Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ~ το "διαδίκτυο των πάντων" και γιατί πρέπει να φοβόμαστε

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Το τελευταίο καιρό γίνεται πολύ κουβέντα για το «Διαδίκτυο των Πάντων» (ελεύθερη μετάφραση) ή, όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι, το Internet of Things. Τι είναι όμως αυτή η τεχνολογία και γιατί θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι απέναντί της;



Πρακτικά, είναι η ενσωμάτωση όλων των συσκευών στο Διαδίκτυο και η, χωρίς περιορισμούς, δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους. Για παράδειγμα, μοντέρνα ψυγεία που μας στέλνουν email όταν μας τελειώνει το γάλα, έξυπνοι συναγερμοί που μας στέλνουν ειδοποιήσεις στο κινητό όταν υπάρχει παραβίαση, μοντέρνα ρολόγια που καταγράφουν τους παλμούς μας και ανεβάζουν στατιστικά της εκγύμνασής μας στο Facebook. Όλες αυτές οι συσκευές αρχίζουν και γίνονται κομμάτι της καθημερινότητάς μας και πολλοί πιστεύουν ότι είναι το μέλλον. Πόσο όμως εντυπωσιακό είναι αυτό το μέλλον;




Η τεχνολογία του “Internet of Things” κατέστη δυνατή λόγω της ανάπτυξης του “Cloud Computing”. Για να μπορούν όλες οι συσκευές να επικοινωνούν μεταξύ τους και να μοιράζονται πληροφορίες, τα δεδομένα πρέπει να είναι αποθηκευμένα κάπου που να είναι προσπελάσιμα από παντού – δηλαδή, στο «Σύννεφο». Και εδώ είναι που αρχίζουν τα πιο σημαντικά προβλήματα! Το Διαδίκτυο είναι ένα «ανοιχτό και απρόσωπο» δίκτυο. Τα προσωπικά δεδομένα μας μπορούν να υποκλαπούν από άτομα που μπορούν να παρακάμψουν την ασφάλεια του «Σύννεφου» και οι «έξυπνες» συσκευές μας μπορούν να πέσουν θύμα “hacking”. Και γιατί κάποιος να θέλει να αποκτήσει αντίγραφο των δεδομένων μας; Μα γιατί, είναι υπερ-πολύτιμα! Σκεφτείτε πόσο δύσκολο θα ήταν να κάνετε μια ασφάλεια ζωής αν η ασφαλιστική εταιρία γνώριζε ότι έχετε πρόβλημα με την καρδιά σας (υποκλέπτοντας δεδομένα που στέλνει το ρολόι σας); Σκεφτείτε τι ανεκτίμητη πηγή γνώσεων θα ήταν τα περιεχόμενα του ψυγείου σας καθώς και ο ρυθμός κατανάλωσής τους για τους διαφημιστές. Πόσο χρήσιμη θα ήταν για τους κλέφτες η πληροφορία που μοιράζεται το αυτοκίνητο με στο σπίτι σας (άνοιξε η πόρτα του γκαράζ άρα άναψε τα φώτα, που σημαίνει ότι σβηστά φώτα άρα κανείς στο σπίτι, για παράδειγμα). Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πλέον ότι η κατάσταση περιπλέκεται όλο και πιο πολύ όσο περισσότερα δεδομένα ανταλλάσονται μεταξύ των συσκευών μας. Και φυσικά, μιλάμε για έναν ιστό επικοινωνίας και δεδομένων ο οποίος δύσκολα ασφαλίζεται γιατί πολύ δύσκολα μπορούμε να κατανοήσουμε όλα τα πιθανά σενάρια παραβίασης!

