Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

yannidakis – FREEVOX: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ… ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΑΣ ΡΙΖΕΣ

Τα δεύτερο άρθρο της συμμετοχής μου στο τεύχος 35 του
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ… ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΑΣ  ΡΙΖΕΣ 
Εδώ και χρόνια οι έλληνες αναζητούν ταξιδιωτικούς  προορισμούς στο εξωτερικό την  ίδια ώρα που οι ξένοι τουρίστες  κατακλύζουν την Ελλάδα. Αυτή η προσωρινή ανταλλαγή πληθυσμών για λίγες μέρες εμπεριέχει ενδιαφέρουσες επιρροές κουλτούρας. Κι αν όλοι πιστεύουμε πως η Ελλάδα στο εξωτερικό είναι γνωστή για τους αρχαιολογικούς χώρους και τη θάλασσα (ακόμα κι αυτήν την εποχή) τότε θα πρέπει να συμπληρώσουμε τη γαστρονομική φήμη των ελλήνων ως βασικοί εκπρόσωποι της διάσημης Μεσογειακής Διατροφής. Στοιχείο το οποίο άργησαν να παρατηρήσουν και άρα να διαφημίσουν οι έλληνες. Εξάλλου κάθε διατροφική συνήθεια που ερχόταν απ’ το εξωτερικό ο έλληνας πεινασμένος, την τιμούσε! Από την pizza ως το hamburger, τα μενού στην Ελλάδα είναι πλήρεις, όχι όμως και στα εστιατόρια του εξωτερικού που απεγνωσμένα αναζητούν ελληνικές συνταγές για να ενημερώσουν την κουζίνα τους.

Η αναζήτηση  των ξένων για ελληνικά πιάτα  έδωσε το έναυσμα και στους  έλληνες να  αναζητήσουν τις  διατροφικές τους ρίζες κι έτσι μια  γρήγορη ματιά σε καταστήματα  “γρήγορου φαγητού” θα αναδείξει  πολλές ελληνικές γεύσεις είτε ως κύρια πιάτα, είτε ως ορεκτικά και  σαλάτες. Οι μεσογειακές συνταγές κερδίζουν  το κοινό αφού συνδυάζουν το τρίπτυχο εντοπιότητας, υγιεινών υλικών και  εύγεστων απολαύσεων. Την ίδια ώρα  πολλοί παραδοσιακοί συνεταιρισμοί  που ξεκίνησαν για τις ανάγκες  των τοπικών οικογενειών, την  εξυπηρέτηση ενός χωριού ή μιας κοινότητας, βρίσκουν τώρα πρόσφορο έδαφος για  να προμηθεύσουν μεγάλες αγορές που παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση. Φυσικά η γκάμα προϊόντων είναι ανεξάντλητη. Πρώτες ύλες με φρούτα και λαχανικά ή παράγωγα κρέατος ή φρούτων.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η διαπίστευση  του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία η οποία συστάθηκε από τους τέσσερες νομούς της Κρήτης και βασικός σκοπός της είναι η προβολή και διάδοση της κρητικής διατροφής ως πρότυπο υγιεινής διατροφής με ανώτερα συγκριτικά στοιχεία της μεσογειακής. Μέσα από την προώθηση προϊόντων που συναντώνται ή χρησιμοποιούνται περισσότερο στην Κρήτη, την διαφήμιση παραδοσιακών κρητικών συνταγών η πιστοποίηση φιλοδοξεί να αναδείξει μέσα από επιχειρήσεις της Κρήτης, της Ελλάδας και του κόσμου που χρησιμοποιούν αυστηρά τα υπό υπόδειξη κρητικά υλικά, αυτό το οποίο ονομάζουμε σήμερα Κρητική Διατροφή. Σε επίπεδο κράτους μάλιστα, πρωτοβουλίες σαν αυτή στηρίζονται ιδιαίτερα με τη μορφή διεξαγωγής σεμιναρίων ή εκδηλώσεων που είτε προσεγγίζουν ξένους του κλάδου στην Ελλάδα για ειδικά σεμινάρια, είτε προωθούν τα ελληνικά προϊόντα σε διεθνείς εκδηλώσεις στις οποίες πάντα η Ελλάδα καταλαμβάνει περίοπτη θέση για την ποιότητα και τα υγιεινά χαρακτηριστικά της. Εξάλλου πληθώρα ελληνικών προϊόντων απολαμβάνουν συχνά διεθνείς διακρίσεις, όπως το Σητειακό λάδι που κατά καιρούς έχει βραβευτεί ως το καλύτερο στον κόσμο. Αντίστοιχα σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κυβερνητικές προσπάθειες για την δέσμευση brand names όπως αυτό της «φέτας» που αναφέρεται αποκλειστικά πλέον, στο ελληνικό τυρί του είδους.

