Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ~ η ψευδαίσθηση του τυχαίου στην ζωή μας

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο τυχαία μπορεί να είναι όλα αυτά που εμείς οι ίδιοι θεωρούμε τυχαία; Σκεφτήκατε ποτέ πως πολλά από αυτά που θεωρούμε τυχαία είναι πράγματι τυχαία;

Αναζητώντας λίγο για το συγκεκριμένο θέμα, κατέληξα πως δεν υπάρχει τίποτα τυχαίο, όμως τα πρότυπα που καθορίζουν την έκβαση όλων αυτών των -ας πούμε- γεγονότων, είναι τόσα πολλά, τόσο λεπτομερειακά που καταντούν όχι μόνο ασύλληπτα για την ανθρώπινη ικανότητα επέμβασης, αλλά και τελικά αδύνατο τις περισσότερες φορές να... χειραγωγηθούν. Αφού λοιπόν εμείς και τα μηχανήματα μας δεν έχομε καταφέρει να βρούμε τρόπο να τα προβλέψουμε, τα βαφτίσαμε τυχαία και, ξεμπερδέψαμε!

Ουσιαστικά όταν μιλάμε για τυχαία πράγματα, πάντα το μυαλό μας πάει είτε στο ζάρι είτε στο στρίψιμο του νομίσματος. Στο δεύτερο, μάλιστα τα πράγματα θεωρητικά είναι πιο απλά αφού μιλάμε για 50% πιθανότητες. Στην πράξη όμως είναι τόσο λεπτές οι ισορροπίες που θα έπρεπε κανείς να ασκήσει πολύ συγκεκριμένες δυνάμεις από πολύ συγκεκριμένο σημείο του δαχτύλου του κατά την φορά του νομίσματος, ώστε αυτό να καταλήξει με μία προβλεπόμενη πλευρά. Στο ζάρι φυσικά τα πράγματα είναι απείρως δυσκολότερα αφού μιλάμε για έξι πλευρές που μάλιστα δεν είναι ίσες μεταξύ τους! Κατά συνέπεια η πρόβλεψη μιας... ζαριάς είναι πρακτικά αδύνατη!
Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε έναν φίλο σε κάποιο σημείο της πόλης, σκεφτείτε πριν ενθουσιαστείτε για την τόσο τυχαία συνάντηση, λαμβάνοντας υπόψη σας παραμέτρους όπως τα κοινά χαρακτηριστικά της φιλίας σας τα οποία ίσως συνετέλεσαν ακόμα και ασυναίσθητα στο να σας υποχρεώσουν να βρίσκετε και οι δύο την ίδια στιγμή στο ίδιο σημείο. Ακόμα και αν συμπτωματικά, χάσατε το λεωφορείο που μόλις πέρασε, αναρωτηθείτε πόσο τυχαίο μπορεί να ήταν αυτό συνυπολογίζοντας στην ρουτίνα σας κάποια δευτερόλεπτα παραπάνω τεντώματος ή ακόμα και τις συνθήκες που επικρατούν στην κίνηση στην περιοχή.

Είπαμε, τα πρότυπα που καθορίζουν την έκβαση ενός γεγονότος είναι προβλεπόμενα αρκεί να οριοθετηθούν, να μελετηθούν και να αναλυθούν επαρκώς. Όχι! Εσύ κι εγώ δεν μπορούμε να το κάνουμε και για να σε παρηγορήσω, προς το παρόν για τα περισσότερα “τυχαία” πράγματα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε οι μηχανές. Έτσι μείνε ήσυχος, όπως είμαστε, θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε στα τυχαία πράγματα! +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

7 σχόλια:

  1. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει τυχαίο, προσωπικά "το έχω καρατσεκάρει" που λέμε.
    Η ονομασία «τυχαίο» δίνεται λόγω του φόβου των ανθρώπων στο πιθανό γεγονός ότι «κάτι ανώτερο» από την θέλησή τους, τους επιβάλλει διάφορες καταστάσεις. Με βάση τον ακόμα ανεξερεύνητο νόμο της Επανάληψης (ή Κάρμα-Ντάρμα) που ακόμα δεν είναι αποδεκτός από την επιστήμη, τα γεγονότα *μικρά ή μεγάλα), ακόμα και οι «τυχαίες» σκέψεις ή παρορμήσεις μας είναι επανάληψη εκείνων που έχουν ήδη γίνει σε μία υποτιθέμενη προηγούμενη ζωή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. διαβάζοντας κανείς το κείμενο -ή πολύ περισσότερο βλέποντας το video- μπορεί κανείς να αντιληφθεί πως το τυχαίο δεν υπάρχει με καθαρά επιστημονικές και μαθηματικές αποδείξεις. Κανένας νόμος της Επανάληψης δεν χρειάζεται να συμβάλει σε κάτι που ήδη έχει αποδειχτεί με κοινά αποδεκτούς κανόνες (της επιστήμης)

      Διαγραφή
  2. ειχα την ευτυχία να διαβάσω την ¨Ουρανια Προφητεία¨ βιβλίο του James Redfield μεσα απο το οποίο μπορείς να καταλαβεις ότι τιποτα δεν είναι τυχαία. Δεν ειναι τυχαίο πως όταν κατι θές να συμβεί τόσο πολυ μέσα σου, σε ανυποπτη στιγμή που μπορεί να το έχεις ξεχάσει, θα το βρεις μπροστά σου. Επίσης δεν είναι τυχαίο που μόλις σκεφτείς κάποιον (που ίσως έχεις καιρό να μιλήσετε) μπορει την ιδια στιγμή να σε πάρει τηλεφωνο...Η ενεργειακη δύναμη της σκεψης μας είναι πολυ πιο ισχυρή απο όσο μπορούμε να διανοηθούμε. Το γιατί σιγουρα δεν μπορούμε να το καταλάβουμε γιατί δεν αποδεικνύεται με μαθηματικές εξισώσεις όμως ειναι καλό να γνωρίζουμε οτι το τυχαίο δεν υπάρχει. Το συμπαν είναι τοσο σοφά φτιαγμένο ώστε μία ανώτερη δύναμη μας καθοδηγεί εκεί που θέλουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ ότι είναι η ανώτερη δύναμη ή το Σύμπαν που καθορίζει την έκβαση αυτών που συνήθως θεωρούνται τυχαία. Όπως έγραφα και πριν, υπάρχουν μαθηματικές αποδείξεις για την ρεαλιστική και λογική εξήγηση όλων των παραπάνω

      Διαγραφή
  3. Τύχη τυφλή
    τρέχει στην αυλή
    όποιος δεν τη δει
    έχει στη στιγμή
    τη μαύρη οργή του εκδικητή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευγένεια αληθινή
      τούτο το σπίτι ευλογεί
      για πάντα απωθεί
      τη μαύρη οργή
      του εκδικητή

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το