Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

EPΩΤΗΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ~ το να αφαιρείς την ζωή ενός ανθρώπου είναι..;


Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Το να αφαιρεί άνθρωπος την ζωή ενός ανθρώπου είναι πάντοτε αντικείμενο συζήτησης. Δεν είναι μόνο οι εγκληματικές ενέργειες, οι αυτοκτονίες και η θανατική ποινή, αλλά και η ευθανασία. Για την ευθανασία αποφασίζουν μετά από πρόταση των γιατρών είτε ο ασθενής είτε οι συγγενείς του αν ο ίδιος δεν είναι σε θέση. Όσο όμως κι αν εξετάσουμε νομικά και μη πλαίσια, πρέπει να καταλήγουμε στην ουσία: Το να αφαιρείς την ζωή ενός ανθρώπου, είναι..;

Προσπαθώντας να απαντήσουμε στο Ερώτημα είναι χρήσιμο να σας εξηγήσω την αφορμή για το κείμενο αυτό. Βλέπετε, στο Βέλγιο προωθούν ένα νομοσχέδιο σχετικό με την ευθανασία σε παιδάκια που πάσχουν από ανίατες ασθένειες. Η συζήτηση για το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο και το ζήτημα της ευθανασίας στους ενήλικους οι οποίοι επίσης προφανώς πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Αντιλαμβάνεστε πως στην συζήτηση ενεπλάκησαν ιατρικοί κύκλοι, σύλλογοι υπέρ των δικαιωμάτων των ανθρώπων, πολιτικοί και άνθρωποι της Εκκλησίας. Αν και τα βασικά στρατόπεδα είναι δύο, εντούτοις ίσως μπορούμε να καταλήξουμε σε περισσότερες επιλογές στον στόχο της διευθέτησης του θέματος:
  • Υπέρ της θανατικής ποινής. Ας δεχτούμε ότι τα νομοθετικά πλαίσια επαρκούν και για να προσφεύγει η ιατρική επιστήμη σε αυτήν την επιλογή σημαίνει ότι δεν υπάρχει καλύτερη.
  • Υπέρ μόνο όταν ο ίδιος ο ασθενής το επιθυμεί. Πόσο αρμόδιος είναι ένας συγγενής να αποφασίσει για έναν άνθρωπο; Μόνο ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να πάρει την απόφαση να θέσει τέρμα στη ζωή του.
  • Υπέρ μόνο σε περιπτώσεις υπερήλικων. Αν υπάρχει έστω και μια μικρή ελπίδα ενός θαύματος για ένα παιδί ή έναν νέο άνθρωπο, τότε μπορεί να περιμένει. Ο υπερήλικας δεν έχει νόημα να περιμένει όσο έτσι κι αλλιώς οδεύει προς το τέλος.
  • Κατά της θανατικής ποινής/ευθανασίας. Δεν έχει νόημα να συζητάμε. Κανείς άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρεί υπό οιοσδήποτε συνθήκες, την ζωή ενός ανθρώπου.

Ίσως υπάρχουν περισσότερες μέσες λύσεις στο θέμα. Ίσως υπάρχουν εξαιρέσεις που πρέπει να εξετάσουμε, ίσως κάθε
κοινωνία να πρέπει να νομοθετεί διαφορετικά ανάλογα με τα κοινωνικά δεδομένα και την κουλτούρα που ισχύει κάθε φορά. Πάρτε το πάνω σας. Τοποθετηθείτε και επιλέξτε από την ηλεκτρονική ψηφοφορία, πάνω και δεξιά της σελίδας στο μενού με το αντίστοιχο εικονίδιο που βλέπετε στο πλάι. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα οπότε και θα ολοκληρωθεί.

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ

2 σχόλια:

  1. Γιάννη καλημέρα! Πολύ λεπτό το ζήτημα.. Δεν είναι κάτι απλό, ούτε άσπρο ή μαύρο.
    Σίγουρα κρύβει πολλούς κινδύνους η νομιμοποίηση, από την άλλη είναι δικαίωμα του κάθε ασθενή (και μόνο) πως θα το διαχειριστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συμφωνώ ότι είναι πολύ λεπτό το θέμα και χρήζει μεγάλης ανάλυσης.
      Εγώ απλά έθεσα τον προβληματισμό και καλώ όλους στην τοποθέτηση τους μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το