Στα παραπάνω πλαίσια λειτουργούν κάποιοι συνεταιρισμοί που ακολούθησαν επαγγελματικά πρότυπα με συνεχείς εκπαιδεύσεις και πολλές δοκιμασίες για υγειονομικές διαπιστεύσεις με σκοπό να δημιουργήσουν προϊόντα έτοιμα για εμπορική χρήση ή ακόμα περισσότερο καταστήματα ειδικής πώλησης τέτοιων προϊόντων. Είναι γεγονός άλλωστε πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τον ελάχιστο χρόνο για μαγείρεμα από νοικοκυρές ή εργένηδες, ευνοεί τα τελευταία χρόνια τέτοιους είδους καταστήματα έτοιμου φαγητού. Το να υπάρχουν επιλογές που θυμίζουν περισσότερο το… τσικάλι της γιαγιάς είναι το ιδανικό για εκείνους που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πληρώσουν για να φάνε.
Όλα δείχνουν λοιπόν πως ο σημερινός καταναλωτής  αξιολογεί την διατροφική αξία στο  πιάτο του και επιλέγει αντιστοίχως. Είναι ζήτημα σωστής διαπαιδαγώγησης και διαμόρφωση κατάλληλης συμπεριφοράς ώστε ο νέος να αρχίσει να επιλέγει με αυστηρά κριτήρια το φαγητό του. Και τα μηνύματα είναι θετικά. Τα Μέσα ενημέρωσης, αλλά και τοπικοί φορείς ασχολούνται ολοένα και περισσότερο με τα πλεονεκτήματα της υγιεινής διατροφής με αποτέλεσμα να υπάρχει μια γενικότερη κινητοποίηση ή μάλλον, συνειδητοποίηση με γνώμονα τη σωστή διατροφή. Στην περίπτωση αυτή ο έλληνας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της πιο εύκολης πρόσβασης σε ποιοτικά υλικά και παραδοσιακές συνταγές. Ευκαιρία να το εκμεταλλευτεί!
Λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ την εφημερίδα FREEVOX στο σπίτι, το κατάστημα ή το γραφείο σας σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκεστε αποστέλλοντας ονοματεπώνυμο και διεύθυνση στο info@freevox.gr

8 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία μας τα γράφετε. Πράγματι ως νοικοκυρά και μάλιστα εργαζόμενη πολλές φορές έρχομαι αντιμέτωπη με το ότι δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω. Από την άλλη δεν είναι ο τύπος μου να τρώω έτοιμα προϊοντα. Αναζητώ λοιπόν να παραγγείλω από κάπου που όταν τρώμε με την οικογένεια να είναι σαν να έχω μαγειρέψει στο σπίτι μου με τα καλά και διαλεκτά μου προϊόντα.

    Εύχομαι ο σύχρονος Έλληνας και ειδικά οι έφηβοι και παιδια να καταλάβουν το πόσο σημαντικό είναι να θρεφόμαστε με υγιεινά προϊόντα που ειδικά στην Ελλάδα μας ο Θεός μας τα έχει χαρίσει πλουσιοπάροχα.

    Καλή όρεξη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Iωάννα
    η παρεμβαση σου ηταν σε πρακτικο επιπεδο και αρα πολυ σημαντικη.
    Μου ανοιξες την ορεξη :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. yannidaki έγραψα σχόλιο το οποίο μου το απέριπτε.Για τον λόγο αυτό έκανα το δοκιμαστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαγειρεύω με τον παραδοσιακό Ελληνικό τρόπο,τον οποίο ακολούθησαν και τα παιδιά μου.Θα ήθελα όμως να είχα την δυνατότητα,σε περίπτωση ανάγκης, να προμηθευτώ έτοιμο φαγητό από Ελληνική κουζίνα και με υγιεινά Ελληνικά υλικά, τα οποία υπάρχουν σε αφθονία στην χώρα μας.
    Καλό ξημέρωμα.
    ΥΓ.Η εφημερίδα FREEVOX τί ύλη έχει;
    -Επίσης αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα με τη σελίδα σου,δυσκίνητη στη χρήση της και πολλές φορές κολλάει,πράγμα που δεν μου συμβαίνει με άλλες σελίδες.Εάν γνωρίζεις κάτι...Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. :[ thaliak1
    ειναι πολυ σωστο αυτο που κανεις και ελπιζω να αποτελεσει παραδειγμα και στο περιβαλλον σου.

    Η εφημεριδα ειναι ποικιλλης υλης, 15ημερη, χωρις πολιτικες σκοπιμοτητες και ενδιαφεροντα αρθρα, φτιαγμενη απο νεους ανθρωπους. Αν πατησεις το εικονιδιο της μπορεις να περιηγηθεις στο τευχος.

    μου κανει εντυπωση το περι καθυστερησης της σελιδας. Δεν εχω δεχτει αλλο παραπονο και υποσχομαι να το ελεγξω περαιτερω :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαγειρευω και εγω Ελληνικα και παραδοσιακα παντα,εδω Αθηνα προσπαθω να βρισκω παντα το χρονο να ετοιμαζω το γευμα μας πολλες φορες οταν δεν προλαβαινω ευτυχως αναλαμβανει η κορη μου.
    Στο τοπο καταγωγης μου ευτυχως δεν εχω αυτο το αγχος γιατι εκει σε περιπτωση αναγκης μπορουμε να προμηθευτουμε ετοιμο και υγιεινο φαγητο απο Ελληνικη κουζινα !!!!!!!!!!!!
    Μου ανοιξες τη ορεξη και μου εφτιαξες τη διαθεση..παω να κανω την πρασοσπανακοτυροπιττα με δικο μου φυλλο μαλιστα...εεεε ναι να ειναι ετοιμη αυριο.
    Καλο ξημερωμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. :[ Ελενα
    να εισαι καλα. Ελληνιδα νοικοκυρα. Η πιο αισθησιακη γυναικα στον πλανητη :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το