Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

yannidakis - Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 02/10/2008

Όλοι έχουμε ακούσει τον όρο home cinema με κάποιο τρόπο, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν τελικά τι είναι αυτό και τι χρειάζεται ένα σωστά τοποθετημένο home cinema. Με αφορμή λοιπόν την εγκατάσταση του καινούριου μου στο σπίτι, ας παρατεθούν μερικά χαρακτηριστικά του.

Καταρχάς το home cinema είναι ένα κομμάτι της μαγείας. Αν έχεις καλή τηλεόραση και καλό DVD player, πέτυχες καλή εικόνα, όμως ο ήχος είναι πολύ πιο πολύπλοκος.

Αυτό που είναι απαραίτητο είναι ένας καλός ενισχυτής, μια συσκευή δηλαδή η οποία έχει τη δυνατότητα να δέχεται τα όποια ηχεία και τις όποιες συσκευές αναπαραγωγής (π.χ. CD player, DVD player, Bluray player κλπ.) ούτως ώστε να διανείμει εκείνο που η κάθε μια προσφέρει (εικόνα, ήχο ή και τα δύο), κατάλληλα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις αισθήσεις.

Ενδιάμεσα βέβαια, γίνονται και μερικές τροποποιήσεις από τον ενισχυτή που έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει κατ’ επιθυμία του χρήστη, τον ήχο ανάλογα με τη διάθεση ή το είδος ήχου που αναπαράγεται.

Το δεύτερο κομμάτι είναι τα ηχεία. Σήμερα μιλάμε για ηχεία πολλών Watt τα οποία σε πλήθος φτάνουν και τα 9 και τα οποία τοποθετούνται περιμετρικά του χώρου στον οποίο γίνεται η ακρόαση. Τα ηχεία ποικίλλουν σε εμφάνιση και απόδοση και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα εξαγωγής.

Εννοείται πως το δισκάκι (CD, DVD ή Bluray disc) αναπαραγωγής πρέπει να είναι πολύ καλό, καθώς και η συσκευή αναπαραγωγής (όπως προανέφερα).

Αυτό που πολλοί δε φανταζόντουσαν είναι πως τα καλώδια που συνδέουν όλα τα παραπάνω μεταξύ τους είναι ικανά είτε να καταστρέψουν τον ήχο (στ’ αυτιά ενός έμπειρου ακροατή), είτε να τον εξυψώσουν.

Η απόλαυση ενός μουσικού κομματιού ή μιας καλής ταινίας είναι αποτέλεσμα δεκάδων συνδέσεων και ρυθμίσεων που απαιτούνται για μια ιδανική ποιότητα στον ήχο. Καλώδια, σωστές συνδέσεις και πολύ όρεξη για ηχητική ποιότητα Καλή διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το