Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

yannidakis - ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Καληνωρίσματα. Εγκαινιάζουμε σήμερα την νέα κατηγορία με τίτλο “ΠΑΙΔΕΙΑ” στην οποία θα ασχολούμαστε με θέματα που αφορούν την Παιδεία και επ’ αφορμής της νέας συνεργασίας του yannidakis live με το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ξεκινά με ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο εφαρμογής αυτού που λέμε “Δια Βίου Μάθησης” το οποίο αφενός πρεσβεύει πως η εκπαίδευση δεν ολοκληρώνεται σε καμία ηλικία και μπορεί να συνεχίζεται στο πέρασμα των χρόνων ενός ανθρώπου με διάφορους τρόπους που θα ταιριάζουν στις ανάγκες του καθένα, άλλωστε ο Σόλωνας είπε πρώτος “Γηράσκω αεί διδασκόμενος”. Αφετέρου είναι σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα στην πρόσβαση στην πληροφορία και την εκπαίδευση από το σύνολο του πληθυσμού. Φυλακισμένοι ή νοσηλευμένοι, άνθρωποι με πολιτικά ή κοινωνικά προβλήματα.

Από την άλλη μεριά ένας στρατηγικός και επιθυμητός στόχος του Υπουργείου είναι ο συντονισμός των διαπιστευμένων εκπαιδευτηρίων όπως τα ανώτατα ιδρύματα, τα σχολεία κλπ. Φυσικά ο στόχος του συντονισμού μπορεί να είναι ένα θέμα μόνο του μιας και αφορά την άρτια λειτουργία των εκπαιδευτηρίων, την ποιότητα της εκπαίδευσης, την κατάρτιση του προσωπικού, τις συνθήκες του περιβάλλοντος και η λίστα μπορεί να συμπληρωθεί από τον κάθε σπουδαστή, τον κάθε γονιό που έχει άμεσο συμφέρον την ανάπτυξη της εκπαίδευσης.

Ο επόμενος άξονας που χαράσσει το Υπουργείο αφορά τις θεματικές ενότητες της Δια Βίου Μάθησης ή αν θέλετε τις μορφές που μπορεί αυτή να λάβει και ασφαλώς συζητάμε για συνιστώσες πέρα της κλασικής του σχολείου, όπως είναι ο ψηφιακός εγγραμματισμός και η πρόσβαση στις τεχνολογικές εκπαιδευτικές δυνατότητες ή η περιβαλλοντολογική ευαισθητοποίηση των σχετικών φορέων, η ενέργεια. Τομείς που γελιέται κανείς αν θεωρεί πως ανήκουν εκτός του φάσματος της εκπαίδευσης.

Για όλα αυτά, η Υπουργός κα. Άννα Διαμαντοπούλου και το επιτελείο της έχουν κινητοποιήσει όλα τα συναρμόδια υπουργεία σε μια δυναμική προσπάθεια ανάπτυξης ενός ουσιαστικά αναπτυξιακού μοντέλου εκπαίδευσης που πάραυτα θα περάσει από δημόσια διαβούλευση για την περαιτέρω τελειοποίησή του κι εμείς όλοι έχουμε χρέος να συμμετέχουμε στη μεγαλύτερη επένδυση στον τόπο μας. Την Παιδεία :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το