Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΕMAΤΟΛΟΓΙΑΣ ~ τα παιδιά του αύριο οραματίζονται κι εμείς (θα πρέπει να) ντρεπόμαστε

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Μέσα στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, μαθητές από την Ελλάδα συνέταξαν μία πολύ διαφορετική εφημερίδα από αυτές που γνωρίζουμε. Ταξίδεψαν με το μυαλό, τον προβληματισμό, την φαντασία και τις επιθυμίες τους, πολλά χρόνια μετά και κυκλοφόρησαν ένα έντυπο από τίτλους ειδήσεων και λεζάντες με υπότιτλος για καθένα από τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν.

Τα παιδιά δεν έγραψαν για ρομπότ που θα πετάνε ή για υπολογιστές που θα κάνουν τα αφάνταστα πραγματοποιήσιμα. Ναι, τα παιδιά έχουν ιδιαίτερη φαντασία, όμως το θέμα είναι πως χρησιμοποιεί ο καθένας την φαντασία του και αυτά τα παιδιά φρόντισαν να δώσουν ένα τεράστιο μάθημα στους μεγάλους.

Έγραψαν ειδήσεις για το αναφορικά με αποφάσεις για το κλείσιμο φυλακών και πυρηνικών εργοστασίων. Σχετικά με imageτην εύρεση και ελεύθερη διακίνηση του φαρμάκου του καρκίνου, την παύση των μεταλλαγμένων, την ελεύθερη διακίνηση πολιτών και την προσβασιμότητα σε νερό, τρόφιμα και εκπαίδευση σε όλους. Ανακοινώνει την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από κοινού του Ισραήλ και της Παλαιστίνης και την επανένωση της Κύπρου με πρωτοβουλία των πολιτών της. Η λίστα είναι τεράστια και πολύ ενδιαφέρουσα. Σας καλώ όλους να την δείτε έως το τέλος, διότι αξίζει ειλικρινά να τιμήσουμε την προσπάθεια και τις προσδοκίες των παιδιών αυτών.

Ουσιαστικά πρόκειται για τα παιδιά που θα κάνουν κουμάντο μεθαύριο. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα λύσουν κανένα από τα παραπάνω προβλήματα, αντίθετα είναι πολύ πιθανό έως τότε η ανθρωπότητα να έχει περισσότερα, όμως αν, αν… καταφέρουν να μείνουν σταθερά στις αρχές και τις επιδιώξεις τους, η προσπάθεια τους και μόνο ίσως δώσει μία ωφέλιμη και αισιόδοξη κατεύθυνση για το μέλλον. Το πιο μακρινό αύριο που εμείς δεν θα ζήσουμε, όμως θα έχουμε συνεισφέρει στην προώθηση αυτής της προσπάθειας. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

7 σχόλια:

  1. Φυσικά δεν θα γίνει τίποτε (επαναλαμβάνομαι ως συνήθως).
    Τα παιδιά μας, εκπαιδεύονται από εμάς. Έτσι όταν μεγαλώσουν θα μετατραπού σε νέο μοντέλο "εμείς". Τελικά θα κάνουν τα ίδια και χειρότερα επαναλαμβάνοτνας τον ίδιο κύκλο, ο οποίος συνεχίζει εδώ και χιλιάδες χρόνια να χειροτερεύει συνεχώς τις συνθήκες στις οποίες ζούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε γενικές διαφορές έχουμε την ίδια φιλοσοφία, όμως από γενιά σε γενιά υπάρχουν -όπως κι εσύ αναφέρεις- μικροαλλαγές, οι οποίες γιατί οπωσδήποτε πρέπει να είναι προς το κακό;

      Διαγραφή
    2. Με κάποιον τρόπο, που δεν θα αναλύσουμε τώρα, είμαστε "κακοί εκ φύσεως".
      Η Αγία Γραφή αναφέρει ότι "ο άνθρωπος είναι κακός εκ νηπιότητος αυτού".
      Αυτή η κακή ροπή επαυξάνεται από την κακή διδασκαλία των κακών μεγάλων και το τελικό αποτέλεσμα είναι εύκολα προβλέψιμο.

      Διαγραφή
  2. Σήμερα έκανες μια σπουδαία ανάρτηση που θα μπορούσε να μπει και στις Σπίθες Αισιοδοξίας.
    Γιατί όμως φοβάσαι τόσο πολύ αυτή τη στάση ζωής και λες ότι " Το πιθανότερο είναι πως δεν θα λύσουν κανένα από τα παραπάνω προβλήματα, αντίθετα είναι πολύ πιθανό έως τότε η ανθρωπότητα να έχει περισσότερα" ;;
    Εσείς οι γονείς ,ειδικότερα, έχετε τρομερές ευκαιρίες να ταρακουνηθείτε, να δείτε τα πράγματα αλλιώς κι όμως.. δεν το κάνετε! Δεν είναι ονειρικό να παλεύεις για το αυτονόητο.. (το έγραψα προσεχώς στην επόμενή μου ανάρτηση εδώ) Αν ξεκινάτε με την νοοτροπία του Μιχάλη (η απόλυτη καταστροφολογία) και της δικής σου (που ναι μεν αλλά..) δεν θα πάμε μπροστά! Μη τα περιμένετε όλα από τις επόμενες γενιές.. Εσύ ειδικά από όσο ξέρω είσαι αρκετά νέος για να παλέψεις για μια καλύτερη κοινωνία.
    Άντε πάλι παθιάστηκα και θα με κυνηγάτε στο τέλος. Σταματάω εδώ! :)

    Συγχαρητήρια πάντως για την σημερινή σου ανάρτηση κι εγώ πιστεύω σε σενα, ότι έχεις όλα αυτά που χρειάζονται για να βγεις από τη νοοτροπία του "δεν γίνεται" ή " είναι δύσκολο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. με κοκκινισμένα μάγουλα διαβάζω το σχόλιο σου.
      Ο τρόπος που χτίζω τη νοοτροπία του παιδιού μου έρχεται με κόπο και προσήλωση σε ιδανικά. Η πρόκληση είναι πως το αύριο του παιδιού μου, θα είναι το δικό μου διορθωμένο γραπτό (με κόκκινο στυλό).

      Οι στόχοι όμως που θέτω είναι προσωπικοί. Προτιμώ τα αποτελέσματα να ξεπεράσουν τον πήχη που κοινοποιώ και αυτό γίνεται σε κάθε τομέα της ζωής μου. Προτιμώ να πηγαινοέρχομαι γεμίζοντας ξανά και ξανά το καλάθι, παρά εξ αρχής να κρατάω ένα μεγάλο..

      Διαγραφή
  3. Εξαιρετικό θέμα! Πραγματικά .... "θα πρέπει να ντρεπόμαστε!" Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Βάσια.
      Τα παιδιά μας δείχνουν έναν δρόμο που είμαστε πολύ εγωιστες για να αντικρυσουμε

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το