Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

προβληματισμός τρίτης ~ ΑΝΑZHTΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΑΣ ΕΑΥΤΟ

Καληνωρίσματα. Πρόσφατα μελετούσα τα αποτελέσματα μίας έρευνας πανεπιστημίου στην Αγγλία όπου αναζητούσε απάντηση στο ερώτημα του αν είναι εφικτό ένας από εμάς να γίνει ο Batman. Αν δηλαδή μπορούσε κάποιος να έχει τα χαρακτηριστικά του δεδομένο πως μιλάμε για έναν ανθρώπινο ήρωα χωρίς καμία υπέρ-δύναμη.

Οι βασικοί τομείς είναι τρεις:
  1. Η φυσική ικανότητα, για την οποία είναι προφανές πως χρειάζεται τεράστια εκπαίδευση που αγγίζει τα δεκαπέντε έως δεκαοχτώ χρόνια. Ο Batman είναι εκπαιδευμένος σε αρκετές πολεμικές τέχνες, διαθέτει αντοχές αθλητή επιπέδου ολυμπιακών αγώνων, ενώ έχει εκπαιδευτεί σε αστυνομικές μεθόδους επίλυσης εγκλημάτων.
  2. Η στολή και τα εργαλεία του απαιτούν αφενός πολλά χρήματα για να κατασκευαστούν και αφετέρου μεγάλη μαεστρία για να χρησιμοποιηθούν. Σκεφτείτε όπλα με κατευθυνόμενα βέλη, αλεξίσφαιρες μάσκες κλπ. αλλά και οχήματα ειδικής αντοχής, κυβικών και ταχύτητας.
  3. Το πεδίο δράσης που πρέπει να συνάδει με τις παραπάνω ικανότητες/δυνατότητες. Σκεφτείτε δηλαδή τον Batman στο Ηράκλειο να προσπαθεί να πιάσει έναν τσαντάκια και χρησιμοποιώντας τα όπλα του να τον ακινητοποιεί μεν αλλά έχοντας σπάσει δύο τζαμαρίες και τραυματίσει έναν περαστικό. Σκεφτείτε πως κατά την προσγείωση του από μια ταράτσα που χρησιμοποιεί τα φτερά του, μπορεί να μπλέξει σε ηλεκτροφόρα καλώδια ή σε κάποιο σκοινί με απλωμένα ρούχα!
Είναι λοιπόν δυνατό να είναι κάποιος Batman στις μέρες μας; Στον κόσμο μας; Ναι, είναι τεχνητά εφικτό, απλά είναι πρακτικά εξαιρετικά δύσκολο.

Αν όμως θέλετε να γίνετε ο… Batman εξαιτίας των παραπάνω χαρακτηριστικών, τότε καλύτερα να επιστρέψετε στα βιβλία, τις ταινίες και τα εικονογραφημένα (comics) επειδή ο Batman δεν είναι απλά ένας ήρωας. Είναι ένας άνθρωπος, ο Bruce Wayne. Ο Bruce Wayne είναι o βασικός πρωταγωνιστής στον θρύλο του Batman και όχι το αντίθετο. Οπότε αν θέλετε να γίνετε ο Batman, αρχίστε με το να γίνετε ο Bruce Wayne.

Ναι, σίγουρα, δε θα έχετε τα λεφτά του, δε θα σας ανήκει ένας κολοσσός σαν τον όμιλο Wayne, ίσως ακόμα να μην δολοφονήθηκαν οι γονείς σας όταν ήσασταν μικροί, όμως τι σημαίνει να είσαι ο Bruce Wayne πριν φορέσει τη μάσκα του Batman;

Σημαίνει πως έχεις αποφασίσει πως δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η προσωπική σου ευημερία, όχι όσο υπάρχουν imageάνθρωποι κοντά σου που υποφέρουν. Σημαίνει πως όταν οι άλλοι θα ξεκουράζονται και θα διασκεδάζουν εσύ θα είσαι ανεβασμένος σε κάποιο ψηλό κτίριο παρατηρώντας τις ύποπτες κινήσεις στα σοκάκια, θα υποκλέπτεις την συχνότητα της αστυνομίας για να φτάνεις πρώτος στο έγκλημα ρισκάροντας τη ζωή σου. Επειδή δεν είναι όλα δράση και έγκλημα, ξεκίνα με το να σκοτώσεις τον εγωισμό σου. Μην κοιτάς το συμφέρον σου, δώσε προτεραιότητα στο κοινό καλό. Μην κοιτάς πως να μην αδικηθείς, αλλά πως να μην αδικηθεί κανείς εν γνώση σου. Σίγουρα, δεν μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο (και ο Batman σε μία πόλη κατοικεί), ξεκίνα όμως να αλλάζεις τον εαυτό σου. Να δέχεσαι το λίγο και να προσφέρεις το πολύ. Προσπάθησε να υπομένεις τις κακουχίες και να αντιμετωπίζεις τα εμπόδια σα να υπάρχει σίγουρη λύση που θα βρεις με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση. Μην αυτοεπιδεικνύεσαι, ο Batman δρα στο σκοτάδι και πριν το θύμα τον ευχαριστήσει έχει εξαφανιστεί.

Μην ψάχνεις κάτι συγκλονιστικό στον χαρακτήρα του Batman για να αντιγράψεις. Ξεκίνα από τον εαυτό σου. Ο Θεός είπε “αγαπάτε αλλήλους” όμως κανείς δεν Τον έχει ακούσει. Αν καταφέρεις να αγαπήσεις τον συνάνθρωπο σου, να αγωνιστείς και για αυτόν τότε ίσως προσεγγίσεις τον ήρωα. Ακόμα πάντως κι αν δεν καταφέρεις να γίνεις ο Batman και μόνο η προσπάθεια θα σε έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕΤΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ BATMAN :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το