Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ΨΗΓΜΑΤΑ ΠNEΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ~ η έννοια της νηστείας στις μέρες μας

αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα της θρησκείας προβληματιζόμαστε σε ζητήματα της κοινωνίας

Σε λίγες μέρες ξεχνάει η πιο διάσημη και σημαντική περίοδος νηστείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή πριν το Άγιο Πάσχα. Πριν όμως σχολιάσουμε ποια είναι η πραγματική της έννοια και χρηστικότητα, ας την ορίσουμε.

από wikipedia
Νηστεία ονομάζεται η εκούσια ή ακούσια αποχή από τροφή (άλλως ασιτία). Κυρίως ο όρος αυτός χρησιμοποιείται από πολλούς λαούς για την εκούσια αποχή σε ορισμένες τροφές ιδίως για θρησκευτικούς λόγους.
Ο παραπάνω ορισμός έρχεται από μια σχετικά έγκυρη πηγή, την wikipedia, όμως πολύ φοβάμαι πως απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα. Βλέπετε η νηστεία αποτελείτε από διάφορους τομείς και μόνο ένας από αυτούς είναι η τροφή. Νηστεία στο κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το αλκοόλ ή ακόμα και το λάδι, αποτελούν μια θεωρητικά σωστή εφαρμογή της θεωρίας της Εκκλησίας. Μάλιστα η νηστεία των τροφίμων προορίζεται για πολλές ημέρες του χρόνου, όπως η Σαρακοστή κ.α. Είναι όμως η τροφή το μεγάλο στοίχημα του χριστιανού; Ας δούμε καλύτερα:

από Ιερό Ησυχαστήριο Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου
Κάθε χριστιανός οφείλει να τηρεί τις «διατεταγμένες» νηστείες, υπακούοντας με ταπείνωση στο Χριστό και την Εκκλησία Του. Αυτή η υπακοή, βέβαια, δεν είναι άλογη ούτε ανώφελη. Γιατί με τη νηστεία ισχυροποιείται η θέληση, τιθασεύεται το σώμα, καθαρίζεται ο νους, μαλακώνει η καρδιά, καταστέλλονται οι σαρκικές ορμές, θεραπεύεται η ψυχή.
Αυτός ο ορισμός δείχνει να ανταποκρίνεται πολύ περισσότερο στην πραγματική πρακτική της νηστείας. Βλέπετε, νηστεία σημαίνει η στέρηση από τα πάθη και τις απολαύσεις μας. Προφανώς δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε τον εαυτό μας για κάτι, επιθυμούμε όμως να τον παιδεύσουμε, να τον τιθασεύσουμε (όπως λέει και ο δεύτερος ορισμός) με σκοπό να αποδείξουμε την μετάνοια μας για τα κακώς κείμενα ή τουλάχιστον για να αποδείξουμε ότι είμαστε κύριοι του εαυτού μας και όχι έρμαιο των απολαύσεων και παθών μας.

Το μυστικό της νηστείας, είναι πως είναι προσωπική. Για τον καθένα διαφορετική! Κανένα βιβλίο, κανένα εγχειρίδιο δεν μας υπαγορεύει πως ακριβώς να εφαρμόσουμε την νηστεία. Αυτή είναι δουλειά του πνευματικού που μας ξέρει και του εαυτού μας που τον ξέρουμε ακόμα περισσότερο! Έτσι, νηστεία μπορεί να είναι η αποχή από το αλκοόλ, το τσιγάρο, το αυτοκίνητο, τα γλυκά, τη συνουσία και οτιδήποτε θεωρούμε εμείς ως πάθος. Το νόημα είναι να δοκιμάσουμε τον εαυτό μας ώστε να αποδείξουμε πρώτα σε αυτόν, πως μπορούμε να στερηθούμε τις διάφορες απολαύσεις τις ζωής.

Η νηστεία είναι και νοητική. Μπορεί να μην το δεχτείτε στην αρχή, αλλά η πλειοψηφία των αμαρτιών ή ατοπημάτων μας γίνεται εγκεφαλικά. Στον λογισμό. Δεν κάνουμε κακό στον συνάνθρωπο μας, αλλά σκεφτόμαστε αρνητικά για αυτόν. Δεν απατάμε την σύζυγό μας, αλλά σκεφτόμαστε τι ωραία που θα ήταν αν πηγαίναμε με την όμορφη γειτόνισσα. Δεν διαπράξαμε ποτέ ληστεία, αλλά πολύ θα θέλαμε να έχουμε έναν σάκο από την χρηματαποστολή που περνάει. Δεν παραδεχτήκαμε ποτέ πως ζηλεύουμε κάποιον, αλλά συχνά σκεφτόμαστε να είχαμε εμείς τα ξενοδοχεία που έχει ένας γνωστός κλπ. Μπορεί να αντέξεις χωρίς τσιγάρο χωρίς μέρες, αλλά πόσο δύσκολο είναι να ελέγξεις την σκέψη σου; Πολύ! 

Η νηστεία γίνεται για την μετάνοια αν και πολύ την έχουν συνδέσει με δίαιτα. Νηστεία όμως δεν είναι η απουσία κρέατος και η αφθονία σε ψωμί. Αντίστοιχα νηστεία δεν είναι η απουσία συνουσίας και η επίδοση στον αυνανισμό, όπως και νηστεία δεν είναι η έλλειψη αλκοόλ που αντικαθίσταται με αναψυκτικά. Νηστεία δεν είναι μόνο η έλλειψη αλλά και η μετρίαση, η ελάττωση μίας συνήθειας. Αν καταφέρεις να μετριάσεις τα πάθη σου, έχεις και πάλι πετύχει τον σκοπό σου. 

Ο Θεός δεν ζήτησε τέλειους ανθρώπους με τέλεια επιτεύγματα. Ζήτησε φιλότιμη προσπάθεια με ειλικρινή προαίρεση. Η νηστεία έρχεται και είναι μία ευκαιρία να αναδείξετε την δύναμη που κρύβετε μέσα σας ακόμα κι αν δεν το παραδέχεστε πως την κατέχετε. Νηστέψτε τα πάθη σας. Όσα μπορείτε, όσο μπορείτε. Απλά επιχειρήστε το. Τολμήστε το. Καλή Σαρακοστή! +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΑΣ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το