Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

yannidakis live - ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΟ… ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ;

Ίσως πολλοί από εμάς να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει, όμως η κατοχή ενός ιστολογίου αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο με προεκτάσεις μακράν εκτός του κλειστού διαδικτυακού χώρου καθαυτού. Οι περισσότεροι θα έχετε διαβάσει κάποιες ειδήσεις από ιστολόγια. Και όλοι θα έχετε διαβάσει ειδήσεις σε ιστολόγια που είναι πιστή αντιγραφή από την πρωτότυπη ιστοσελίδα και συχνά χωρίς καν αναρτημένη την πηγή. Δε θα εξετάσω τη νομικά παράνομη δραστηριότητα των αντιγραφών, αλλά το κατά πόσο ένα ιστολόγιο μπορεί να έχει δημοσιογραφικό χαρακτήρα. Αν το αναλύσουμε λίγο πιο πρακτικά θα φτάσουμε να συγκρίνουμε ένα ιστολόγιο με μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα. Υπάρχουν ομοιότητες; Επιβάλλεται. Υπάρχουν διαφορές. Τυπικά ναι, ουσιαστικά πολύ!
Ο ιδιοκτήτης του ιστολογίου δεν έχει την υποχρέωση να παρέχει μια είδηση με αντικειμενικό τρόπο, άλλωστε ο επισκέπτης ενδιαφέρεται για την οπτική του στο θέμα. Στο ιστολόγιο δεν είναι σίγουρο ούτε καν ότι θα βρούμε μια σφαιρική προσέγγιση του θέματος, όμως αντ’ αυτού μελετάμε το κομμάτι της είδησης με το οποίο ο γράφων επιλέγει να ασχοληθεί και εκεί αρχίζει η μεγάλη διαφορά. Στο ιστολόγιο θα διαβάσουμε μια καυστική περιγραφή ενός γεγονότος βασισμένη στην ιδιοσυγκρασία, την ψυχοσύνθεση και το ύφος του ιδιοκτήτη του. Αν επιλέξουμε να ενημερωθούμε λοιπόν, αποκλειστικά και μόνο από ένα ιστολόγιο για μια είδηση, κινδυνεύουμε να πέσουμε θύματα μεροληψίας και υποκειμενισμού. Μήπως αυτό όμως δε συμβαίνει στις «αντικειμενικές» και «ανεξάρτητες» σελίδες; Τελικά το ζητούμενο είναι ο σεβασμός στην είδηση, στον αναγνώστη αλλά και στα πνευματικά δικαιώματα που αποτελούν βασική πληγή του blogging.
Όσο υπάρχουν ιστολόγια που αντιγράφουν μια είδηση, η δημοσιογραφία και το επίπεδο του ελληνικού blogging θα είναι πολύ πίσω. Για μένα κάθε είδηση σε ιστολόγιο είναι μία διαρκής αναζήτηση για τις πηγές της. Άλλωστε για ένα καθαρό... avatar ζούμε όλοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το