Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

yannidakis - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 25 Φεβρουαρίου 2009

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ
Πολλές φορές μας έχει απασχολήσει το ζήτημα της συμπεριφοράς ενός ανθρώπου. Δε συνεχίζω, το ειδικεύω ευθύς αμέσως λέγοντας πως αναφέρομαι στην πιθανότητα κάποιος να είναι διπλωμάτης στις σχέσεις του.

Στο άκουσμα αυτής της λέξης, ο μέσος άνθρωπος αντιδρά αρνητικά. Υποκριτής, ψεύτης, εγωιστής. Χαρακτηρισμοί που προσάπτονται σε κάποιον που κατά κανόνα είναι διπλωμάτης. Γιατί έχει επικρατήσει αυτός αρνητισμός;
Όπως και να’ χει είναι βέβαιο πως η διπλωματία συναντάται σε σχέσεις μεταξύ κρατών, σε παντός είδους διαπραγματεύσεις, σε πωλητές ή εμπόρους κατά την εργασία τους, αλλά και σε ανθρώπους που απλά κατέχουν την τέχνη της διαχείρισης διαπροσωπικών σχέσεων.
Πόσο κακό είναι το παραπάνω δε γνωρίζω, σίγουρα όμως μπορώ να σας πείσω πως είναι χρήσιμο! Διότι η διπλωματία χρησιμοποιείται στο να προστατεύσει κάποιον από μια άχρηστη αλήθεια που στο τέλος μπορεί να τον πληγώσει. Είναι εκείνη η προαναφερθείσα τέχνη που μπορεί να διατηρήσει μια ισορροπία σε ένα σύνολο διαφορετικών ανθρώπων, κάτω από ποικίλες περιστάσεις και συνθήκες. Είναι η τέχνη του να είναι όλοι ευχαριστημένοι και να θίγονται τα συμφέροντα τους όσο το δυνατό λιγότερο.
Οι περισσότεροι βροντοφωνάζουν πως θέλουν να ξέρουν την απόλυτη, ωμή αλήθεια, όμως σχεδόν όλοι θα διαπίστωναν πως μάλλον δεν την αντέχουν.
Από την άλλη βέβαια, ο φερόμενος ως διπλωμάτης οφείλει να έχει οριοθετήσει τα προσωπικά του περιθώρια. Είναι πολύ εύκολο να μεταλλαχτεί σε έναν κοινό ψεύτη, να εξυπηρετήσει εγωιστικά συμφέροντα και να εκμεταλλευτεί καταστάσεις. Η δύναμη του διπλωμάτη έγκειται στο να διαμορφώνει και να διατηρεί ειρηνικό κλίμα απονέμοντας δικαιοσύνη και δρώντας για το κοινό καλό.
Οι επιχειρήσεις σήμερα στηρίζονται στα οφέλη των διπλωματικών συναναστροφών αποσκοπώντας στις καλύτερες δυνατές συμφωνίες και ευκαιρίες που ενδέχεται να παρουσιαστούν.
Στη διπλωματία άδικα προσάπτονται αρνητικοί χαρακτηρισμοί, μπερδεύοντας τον όρο με τους ίδιους τους διπλωμάτες που ενδέχεται να τον υποθάλπουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το