Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ~ 10 προτάσεις που θα τελειώσουν την βία στα γήπεδα

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
image
Δεν είμαι ο πρώτος ή ο τελευταίος που θα γράψει για τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα. Αντίθετα μπορώ εύκολα να βρω πολύ ενδιαφέρονται άρθρα που θα κάνουν το δικό μου να φαίνεται φτωχό. Εγώ το μόνο που θέλω είναι να προσθέσω την δική μου άποψη στο θέμα που είναι απλή, λιτή και εύκολα εφαρμόσιμη.

Βλέπετε, χάρηκα πολύ βλέποντας την κυβέρνηση να προχωράει στην διακοπή του πρωταθλήματος, όμως για μένα αυτό θα έπρεπε να έχει ετήσιο ορίζοντα. Εννοώ θα έπρεπε να είναι μία απόφαση που θα έχει τα κότσια να κρατηθεί ως το τέλος της αγωνιστικής χρονιάς την άνοιξη. Αντ’ αυτού άντεξε μόλις μία εβδομάδα!

Θεωρώ πολύ άδικο να τιμωρούνται οι ομάδες για όσα γίνονται στα γήπεδα. Για παράδειγμα αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί από τον Παναθηναϊκό. Όχι πως αυτός δε φέρει ευθύνες, όμως όλα αυτά είναι επιφανειακά.

Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε πράγματι να μην τελειώσει η χρονιά και στο διάστημα αυτό έως τον επόμενο Αύγουστο να παρθούν και να εφαρμοστούν εύκολες και σαφείς αποφάσεις.
  • Το περιβόητο ηλεκτρονικό εισιτήριο ή η κάρτα φιλάθλου (της οποίας κάτοχος είμαι εγώ) να απαιτεί απόλυτη ταυτοποίηση του κατόχου έτσι ώστε να είναι κάθε στιγμή εύκολο να διακριθεί ποιος κάθεται σε ποια θύρα.
  • Συμπληρωματικά του πρώτου είναι οι κάμερες ασφαλείας που πρέπει να βρίσκονται εν αφθονία και να καλύπτουν κάθε σημείο του γηπέδου. Παράλληλα να υπάρχουν σε όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου απ’ αυτό. Έτσι όταν γίνει κάποιο επεισόδιο ο θύτης θα συλλαμβάνεται επί τόπου.
  • Συγκεκριμένα εισιτήρια στους οργανωμένους ώστε όταν γίνει κάποιο επεισόδιο από αυτούς, να τιμωρείται ολόκληρος ο σύνδεσμός τους και όχι η ομάδα...
  • Τα γήπεδα εσωτερικά θα πρέπει να εποπτεύονται από ιδιωτικές ομάδες ασφαλείας και όχι αστυνομία. Μάλιστα οι ομάδες αυτές θα πρέπει να αποτελούνται και από μέλη της ομάδας ώστε να έχουν την εμπιστοσύνη των οπαδών.
  • Οι τιμωρίες θα πρέπει να είναι σαφείς και άμεσες. Οποιοδήποτε επεισόδιο κατά τη διάρκεια του αγώνα θα πρέπει να έχει το πολύ μία προειδοποίηση. Στη διάρκεια της, ο θύτης θα εντοπίζεται και θα αποβάλλεται δια βίου απ’ τα γήπεδα! Στο δεύτερο επεισόδιο θα πρέπει ο αγώνας να διακόπτεται.
  • Κάθε γήπεδο θα πρέπει να έχει σχολική ή και οικογενειακή εξέδρα. Είναι ένα μέτρο που παράγει αθλητική παιδεία και είναι εύκολο να εφαρμοστεί δεδομένου πως η πληρότητα των γηπέδων είναι πολύ μικρή.
  • Επίσης οι ομάδες θα πρέπει να έχουν προγράμματα εκμάθησης των μικρών φιλάθλων οι οποίοι θα μαθαίνουν σε εξωσχολικά μαθήματα ζητήματα που αφορούν τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την παιδεία, την ιστορία και το ευ αγωνίζεσθαι.
  • Αν όλα τα παραπάνω εφαρμοστούν κατ’ απόλυτο βαθμό για πέντε χρόνια, τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί και η μετακίνηση φιλάθλων, οι οποίοι θα τυγχάνουν παρακολούθησης από δικές τους ομάδες ασφαλείας.
  • Επεισόδια που γίνονται εκτός γηπέδων (σύνδεσμοι, πλατείες κλπ. αφορούν αποκλειστικά την αστυνομία και προφανώς όχι της ομάδες.
  • Η αστυνομία να παίρνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα λίστες των μελών των συνδέσμων και να κάνει αιφνίδιες εφόδους ελέγχου σε αυτούς.
Δεν είμαι επιστήμονας, δικηγόρος ή δικαστής, όμως πηγαίνω ανελλιπώς στα γήπεδα από την δεκαετία του ‘90 και αυτό μου επιτρέπει να έχω γνώση και εμπειρίες πολλές από τις οποίες σας βεβαιώνω είναι τρομακτικές και έθεσαν την ζωή μου σε κίνδυνο. Όπως πάντα... ελπίζουμε! +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

