Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ~ ζώντας την ιστορία τη στιγμή που γράφεται: η ελληνίδα που επιβεβαίωσε τον αϊνστάιν

Χαίρεται εραστές (και μη) της Ιστορίας+yannidakis 
Ο ήχος των τρακτέρ ακόμη αντηχεί στ' αυτιά μας, μέσα μας ακόμη θρηνούμε τα αδικοχαμένα παλικάρια που έπεσαν με το Agusta Bell, ο προβληματισμός σχετικά με την πορεία της χώρας είναι πλέον μόνιμος. Κι ενώ οι συγκυρίες είναι τέτοιες, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, μία σπουδαία επιστήμων στέφεται τις δάφνες της ιστορίας. Σήμερα το άρθρο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στη Βίκυ Καλογερά. Μία γυναίκα που ξεκίνησε απ' το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, τιτλοφορήθηκε διδάκτορας στο Ιλινόις και σήμερα είναι καθηγήτρια στο τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του πανεπιστημίου Northwestern, ενώ πρόσφατα τιμήθηκε με το βραβείο "Χανς Μπέτε" (Hans Bethe) της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας.

Το 1916, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν πραγματευόμενος τα βαρυτικά κύματα στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, αναφέρει πως είναι τόσο αδύναμα που δεν μπορούμε να τα ανιχνεύσουμε. Την ύπαρξή τους, που μαντεύθηκε 100 χρόνια πριν, έρχεται να επιβεβαιώσει σήμερα η επιστημονική ομάδα LIGO, με βασική αστροφυσικό τη Βίκυ Καλογερά. Ένας καινούριος δρόμος ανοίγεται στο σύμπαν, ένα απάτητο μονοπάτι προς την πραγμάτωση της γνώσης των μυστικών της φύσης. 

Δεν πρόκειται εδώ να προσεγγίσω ζητήματα που αφορούν το καθαρά επιστημονικό κομμάτι, καθώς κάθε άλλο παρά γνώστης είμαι στον συγκεκριμένο τομέα. Σας παραπέμπω όμως στην εξαιρετική δουλειά του Βασίλη Αναστασιάδη, για το +yannidakis η οποία θα σας διαφωτίσει πλήρως! Ωστόσο, θα ήθελα μαζί να αναλογιστούμε, το πόσο φορτισμένη είναι η στιγμή που, μετά από ασύλληπτο κόπο, ώρες εργασίας, απογοητεύσεις και συγκινήσεις, ο στόχος επιτυγχάνεται. Κι έτσι, απ' τη μία στιγμή στην άλλη, τοποθετείσαι στο πάνθεον της ιστορίας, εξασφαλίζεις τη δόξα και την υστεροφημία σου, αλλά και τοποθετείς ένα σημαντικό λιθαράκι στο εκάστοτε αντικείμενο στο οποίο με πάθος έχεις αφοσιωθεί. Ζεις την ιστορία. Γίνεσαι η ιστορία. Ίσως η λέξη "έκσταση" είναι λίγη. 

Να σας οδηγήσω απ' το ζενίθ στο ναδίρ με μία πληροφορία που "ξύνει πληγές";

Στην κοινοπραξία LIGO συμμετέχουν πάνω από 1000 επιστήμονες, από 83 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα 15 χωρών. Εξαιρώντας τους μεμονωμένους ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, η Ελλάδα απουσιάζει από το project... +Κωνσταντίνα Πορφυρού

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το