Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

EPΩΤΗΜΑ ΙΟΥΝΙΟΥ ~ ήρθε η ώρα να αποκαταστήσουμε μία ιστορική πολιτιστική αδικία;

Καληνωρίσματα. Δεν είχα την ευκαιρία να το καυτηριάσω νωρίτερα, όμως πριν σας εισάγω στο Ερώτημα αυτού του μήνα θα πρέπει να σας ενημερώσω πως το άθλημα της πάλης εξαιρέθηκε από το μόνιμο πρόγραμμα αθλημάτων των Ολυμπιακών Αγώνων από την Διεθνή Επιτροπή. Εξαιτίας της φύσης της συγκεκριμένης ενότητας, δεν θα σχολιάσω την απόφαση αυτή, καθότι προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός, οπότε απλά σας ενημερώνω για το γεγονός.

Προ ημερών λοιπόν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποκάλυψε πως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 τρία είναι τα αθλήματα που θα διεκδικήσουν μία θέση στο πρόγραμμα αγώνων της διοργάνωσης. Ας τα δούμε, ώστε να αποφασίσουμε ποιο θέλουμε εμείς να επιλέξουμε:
  • πάλη. Επιστρατεύω όλη μου την ειρωνεία για να σας ενημερώσω πως όσο κι αν σας ακούγεται απίστευτο, η πάλη, είναι ένα από τα αρχαιότερα imageολυμπιακά αθλήματα. Θα είστε εξωγήινος αν δεν έχετε ακούσει την ελληνορωμαϊκή πάλη στην οποία έχουν παράδοση όχι μόνο οι έλληνες και οι ιταλοί, αλλά πλήθος κρατών από την ανατολική Ευρώπη και την Ασία. Στην αρχαιότητα μάλιστα ο νικητής της πάλης θεωρούνταν ο καλύτερος αθλητής όλων γι’ αυτό και η διοργάνωση ολοκληρωνόταν με την πάλη! Εκτός της ελληνορωμαϊκής και η ελεύθερη πάλη βρισκόταν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι που πέρσι η Κομητεία αποφάσισε για την αφαίρεση της παρά το ότι κουβαλά μαζί με τον στίβο ολόκληρη την ιστορία των Αγώνων. Η παγκόσμια ομοσπονδία της πάλης κάνει προσπάθειες να εντάξει και πάλι το άθλημα στο μόνιμο πρόγραμμα, αλλά προς το παρόν θα πρέπει να διεκδικήσει την ενσωμάτωση του για το 2020 ως έκτακτο. Για να το καταφέρει μάλιστα, άλλαξε ορισμένους κανονισμούς ως μέτρα για την καταπολέμηση του μαρασμού σε ότι αφορά τη συμμετοχή των αθλητών και το ενδιαφέρον των θεατών.

  • Baseball/Softball. Μην μπερδεύεστε. Το πρώτο άθλημα αφορά το αντρικό αγώνισμα και το δεύτερο τις γυναικείες εθνικές ομάδες. Το Μπέιζμπολ ήταν ολυμπιακό άθλημα για αρκετές ολυμπιάδες και η συμμετοχή του ολοκληρώθηκε το 2008 στο Πεκίνο. Αν και αποτελεί ίσως το πιο διάσημο άθλημα στην Αμερική με πολύ καλά πρωταθλήματα και στην λατινική Αμερική και στην Ιαπωνία, εντούτοις δεν είναι καθόλου διαδεδομένο στον υπόλοιπο πλανήτη. Σαν άθλημα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον κυρίως εξαιτίας της στρατηγικής του. Και αν αυτό έχει να κάνει, ίσως είναι αλήθεια πως σε μία διοργάνωση που θα γινόταν στην Ασία ή την Αμερική, το Μπέιζμπολ θα είχε περισσότερη απήχηση στο κοινό και άρα περισσότερες πιθανότητες να ενταχθεί στο πρόγραμμα έναντι των άλλων δύο.

  • Squash. Το Σκουός νομίζω πως είναι το άθλημα των πλουσίων! Δεν έχετε δει σε ταινίες μικρά imageδωμάτια που δύο τύποι έχουν από μία ρακέτα και κοπανάνε στον τοίχο μία λαστιχένια μπάλα ώστε να την αποκρούσει όσο πιο δύσκολα γίνεται ο άλλος παίκτης; Ε, αυτό είναι! Το Σκουός δεν ήταν ποτέ ολυμπιακό άθλημα. Έχει αναγνωριστεί ως Ολυμπιακό γι’ αυτό και είναι υποψήφιο αλλά ουδέποτε κατάφερε να περάσει σε ολυμπιακό πρόγραμμα. Ο προϋπολογισμός σε εγκαταστάσεις και διοργάνωση, είναι ο μικρότερος των τριών και σίγουρα αυτό θα αποτελεί ένα προτέρημα, ειδικά σε περίπτωση που επιλεχθεί μία μικρότερη πόλη για την διοργάνωση των αγώνων. Ίσως ένα από τα προτερήματα που έχει το Σκουός είναι ακριβώς το γεγονός της σύντομης ιστορίας του. Ίσως η φιλοσοφία της επιλογής να γίνει με κριτήριο την προώθηση του αθλήματος.
Σε αυτό το σημείο κρίνεται σκόπιμο να δούμε ποιες πόλεις είναι υποψήφιες για την διοργάνωση των αγώνων το 2020. Πρόκειται για τις : Μπακού (Αζερμπαϊτζάν), Μαδρίτη (Ισπανία), Τόκυο (Ιαπωνία), Ντόχα (Κατάρ), Κωνσταντινούπολη (τουρκία). Το προαίσθημα μου πάει στην τελευταία υποψηφιότητα για πολλούς λόγους που δεν είναι επί της παρούσης.

Προτού λοιπόν αποφανθεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, ας το κάνουμε εμείς γι’ αυτή. Ποιό άθλημα πιστεύετε πως πρέπει να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 όπου κι αν αυτοί γίνουν; Ψηφίστε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία πάνω και δεξιά της σελίδας και αν θέλετε να αιτιολογήσετε την επιλογή σας, γράψτε την στον χώρο των σχολίων. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το