Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

yannidakis τετάρτης - ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠ’ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Καληνωρίσματα. Η καινοτομία αποτελεί μία ιερή λέξη όταν η συζήτηση φτάνει στη διοίκηση επιχειρήσεων. Κάθε επιχειρηματίας θα ήταν ευτυχισμένος αν μπορούσε να εισάγει καινοτομίες στο είδος που πραγματεύεται. Υπάρχουν επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άτομα με σκοπό να βοηθήσουν στο λανσάρισμα ενός νέου, πρωτότυπου προϊόντος ή αντίστοιχα να βελτιώσουν ένα υπάρχον με μεθοδευμένες και ιδιαίτερες λύσεις.

Το κύριο χαρακτηριστικό της καινοτομίας είναι η πρωτοτυπία δίχως αμφιβολία. Όμως δεν αρκεί. Η επιχειρηματική και εμπορική ιστορία έχει δείξει πως αυτή η πρωτοτυπία http://www.neiu.edu/~sdundis/contxt%20pictures/Innovation.jpg βασίζεται πάντα στη φαντασία. Άνθρωποι με ανεπτυγμένη φαντασία μπορούν να φέρουν κάτι καινούριο στην αγορά κι αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο. Και πάλι όμως η φαντασία βασίζεται σε εξωπραγματικούς παράγοντες. Χρειάζεται ένας εξισορροπητικός παράγοντας που θα μπορεί να συνδυάζει τη φαντασία με την πραγματικότητα. Η ανάλυση των δεδομένων εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν το ρόλο. Μια καλή έρευνα αγοράς όπου θα γίνουν σαφείς οι ανάγκες των καταναλωτών, αλλά και τα περιθώρια δράσης με κριτήριο την περιοχή, τον κλάδο και την φιλοσοφία του στόχου, προετοιμάζει το έδαφος για το λανσάρισμα μιας καινοτομίας. Έτσι, μια φρέσκια ιδέα που παρουσιάζεται στο κοινό –πρέπει να ξέρουμε- πως έχει υποστεί μια ρεαλιστική και βαρετή εξαθλίωση μέσα από αναλύσεις, οικονομικές, ποιοτικές και ποσοτικές προσεγγίσεις, πριν καταλήξει σε έναν διαφημιστή που θα αναλάβει την προώθησή του.

Όμως η θεωρία της καινοτομίας εξακολουθεί να αναφέρεται στην φαντασία. Και μην μου πείτε πως αν εσείς ψάχνατε για φαντασία θα απευθυνόσασταν σε επιχειρηματίες έτοιμους για σύνταξη ή μεγαλοστελέχη που αναζητούν την αύξηση του κέδρους με την μικρότερη δυνατή δαπάνη. Όχι! Αν η φαντασία είναι το ζητούμενο, τότε γυρέψτε την στα παιδιά. Αναζητήστε εκεί την βελτίωση της επιχείρησής σας. Τα παιδιά έχουν αποδείξει την ανεπτυγμένη φαντασία τους και δεν είναι καθόλου τυχαίο που επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η Microsoft επενδύουν στην επιχειρηματικότητα των νέων, όπως στο ετήσιο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας Νέων που διοργανώνεται και στην Ελλάδα η οποία καταλήγει σε μια ιδέα την οποία και προωθεί ως εκπρόσωπο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εκεί που οι κερδισμένοι νεαροί βλέπουν τις ιδέες τους να γίνονται επιχειρηματικά πλάνα και πολλές φορές να υλοποιούνται σαν επιχειρήσεις με σεβαστά κεφάλαια.

Η νεανική φαντασία με ερεθίσματα από την καταναλωτική ανάγκη πολλές φορές, αποτελεί το σημείο κλειδί για τις ομοειδείς επιχειρήσεις σε ένα ιδιόμορφο περιβάλλον ισχυρού ανταγωνισμού “βουτηγμένου” στην οικονομική κρίση και οι έξυπνοι διαχειριστές οφείλουν να ανοίξουν παράθυρα στη νεολαία.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΕΤΕ ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ :[

2 σχόλια:

  1. :[ Bio-μπαξές
    θα πρεπει να παρακινηθουν ολοι οι ιδιωτικοι -και γιατι οχι και οι δημοσιοι- να επενδυσουν στα παιδια και τη νεολαια. Εκτος οτι ειναι οικονομικο για εκεινους, μπορει τλκ να φερει τα καλυτερα αποτελεσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το