Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

ΡΕΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑ ΙΟΥΛΙΟΥ ~ όταν έσκασε η φούσκα

κάθε πρόσωπο ή γεγονός του παρελθόντος, κρύβει ένα μήνυμα προβληματισμού για το μέλλον

Οικονομική κρίση
2007-2008
Οι απαρχές της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης

Έχετε δει την ταινία «The big short»; Αν όχι, νομίζω πως πρέπει να την δείτε. Ίσως να μην καταλάβετε πολλά, αλλά σίγουρα θα μάθετε κάποια πράγματα σχετικά με την οικονομική κρίση που ξεκίνησε από την Αμερική το 2007, επηρεάζοντας στη συνέχεια τον χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν στον τομέα των ακινήτων και συγκεκριμένα στην αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης και την αλόγιστη χρήση δομημένων επενδυτικών προϊόντων που εξαρτώνταν άμεσα από τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων από τα οποία παράγονταν. Η προσπάθεια απομάκρυνσης του πιστωτικού και επιτοκιακού κινδύνου από τις τράπεζες, η μετατροπή στάσιμων κεφαλαίων σε εμπορεύσιμους τίτλους και η μετακίνηση των σύνθετων επενδυτικών τίτλων στις καταστάσεις ειδικών οντοτήτων, προκάλεσαν ένα "ντόμινο" αλυσιδωτών αντιδράσεων στον αμερικανικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό και κτηματομεσιτικό τομέα. Τι έγινε, λοιπόν, όταν έσκασε η φούσκα;

οικονομία, κρίση, ακίνητα
Το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε η οικονομία σαφώς επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Το φαινόμενο αυτό, όμως, έχει και εδώ αλυσιδωτές συνέπειες; ανεργία, φτώχεια, ψυχικές ασθένειες, αυτοκτονίες... Όπως βλέπουμε και στην ταινία, λίγοι άνθρωποι μέσα στους πολλούς προέβλεψαν αυτό το μεγάλο «μπαμ», και μάλιστα το εκμεταλλεύτηκαν για να πλουτίσουν. Είναι όμως δυνατόν ολόκληρο το σύστημα να μην είχε προσέξει το πρόβλημα της φούσκας; Πρόκειται για σχέδιο κατάρρευσης της οικονομίας ή για λάθος; Σε ότι αφορά τα οικονομικά, ένα είναι σίγουρο: ποτέ δεν θα μάθουμε την αλήθεια, ειδικά όταν άλλοι πλουτίζουν σε βάρος μας.+el. gk. 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΠΙΣΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το