Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

yannidakis - ΦΡΑΓΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 09/06/2010

Καληνωρίσματα. Εδώ στο yannidakis live έχω αναφερθεί πολλές πολλές πολλές πολλές πολλές και πολλές φορές στη γυναίκα με διαφορετικές μορφές προβληματισμού. Πρόσφατα όμως παρακολουθώντας μια ταινία αναλώθηκα σε ένα ξεχωριστό πεδίο προβληματισμού τον οποίο και θέλησα να σας μεταδώσω. Στην ταινία μια δημοσιογράφος αποκαλύπτει ένα κυβερνητικό σκάνδαλο βασιζόμενη σε μια πηγή, την οποία δεν θα αποκαλύψει ποτέ παρά τις πιέσεις. Λόγω της σοβαρότητας του σκανδάλου η δημοσιογράφος και μητέρα ενός παιδιού, φυλακίζεται για έναν χρόνο παρά την επιτυχία της. Κι ενώ στην αρχή τα μέσα και οι πολίτες την στηρίζουν για τον αγώνα που κάνει να προστατεύσει την πηγή της στην αποθέωση της εντιμότητας μετά που το θέμα “ξεφουσκώνει” η κοινή γνώμη αλλάζει στάση. Βρίσκουν την δημοσιογράφο ως μια γυναίκα που αποκρύπτει στοιχεία για ζήτημα εθνικής ασφάλειας και προπαντός παραμελεί τον σύζυγό της που τελικά θα την… αντικαταστήσει και το μικρό της αγοράκι που μεγαλώνει μόνο του μιας και η μητέρα του προτιμά να παραμένει στη φυλακή.

Το νόημα το πιάσατε κι εδώ θα αναρωτηθώ μαζί σας πόσο δίκιο έχει η γυναίκα-χαρακτήρας μιας αληθινής ιστορίας που ξεσπά λέγοντας πως αν κάποιος άντρας έκανε την μικρή του επανάσταση θα είχε γίνει σύμβολο, όμως μια γυναίκα και μητέρα καταδικάζεται τελικά από την κοινή γνώμη. Παρά τη θέληση μου να την διαψεύσω στο μυαλό μου, αναλογίζομαι πως έχει δίκιο. Τελικά μια γυναίκα έχει όρια στον αγώνα της; Ιστορικές μορφές όπως η Ιωάννα της Λωρραίνης, η Μπουμπουλίνα κ.α. αποτελούν φωτεινές εξαιρέσεις, μια αναδρομή στο παρελθόν όμως, αποδεικνύει πως οι άντρες είναι εκείνοι που άλλαξαν το ρου της ιστορίας. Κι εκεί μπαίνουν δυο σημαντικά ερωτήματα στα οποία εξετάζουμε το αν οι γυναίκες δεν αφέθηκαν ποτέ να επαναστατήσουν κόντρα στο κατεστημένο εξαιτίας της νομικής υποβάθμισής τους στην διάρθρωση της κοινωνίας του παρελθόντος στην οποία οι γυναίκες δεν είχαν δικαιώματα ή απλά είναι αδύναμες να υπερασπιστούν με σθένος τα δικαιώματα τους.

Αφού ξεμπερδέψουμε με το παραπάνω ερώτημα μένει το ηθικό δίλημμα για το αν μια γυναίκα-μητέρα μπορεί να διεκδικήσει την καριέρα, την καταξίωση, την επιβράβευση, την ίδια της τη ζωή, κόντρα στην υγιή διαπαιδαγώγηση του παιδιού της που οι μανάδες γνωρίζουν πως απαιτεί σημαντικές θυσίες :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το