Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

προβληματισμός τετάρτης ~ ΤΑ ΑΠΟΓOHTΕΥΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ

Καληνωρίσματα. Είχα αποφασίσει να μην ασχοληθώ και πάλι με το θέμα της εντοπιότητας, όχι τουλάχιστον μέχρι να έχω κάτι πολύ σημαντικό για να προβληματιστώ. Ένα απρόσμενο και ίσως ασήμαντο γεγονός όμως, μου προκάλεσε την επιθυμία.

Έτυχε να βρίσκομαι λοιπόν σε μια παρέα μεγαλύτερης από εμένα ηλικίας, όταν μία κοπέλα περνώντας, άφησε (αρκετά) διαφημιστικά φυλλάδια γνωστής αλυσίδας γερμανικών συμφερόντων. Κάθε μέλος της παρέας έσπευσε να πάρει από ένα φυλλάδιο ενώ εγώ συνέχισα να απολαμβάνω τον καφέ μου. Σύντομα, άρχισαν τα πρώτα σχόλια όπου ο καθένας ενθουσιασμένος μας κοινοποιούσε ένα προϊόν το οποίο είχε βρει σε εξαιρετική τιμή. Τότε έδωσα σημασία γιατί ήθελα να δω σε τι προϊόντα αναφέρονταν. Απογοητευμένος διαπίστωσα πως επρόκειτο για προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως τυροκομικά, οπωροκηπευτικά, αλλά και είδη ρουχισμού κ.α. Όταν δειλά επισήμανα πως τα προϊόντα αυτά μπορούν να τα προμηθευτούν και από καταστήματα ελληνικών συμφερόντων αλλά και τα αντίστοιχα ελληνικής παραγωγής, δέχτηκα μία αυθόρμητη επίθεση με διάφορες διαμαρτυρίες για την κρίση, την πολιτική κ.α.

Το παράδειγμα δεν είναι σημαντικό διότι καθημερινά παρατηρείται το imageφαινόμενο των συνανθρώπων μας να βγαίνουν από γερμανικές αλυσίδες έχοντας αγοράσει ένα σωρό προϊόντα αμφιλεγόμενης ποιότητας και λίγο αργότερα σε κάποια συζήτηση για την κρίση θα είναι από τους πρώτους που θα κατηγορήσουν τους γερμανούς για την κατάντια μας  έχοντας μόλις πριν λίγο συμβάλλει στην οικονομική τους ενίσχυση, ο ίδιος! Αντίθετα, οι περισσότεροι αγνοούν πως η προτίμηση μας στα ελληνικά προϊόντα και στις ελληνικές επιχειρήσεις ενισχύει όχι μόνο την εθνική οικονομία αλλά και πολλές ελληνικές οικογένειες συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην ενθάρρυνση του επιχειρήν στην χώρα μας. Είναι γεγονός πως πολλοί νέοι σήμερα διστάζουν να τολμήσουν επιχειρηματικά βλέποντας πως οι συμπολίτες τους δεν θα τους υποστηρίξουν, αλλά και πως αρκετοί άλλοι επιχειρηματίες είτε κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, είτε μετακομίζουν σε γειτονικές χώρες με φθηνότερα εργατικά χέρια καταστρέφοντας κι εκείνοι με τη σειρά τους την οικονομία της πατρίδας.

Πολύ φοβάμαι πως αν δεν αγαπήσουμε την Ελλάδα, δε θα βγούμε ποτέ νικητές από όλο αυτό. Και δυστυχώς αντί αυτή η ιστορία της κρίσης να μας μονοιάσει και να μας μάθει να σκεφτόμαστε υπέρ του κοινού καλού, μας έκανε περισσότερο γκρινιάρηδες και εγωιστές. Κάποιοι φωνάζουν “ντύνομαι, τρώω, κάνω τουρισμό ελληνικά” κάτι που πρέπει να φωνάξουν περισσότερο τώρα στις εκπτώσεις, αλλά δεν ξέρω αν ακούγονται. Εσείς τους ακούτε;

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το