Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ~ jurassic park 2016

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

χαιρετώ τα science nerds του +yannidakis 
Στη θρυλική ταινία του Steven Spielberg, Jurassic Park, ο εκατομμυριούχος Τζόν Χάμοντ και μια ομάδα επιστήμονων, έχουν δημιουργήσει ένα πάρκο ψυχαγωγίας με κλωνοποιημένους δεινόσαυρους, από το dna δεινοσαύρου που βρέθηκε σε κουνούπι, το οποίο είχε παγιδευτεί μέσα σε κεχριμπάρι. Μία πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη μας φέρνει στο μυαλό την επιτυχημένη ταινία, αφού βρέθηκε φτερωτή ουρά δεινοσαύρου 99 εκατομμυρίων ετών κολλημένη στο ρετσίνι ενός δέντρου!

φτερά-ουρά-απολίθωμα
Ο άτυχος δεινόσαυρος που παγιδεύτηκε στο δέντρο, δίνει, μετά από 99 εκατομμύρια χρόνια, την ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν τους δεινόσαυρους με φτερά της κρητιδικής περίοδου της γεωλογικής ιστορίας της Γης. Το κομμάτι της απολιθωμένης ρυτίνης που ανακαλύφθηκε στο Μιανμάρ, περιέκλειε 36 χιλιοστά της ουράς του δεινόσαυρου, με ορατά τα κόκκαλα, τη σάρκα, το δέρμα και τα φτερά. Ο δεινόσαυρος ήταν μικρότερος από 15 εκατοστά, και οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η ουρά ανήκει σε έναν τύπο δίποδου δεινοσαύρου που έμοιαζε με πουλί και που ανήκει στην κατηγορία maniraptora, μία από τις κατηγορίες δεινοσαύρων με φτερά. 

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν προηγμένη τεχνολογία σάρωσης και μικροσκοπικές αναλύσεις για να μελετήσουν την ουρά, η οποία αποτελείται από οκτώ σπονδύλους, μαλακούς ιστούς, και φτερά που είναι άπταιστα διατηρημένα σε τρεις διαστάσεις. Η ανατομία της ουράς επέτρεψε στους επιστήμονες να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να ανήκει σε πουλί γιατί ήταν μακριά και ευέλικτη και δεν εμφάνιζε πυγόστυλο, την σύντηξη των σπονδύλων που εμφανίζεται στα πουλιά ώστε να υποστηριχθούν τα φτερά της ουράς. Η ανακάλυψη ρίχνει επίσης φως και στην εξέλιξη των φτερών. Όσα ζώα παγιδεύτηκαν στο ήλεκτρο είναι κατά βάση πιο πρωτόγονα από τα πουλιά, και γι'αυτό τους λείπει μεγάλο μέρος του κεντρικού στελέχους του φτερού (κάλαμος) που φαίνεται πως υπάρχει στα φτερά μεταγενέστερων πουλιών.

Η ταινία Jurassic Park ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της. Πολλοί είναι εκείνοι που την αγάπησαν, και στη ερώτηση αν θα ήθελαν να δούν αληθινούς δεινόσαυρους, σίγουρα θα απαντούσαν ναι. Ας ελπίσουμε όμως πως η όλη υπόθεση δεν θα έχει το τέλος της ταινίας.+el. gk. 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το