Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

yannidakis - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟΥ: ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 24 Ιουλίου 2007
ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ

Μια από τις βασικότερες πηγές του άγχους είναι, οι εκκρεμότητες. Είναι αδύνατο να μην έχει νοιώσει ο καθένας μας την πίεση εκείνη που καταλήγει σε ένα αποπνικτικό αίσθημα άγχους.
Δεν έχω σκοπό να αναλύσω σήμερα στοιχεία ή χαρακτηριστικά του άγχους, όμως σημειώνω πως το άγχος προκαλείται από πολύ συγκεκριμένες αιτίες και εκεί είναι που πρέπει να εστιάσει ο καθένας.
Οι εκκρεμότητες είναι ένα σύνολο δραστηριοτήτων που απαιτούν τη δική μας ενεργοποίηση για να συμβούν. Με αυτές επιτυγχάνονται κάποιοι στόχοι ή απλά πραγματοποιούνται ορισμένες υποχρεώσεις προς εμάς τους ίδιους ή άλλους.
Η λέξη πρόγραμμα –που αποτελεί μια από τις αγαπημένες μου- είναι το κλειδί. Γιατί λύση δεν είναι η αποφυγή ή χρονική παράταση των υποχρεώσεών μας, όμως ο προγραμματισμός τους.
Η μη επίλυση ή τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων μας, έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευσή τους και κατ’ επέκταση τη δημιουργία χαοτικής κατάστασης. Σε τέτοιες στιγμές ο άνθρωπος πραγματικά δεν ξέρει τι να πρωτοκάνει! Οι προτεραιότητες χάνονται σε ένα «βουνό» προβλημάτων, με αποτέλεσμα το άγχος, η ένταση και έλλειψη ψυχραιμίας (ανάλογα και με το χαρακτήρα του ανθρώπου) να αποτελούν αναπόφευκτές επιπτώσεις.
Η πλέον πιο πρακτική λύση που θα αποτελέσει και τη σωσίβια λέμβο στην όλη κατάσταση πανικού, είναι η αρχειοποίηση των εκκρεμοτήτων σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή. Βλέποντας τις εκκρεμότητες συνοπτικά, μπορούμε να προβούμε σε περαιτέρω επεξεργασία όπως το να βάλουμε προτεραιότητες και σίγουρα να βάλουμε χρονικά περιθώρια για την κάθε μια.
Με αυτό τον τρόπο παύουμε να σκεφτόμαστε συγχρόνως το σύνολο, κάτι που τελικά γεμίζει το πεδίο σκέψης μας με πυκνό καπνό αβεβαιότητας και επικεντρωνόμαστε σε επιμέρους δραστηριότητες γνωρίζοντας πως όταν έρθει η στιγμή θα μας απασχολήσουν και οι επόμενες.
Το πρόγραμμα είναι ο σπουδαιότερος συνεργάτης στον επαγγελματικό μας χώρο, αλλά και στην προσωπική μας ζωή. Μια ζωή που πλέον γίνεται αντιληπτό πως μπορεί να «χωρέσει» και πιο ευχάριστες δραστηριότητες ψυχαγωγίας και ρομαντισμού ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το