Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ~ οι ανήμπορες επιχειρήσεις που οφείλουμε να στηρίξουμε

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Την ίδια ώρα που γράφω αυτό το κείμενο ή εσείς το διαβάζετε, η αγορά πεθαίνει. Στην Αθήνα, στο Ηράκλειο και σε κάθε αστικό κέντρο τα ανοίκιαστα καταστήματα είναι αμέτρητα, τα νοικιασμένα χρωστάνε νοίκια ή έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς και εκείνα που τελικά επιβιώνουν είναι δυστυχώς η συντριπτική μειοψηφία.

Λίγο-πολύ, είμαστε όλοι καταναλωτές, ο καθένας με τα δικά του πολύ προσωπικά κριτήρια. Λάθος ή σωστά, ο καθένας είναι ελεύθερος να κινηθεί σε μια... ελεύθερη αγορά που κατακλύζεται από τον ανταγωνισμό. Και σίγουρα οι συνθήκες θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσες αν επέτρεπαν στον επιχειρηματία να επιχειρήσει. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Από την πρώτη μέρα του επόμενου έτους θα καλείται να πληρώνει το 29% στην εφορία και το 27% για την ασφάλιση του, χωρίς κανείς να εξετάζει τι υπηρεσίες του προσφέρει αυτή η ασφάλιση... Τα έξοδα θα αυξηθούν κι άλλο και οι πωλήσεις αναμένεται να μειωθούν με βάση το σύνολο των αλλαγών που θα πλήξουν τους καταναλωτές, οπότε τα κουκιά είναι μετρημένα. Ο ανταγωνισμός υπάρχει αλλά δεν έχει πολλά περιθώρια να αναπτυχθεί στην Ελλάδα. Οι επιχειρηματίες πωλούν, αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να εφαρμόσουν τεχνικές της αγοράς (όπως το marketing).

Οι καταναλωτές είναι όντως ελεύθεροι, όμως και οι δικές τους δυνατότητες ενδεχομένως δεν τους επιτρέπουν να αγοράζουν πλέον ελεύθερα. Κάποιοι ίσως αγόραζαν συγκεκριμένη ετικέτα, κάποιοι συγκεκριμένες ποιότητες/υλικά και πάει λέγοντας. Σήμερα, είναι όλοι αναγκασμένοι να φιλτράρουν τις ανάγκες τους με τόσο πολλά κριτήρια που στο τέλος ικανοποιούν την ανάγκη τους χωρίς καν να το ευχαριστιούνται.

Με αυτά τα δεδομένα, οι επιχειρηματίες κάνουν ότι μπορούν. Πραγματικά υπερβάλλουν εαυτό για να καταφέρουν να βρουν μέρες με θετικό πρόσημο. Ανάμεσα σε αυτές τις προσπάθειες είναι οι εκπτώσεις και μετά τις εκπτώσεις είναι οι προσφορές και μετά τις προσφορές ήταν η περιβόητη Black Friday και μετά η Χριστουγεννιάτικη αγορά που νομίζω πως φέτος "στολίστηκε" πιο γρήγορα από ποτέ στην Ελλάδα. Και πάει λέγοντας φυσικά...

Πολλοί (κι εγώ μέσα) έσπευσαν να κατηγορήσουν τους επιχειρηματίες για αυτές τις κινήσεις. Πολλοί φώναζαν ότι πέσαμε στο επίπεδο της Αμερικής και της αντιγραφής σε ότι βρούμε από το εξωτερικό. Κανείς όμως δεν μας ανάγκασε να κατέβουμε στα μαγαζιά εκείνες τις μέρες ή περιόδους. Κανείς δεν μας έβαλε στο τέλος μιας ουράς δεκάδων μέτρων, ώρες πριν ανοίξει καν το κατάστημα. Πουθενά δεν γράφει ότι τα δώρα Χριστουγέννων των αγαπημένων μας, πρέπει να τα αγοράσουμε τις παραμονές. Τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα παιχνιδιών και τα μαγαζιά με ρούχα, λειτουργούν όλο τον χρόνο. Και οι καταστηματάρχες δίνουν τον δικό τους αγώνα για να δουν θετικά πρόσημα το βράδυ που κλείνουν τα "Ζ" τους. Γι' αυτό κάθε Black Friday ή προσφορά επειδή γιορτάζουμε την επέτειο του Ευρωπαϊκού της Εθνικής στην Πορτογαλία(!) δεν πρέπει να καταδικάζεται. Είναι η απεγνωσμένη προσπάθεια των εμπόρων να πληρώσουν αυτά τα νοίκια, να εξοφλήσουν τα δικά τους χρέη και να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις δικές τους οικογένειες. Κι αν βρίσκουν ιδιαίτερους τρόπους για να το καταφέρνουν, τότε μπράβο τους!

Γι' αυτό και αυτή είναι η έκκληση μου για τα φετινά Χριστούγεννα προς όλους εσάς (και ίσως και η μόνη μου χριστουγεννιάτικη νύξη στο yannidakis): Στηρίξτε την αγορά. Όσο μπορείτε. Μην πάτε κατ' ευθείαν στα πολυκαταστήματα ή στις ηλεκτρονικές αγορές. Μπείτε στα τοπικά μαγαζιά και κοιτάξτε τι έχουν να σας προσφέρουν. Ανακυκλώστε τα χρήματα σας δίνοντας τα στην τοπική αγορά. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το