αντί να ταχθεί μαζί τους και να διεκδικήσει τα αυτονόητα για τον λαό του, έστειλε επιστολή υποτέλειας δεσμευόμενος να σεβαστεί την προδοτική του υπογραφή στα μνημόνια. Πράγμα που σημαίνει απολύσεις στο δημόσιο, περικοπές σε συντάξεις καθώς τα ταμεία είναι άδεια και λόγω PSI και φυσικά μεγαλύτερη ύφεση. Και ακριβώς λόγω αυτής της ύφεσης, παρόμοια με ύφεση πολεμικών περιόδων, ακόμη κι αν πάρουμε κάποιο μερίδιο των 120 δις για την ανάπτυξη πάλι δεν θα μπορέσει η οικονομία να ορθοποδήσει.
    Ήσουν αισιόδοξος για το Μνημόνιο ήσουν αισιόδοξος για το Μεσοπρόθεσμο ήσουν αισιόδοξος για τις περσινές αποφάσεις της Συνόδου που μας έκοβαν 100 δις και μας χρέωναν άλλα 130... Την ίδια στιγμή οι νέοι φεύγουν από την χώρα οι μισθωτοί χάνουν από τον μισθό τους καθημερινά και μια ολόκληρη κωμόπολη έχει αυτοκτονήσει τα τελευταία 2 χρόνια λόγω οικονομικών προβλημάτων... Και για μιά ακόμη φορά περιμένουμε σαν ηλίθιοι να μας σώσουν οι ξένοι!!!! Δυστυχώς στην Ελλάδα πρώτα θα πεινάσουν πολλοί, θα χαθεί κόσμος και μετά θα ορθοποδήσουμε έχοντας βγει πρώτα από τα μνημόνια και την θηλιά του ΔΝΤ.
    Συγγνώμη αλλά δεν περιμένω τους βαρβάρους να με σώσουν, για μένα δεν είναι μια κάποια λύσις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έγραψες μία σύνοψη της οικονομικής κρίσης με μεγάλη ακρίβεια και ρεαλισμό.
      Σε ότι αφορά όμως την Σύνοδο ελπίζω να συμφωνείς μαζί μου, πως με τις αποφάσεις της άνοιξε ο δρόμος για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Ωστόσο όπως σημειώνω στο τέλος της δεύτερης παραγράφου, η Ελλάδα οφείλει να παίξει με κανόνες ΔΝΤ, όχι όμως ότι δεν μπορεί να καρπωθεί οφέλη από τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών :[

      Διαγραφή
    2. Εμένα με νοιάζει τί θα συμβεί στην χώρα μου. Όπως κάθε Ευρωπαίος ηγέτης νοιαζεται μόνο για την χώρα του και όχι για την ένωση! Μακάρι να καρπωθούμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη αλλά οι πολιτικοί μας είναι επιεικώς άχρηστοι! Αυτό που βλέπω να γίνεται είναι να μας δώσουν 1-2 χρόνια επιμήκυνση, πράγμα που είχε τεθεί πολύ πριν την Σύνοδο και να πανηγυρίζουν το MEGA και ο Μπάμπης "Μάτσας" στον ΣΚΑΙ σαν να σωθήκαμε... Και πρέπει να το πάρουμε απόφαση, αν δεν βγούμε από το ΔΝΤ και το Μνημόνιο δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα! Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι καμία χώρα δεν σώθηκε από το ΔΝΤ. Αντιθέτως ιδιωτικοποιήθηκαν τα πάντα και ο μέσος όρος ζωής έπεσε κατα 10 χρόνια!!! Αυτά θέλουμε για την Ελλάδα; Εδώ συντελούνται εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού και εμείς λέμε σφάξε με αγά μου (ΔΝΤ-τρόικα) να αγιάσω...

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το