Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

yannidakis - ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΩ ΘΑ ΓΙΝΩ ΑΝΗΛΙΚΟΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 15/04/2010

Χριστός Ανέστη και Καληνωρίσματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που στο yannidakis live ασχολούμαστε με το ζήτημα της παιδείας και δε θα σας κάνει έκπληξη πως το σκανδιναβικό μοντέλο παιδείας αποτελεί το ιδανικό για μένα. Είναι φυσιολογικό στο εύρος της Ευρώπης, να μας απασχολεί η διαφορετικότητα μεταξύ των χώρων της, απ’ το βορά στο νότο και τη Μεσόγειο. Κάθε πολιτισμός κουβαλά ιδιαίτερη κουλτούρα στη διαδικασία μετατροπής του εφήβου σε ενήλικα.

Κι εδώ τίθεται το ερώτημα. Ποια είναι τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν έναν άνθρωπο, ενήλικα; Στις σκανδιναβικές χώρες έχει να κάνει με την ανάγκη του νέου να βρει τον εαυτό του. Να κάνει το βήμα προς την απόλυτη ανεξαρτησία. Εδώ στη Μεσόγειο, ο ενήλικας καθορίζεται από το τέλος των σπουδών του, από την εύρεση εργασίας, τη διαμονή του μακριά απ’ τους γονείς του και την εύρεση ενός σταθερού ερωτικού συντρόφου. Πολλά τα κοινά στοιχεία και πολλές οι διαφορές μεταξύ των μοντέλων. Σε κάθε περίπτωση στο νότο, οι νέοι ενηλικιώνονται πιο… δύσκολα.

Αυτό δεν αφορά τις σπουδές, καθώς είναι αλήθεια πως οι νέοι επενδύουν πολλά χρόνια στη μόρφωση του κι ενώ παλαιότερα αυτό ήταν εισιτήριο πνευματικής και επαγγελματικής επιτυχίας, σήμερα που η πρόσβαση στη γνώση είναι πιο εύκολη, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Εδώ έχω ένα δεύτερο ερώτημα και αφορά το κατά πόσο οι σημερινοί συνειδητοποιημένοι -κατά κοινή ομολογία- νέοι, επιθυμούν μια τέτοια ενηλικίωση. Είναι προφανώς το επόμενο σκαλί της αλληλουχίας της ζωής κι όμως στη Σουηδία και την Ελβετία θα απολάμβανα πολύ περισσότερο την ενηλικίωση μου απ’ ότι στην Ελλάδα ή την Ισπανία.

Είναι προφανές πως οι συνθήκες είναι δύσκολες και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης το μεσογειακό μοντέλο φαντάζει πιο... συνετό για έναν νεαρό ενήλικα που προσπαθεί να εδραιωθεί αυτόνομα στην κοινωνία. Σκεφτείτε ένα παράνομο φιλί χωρίς συνέπειες, μια οικονομική χρεωκοπία ως το επόμενο χαρτζιλίκι, σκεφτείτε έναν ανήλικο ενηλικιωμένο :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το