Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

yannidakis - Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΙ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 03/06/2010


Καληνωρίσματα. Γενικά η φράση των Κινεζών «μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις» προφανώς ισχύει. Όμως εγώ έχω την τάση να υποστηρίζω πως και μια λέξη ισούται με χίλιες εικόνες. Εκείνες με άλλες χίλιες λέξεις λέξεις και στο χάος που δημιουργείται καταλήγουμε στην πολυπλοκότητα της επικοινωνίας.

Αν και λατρεύω τις εικόνες, αναγνωρίζω ότι συχνά μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Από μια εικόνα μπορεί κανείς να λάβει λανθασμένες εντυπώσεις και να οδηγηθεί σε άτοπα συμπεράσματα. Όχι ότι οι λέξεις δε μπορούν να εξαπατήσουν, όμως οι εικόνες σε ταξιδεύουν. Το yannidakis live για καιρό δεν είχε εικόνες ή φωτογραφίες. Δεν ήθελα να επισκιάζει τίποτα το περιεχόμενο. Το ίδιο συμβαίνει με μια εντυπωσιακή ετικέτα σε ένα προϊόν με μια έξυπνη εικόνα ή λογότυπο. Έχει τη δύναμη να προσελκύσει τον καταναλωτή πολύ περισσότερο από ότι τα ίδια τα συστατικά του.

Το ίδιο με ένα πρόσωπο που μια εικόνα του έχει την ικανότητα να ταξιδέψει τον άλλο σε δρόμους πολλές φορές εντελώς λανθασμένους. Πραγματικά με μια εικόνα, ο καθένας μπορεί να πλάσει ένα δικό του ονειρικό σενάριο, το οποίο συνήθως φτιάχνει βασιζόμενος σε φαντασιώσεις ή ανάγκες ακόμα. Φυσικά τα προβλήματα αρχίζουν όταν η απομυθοποίηση της εικόνας κουβαλά δυσάρεστες εκπλήξεις. Δηλαδή είναι αισθητά κατώτερη των αναμενομένων.

Μια εικόνα μπορεί να επισκιάσει καθετί ρεαλιστικό. Έχουμε την τάση να πιστεύουμε στις εικόνες ή αντίστοιχα να αμφισβητούμε μια εικόνα που βλέπουμε. Αν υπάρχει έστω και μια πιθανότητα μια όμορφη εικόνα να συνεπάγεται με το ανάλογο όμορφο αποτέλεσμα, σε ποιότητα, πνεύμα και αξία, τότε αξίζει να ονειρευτούμε; Να ταξιδέψουμε; Να ελπίζουμε;

Επειδή ότι λάμπει δεν είναι χρυσός, όμως μπορεί και να είναι, κρίνεται απαραίτητο μια εικόνα να μη μας ενθουσιάζει και να μη μας απογοητεύει, αλλά να μας παρακινεί να αναλύσουμε το περιεχόμενο και μόνο τότε να καταφύγουμε σε συμπεράσματα. Εγώ το βρήκα. Ξέρω ότι υπάρχει μια τέτοια παράλληλη ομορφιά. Και τότε αξίζει να επενδύεις :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το