Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

yannidakis - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟΥ: ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΠΑΠΠΟΥ ΠΡΟΣ ΠΑΠΠΟΥ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 09/02/2009
ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΠΑΠΠΟΥ ΠΡΟΣ ΠΑΠΠΟΥ
Κατά καιρούς ακούμε όλοι για επαγγέλματα που έχουν εκλείψει ή βρίσκονται σε αυτή τη φάση. Πρόκειται για προϊόντα ή υπηρεσίες που πλέον δεν είναι απαραίτητες ή έχουν αντικατασταθεί από άλλες ή ίδιες με διαφορετικές μεθόδους προσφοράς.
Ο κυριότερος λόγος έκλειψης ενός επαγγέλματος είναι η μείωση της ζήτησής του και κατόπιν η απουσία συνεχιστή της. Ως τώρα το φαινόμενο της μεταβίβασης της άδειας ενός επαγγέλματος στο τέκνο αποτελούσε δημοφιλή συνήθεια. Τι έχει αλλάξει σήμερα;
Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως η εν λόγω συνήθεια εξακολουθεί να υφίσταται γιατί πρώτον υπάρχουν ενδιαφέρουσες δουλειές για να μεταβιβαστούν στα παιδιά και δεύτερο γιατί η ανεργία οδηγεί το νέο στη δουλειά του μπαμπά με γνώσεις που είχε από μικρός όταν και τον βοηθούσε!
Φυσικά, όταν η πλειονότητα των νέων σήμερα σπουδάζει και παίρνει κάποιο πτυχίο κάποια στιγμή, πλάθει όνειρα ιδεατής επαγγελματικής αποκατάστασης, κάτι που όμως απαιτεί υπομονή και χρήματα συντήρησης ως τότε, κάτι που οδηγεί στην οικογενειακή εργασία. Και ο σοφός λαός λέει «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού»!
Θα ήταν χαζό να μην αναφέρουμε το οικονομικό ζήτημα το οποίο απασχολεί το νέο που ακόμα κι αν κερδίσει μια θέση στο αντικείμενό του, θα πρέπει να ξεκινήσει από «χαμηλά» και αυτό μεταφράζεται σε πενιχρούς μισθούς με προοπτικές αμφιλεγόμενης εγκυρότητας. Ακόμα και τότε ο νέος στηρίζεται από την οικογένειά του, ενώ πάντα υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψει στην οικογενειακή επιχείρηση εφαρμόζοντας το γνωστό «μάθε τέχνη κι ασ’ την»!
Πάντα βέβαια υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή. Η ανάσταση της οικογενειακής επιχείρησης. Εκεί που το τέκνο αναλαμβάνει τη διοίκησή της και την λειτουργεί σε εντελώς διαφορετικά πρότυπα (προσεχώς στο yannidakis live) προσαρμόζοντας τις πτυχιακές του γνώσεις στο αντικείμενο. Πρόκειται για μια πρόκληση στην οποία μπορούν να προστεθούν νέες ιδέες με την τεράστια παρακαταθήκη που επιφέρει το ήδη υπαρκτό πελατολόγιο και φίρμα.
Η απορρόφηση ενός νέου λοιπόν, στην οικογενειακή και παραδοσιακή επιχείρηση δεν αποτελεί το τετριμμένο χαντάκωμα, αλλά μια λύση με ενδεχομένως νέες προοπτικές ανάπτυξης για το νέο και το επιχειρηματικό κλάδο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το