Πού βρίσκεται όμως ο αδύναμος κρίκος αυτής της αλυσίδας; Κάθε σημείο στο οποίο κάποια συσκευή επικοινωνεί με το Διαδίκτυο και κάθε αποστολή δεδομένων, είναι ευάλωτα σημεία και πρέπει να ασφαλιστούν. Κάθε, λοιπόν, συσκευή έχει πολλαπλά τρωτά σημεία και όσες περισσότερες συσκευές διασυνέδουμε στο σπίτι μας, το αυτοκίνητο, κλπ. τα τρωτά σημεία αυξάνονται εκθετικά. Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκε ένα «φόρουμ» που συμμετέχουν οι κατασκευαστές «έξυπνων» συσκευών και στο οποίο γίνεται προσπάθεια δημιουργίας ενός κοινού προτύπου ασφαλείας το οποίο θα πρέπει όλοι να πληρούν πριν κάνουν τα προϊόντα τους διαθέσιμα στην αγορά. Το πρότυπο αυτό θα είναι ανεξάρτητο λειτουργικού συστήματος, συσκευής και κατασκευαστή και θα παρέχει ασφάλεια, κρυπτογράφηση και αντιμετώπιση περιστατικών “hacking”. Θα παρέχει επίσης, απλές και κατανοητές οδηγίες προστασίας προς τους τελικούς χρήστες οι οποίοι τείνουν να είναι οι πιο αδύναμοι κρίκοι σε αυτές τις αλυσίδες. Το «φόρουμ» λέγεται Open Interconnect Consortium και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το μέλλον διαγραφέται λαμπρό και συγκλονιστικό! Η τεχνολογία και τα διαθέσιμα τεχνολογικά προϊόντα θα γίνουν πιο προσωπικά, θα «εισβάλλουν» στην ζωή μας και την καθημερινότητά μας! Για να απολαύσουμε όμως τα πολλαπλά οφέλη της θα πρέπει πρώτα να μάθουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.. +Vassilis Anastasiadis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

4 σχόλια:

  1. Δεν υπάρχουν αδύνατοι κρίκοι.
    Δεν υπάρχει ασφάλεια.
    Δεν μπορείς κρυφτείς.
    Και όλα αυτά για έναν απλούστατο λόγο:
    ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ πληκτρολογείς όταν είσαι στο διαδίκτυο, ΑΥΤΟΜΑΤΑ, καταγράφεται και θεωρείται ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ του ΠΑΡΟΧΟΥ, ακόμα και οι προσωπικές φωτογραφίες σας.
    Όλη η ιστορία είναι πόσο σημαντικός είσαι για να σε προσέξει το Σύστημα.
    Αυτό βέβαια ελάχιστοι θα το καταλάβουν και όλο και κάποιος θα βρεθεί να πει ότι συνομοσιολογώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μετά τον πρώτο ενθουσιασμό αυτού του φαινομένου της φορητότητας, αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μου σε προσωπική και επαγγελματική ζωή.
    Αν για λίγο δεν υπήρχε θα ήμουν πολύ δυσαρεστημένος.
    Οι κίνδυνοι και οι απειλές; Ασφαλώς και γνωρίζω πως υπάρχουν, όμως ποιος είπε ότι θα γυρίσω στην σπηλιά μου απλά και μόνο για να είμαι ασφαλής; Αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες μου, αν είναι τόσο πια σημαντικό, ας το κάνει! Δεν είναι ούτε γυμνές, ούτε προσβλητικές (στο σύννεφο)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κακώς υπερβάλλεις με το «δεν γυρίζω στην σπηλιά». Το «να φυλάς τα ρούχα σου» δεν είναι οπισθοδρόμηση στην σπηλιά. Και ούτως ή άλλως και να ήθελες ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να γυρίσεις στην σπηλιά. Η παγίδα του Συστήματος είναι ολοκληρωτική. Είσαι αναγκασμένος να «εξελίσσεσαι».
      Εμείς -όπως είπα- είμαστε «μικρά ψάρια» και οι πολυεθνικοί ή κρατικοί καρχαρίες δεν ενδιαφέρονται για εμάς, διαφορετικά θα είχαμε εξαφανιστεί από το Δίκτυο. Ήδη όμως έχουμε συνέπειες. Το τηλέφωνο χτυπάει συνέχεια για να αγοράσουμε διάφορα (από συνδέσεις μέχρι σπιρουλίνα). Αν θεωρείς κεκτημένο δικαίωμα κάποιων να εμπορεύονται το τηλέφωνο και τα στοιχεία σου και να εισβάλλουν στην ζωή σου καλώς.
      Σκέψου όμως αν υπάρχει κάποιο νομικό ή ηθικό όριο που δεν θα υπερβούν οι «κάποιοι» προσπαθώντας να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν και τελικά που θα μας οδηγήσει αυτή η δουλειά.

      Διαγραφή
  3. Πότε δε θα υπάρξει ασφάλεια γιατί το βασικό θέμα δεν είναι οι απατεώνες που θέλουν να σου κλέψουν τα χρήματα στο λογαριασμό της τράπεζας κλπ αλλά ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός, όσο και να λένε κάποιοι για νέους τρόπους διασφάλισης δεδομένων το μόνο που θα κάνουν είναι να αυτοακυρώνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το