Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

yannidakis - ΓΙΟΡΤΗ ΕΝΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 14/02/2009

Είχα υποσχεθεί για σήμερα ότι θα συνέχιζα με το θέμα της γιορτής. Ενδιάμεσα προέκυψε ένα άλλο θέμα μέχρι το βράδυ. Το κρατάω μέσα μου και συνεχίζω με την ημέρα του εμπορίου. Την ημέρα των καθολικών ερωτευμένων όπως ακριβώς υποσχέθηκα.

Μια μέρα που οι τάσεις της σύγχρονης εποχής δεν περιορίζονται στην γιορτή, όσο στον προβληματισμό που απορρέει από εκείνη. Κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι σνομπάρουν πλέον τη γιορτή συνειδητοποιώντας ότι τελικά μια γιορτή δεν είναι ο αυτοσκοπός ενός ερωτευμένου ζευγαριού. Αντιλαμβάνονται ότι η ζωή και ο έρωτας ανήκουν σε μια σφαίρα που δεν περιορίζεται στα στενά όρια μιας ημέρας.

Εγώ δεν είμαι από εκείνους που κατηγορούν τα ανθοπωλεία και τα ζαχαροπλαστεία (!) για την εμπορευματοποίηση της γιορτής. Κάθε άλλο, η επιστήμη του Marketing εφαρμόζεται με πανηγυρική επιτυχία σήμερα από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες, όχι με το να εκμεταλλεύονται τον ερωτευμένο πελάτη, αλλά με το να συμβάλλουν σε μια ατμόσφαιρα που ομορφαίνει την πόλη, τη γειτονιά.

Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για μια γιορτή ενός αγίου. Του Αγίου Βαλεντίνου. Ο οποίος κηρύχτηκε σαν Άγιος από την καθολική (και την ορθόδοξη) εκκλησία. Αν η παράδοση θέλει σήμερα να διαδραματίζονται τόσο ξεχωριστές στιγμές, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί αυτό είναι ασχήμια, υπερβολή και γελοιότητα, όπως πολύ λένε.

Προλαβαίνοντας πολλά σχόλια, να τονίσω πρώτος ότι η άποψη του ότι ο έρωτας πρέπει να γιορτάζεται κάθε μέρα είναι σωστή, όμως να προσθέσω ότι δεν είναι «η σωστή». Αν κάτι γίνεται κάθε μέρα, τότε θα είναι κάθε άλλο παρά γιορτή. Όλοι όσοι έχετε αγαπήσει και ερωτευτεί, γνωρίζετε ότι αυτό είναι άτοπο. Δε μπορείς να είσαι για 365 μέρες επί πολλά – πολλά χρόνια ερωτευμένος. Δε διαπραγματεύομαι αυτήν μου την άποψη.

Και εγώ γιορτάζω. Όμως δεν εύχομαι αγάπη και ότι άλλο εύχονται αυτήν την μέρα. Δε χρειάζομαι τέτοιες ευχές. Ο έρωτας μου τις υπαγορεύει έτσι και αλλιώς. Εγώ εύχομαι μακροβιότητα, διάρκεια σε έναν έρωτα με αμείωτη ένταση. Ελληνική αυθεντικότητα και Γαλλικό πάθος,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το