4 σχόλια:

  1. κατα τη γνωμη μου το προβλημα είναι οτι ολα εχουν φτιαχτει τοσο προχειρα στο ελληνικο ποδοσφαιρο που δεν υπαρχει βουληση για εμπρακτη προσπαθεια καθιερωσης των περισσοτερων ή εστω καποιων εκ των λυσεων που περιέγραψες. Αν θελει η πολιτεια να βοηθησει δεν χρειαζεται μονο να εκβιάζει αλλά σε συνενοηση με την super league να μπουν βραχυπροθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στοχοι. Θα πρεπει να φτιαχτει ενα χρονοδιάγραμμα για την καθε επιλογη που προαναφερεις και πλεον να μπουμε σοβαρα σε δρομο αλλαγης του ποδοσφαιρικου τοπίου σε επαγγελματικά προτυπα. Για μενα αν δεν μπουν αυστηρα χρονοδιαγραμματα και στοχοι δεν προκειται ποτε να βγαλουν ακρη και παντα θα ειμαστε στο ¨θα¨.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν μπορώ να σου απαντήω κάτι. έτσι είναι. Κι εγώ σήμερα ήμουν πολύ συγκεκριμένος και πρακτικός.

      Διαγραφή
  2. Δε συμφωνω με τη διακοπη της χρονιας. Δεν μπορεις να παιρνεις με το ετσι θελω το ψωμι χιλιαδων ανθρωπων απο το τραπεζι επειδη καποιοι ειναι αλητες. Θα σου αρεσε εσενα να σου πουν οτι οι δουλεια σου κλεινει για 5 μηνες επειδη καποιοι ηλιθιοι στο αλλο ακρο της Ελλαδας ειναι ανεγκεφαλοι? Ειμαι σιγουρος πως οχι.

    Για μενα η λυση ειναι αρκετα απλη. Τιμωρησε τα συγκεκριμενα ατομα που δημιουργουν επεισοδια, οχι με χαδια αλλα ει τοπου εχε ασφαλεια μεσα στο γηπεδο. Μολις καποιος κανει πως κουναει το δακτυλακι πετα τον εξω! Χωρις προειδοποιηση η δευτερη κουβεντα. Το γηπεδο δεν ειναι δημοσιο παρκο. Ειναι ιδιωτικος χωρος. Στα μπαρ αν δε σε θελουν σε πεταξαν εχω στο αψε σβησε. Γιατι να μην ισχυει το ιδιο στα γηπεδα?

    Επιση οι λυσεις που προτεινεις υπουετουν οτι οι παραγοντες θελουν ηρεμια. Εγω προσωπικα ακουω παραγοντες που οχι μονο δεν προσπαθου να ηρεμησουν καταστασεις αλλα δυναμιτιζουν νκαι προκαλουν με τις δηλωσεις και ανευθυνες δημοσιες στασεις τους. Αυτες οι συμπρ=εριφορες πρεπει να τιμωρουνται αυστηρα. Εχεις την εντυπωση οτι αν εβγαινε καποιος προεδρος ομαδας του NBA για παραδειγμα, και μιλουσε οπως μιλαει ο Αλαφουζος, για παραδειγμα, το πρωταθλημα θα τον ανεχοταν? Αποκλειεται και οχι μονο αυτο, αλλα θα υπηρχε και σοβαροτατη τιμωρια μεχρι και εξωση απο το αξιωμα.

    Λοιπον, καμερες ναι, ιδιωτικες ασφαλεις ναι, αυστηροτατες τιμωριες ναι αλλα πανω απο ολα αμεση και κατα γραμμα εφαρμογη των ποινων και ταξη και ποινες και στους ανευθυνους και αθυροστομους παραγοντες.

    Βακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. λίγοι ή πολλοί άνθρωποι με κύριο γνώμονα την λογική, αν μαζευτούν όλοι μαζί, συμφωνούν στις ίδιες ιδέες και απόψεις.
      Γιατί είναι τόσο δύσκολο να εφαρμοστούν άραγε..;

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το