Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

yannidakis - ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΝΘΡΩΠΟΙ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 22 Οκτωβρίου 2008
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΝΘΡΩΠΟΙ

Στο άκουσμα του οργανισμού της National Aeronautics and Space Administration (NASA) σκεφτόμαστε αμέσως το διάστημα και τα διαστημόπλοια. Θα μου επιτρέψετε να σας κρατήσω στη Γη, γιατί όσο κι αν η NASA ασχολείται με το διάστημα, πολλά οφέλη έχει από τις δραστηριότητές της και η καθημερινότητα εδώ… κάτω.
Τα ποσά που δαπανώνται ετησίως από την αμερικανική κυβέρνηση στη NASA είναι αστρονομικά. Για λόγους έρευνας, περιέργειας, προετοιμασίας αποίκισης στο μακρινό μέλλον, ανταγωνισμού με τη Ρωσία και ίσως και άλλες απόρρητες αιτίες, οι ΗΠΑ θεωρούν πολύ σημαντική την υγιή ανάπτυξη και απρόσκοπτη λειτουργία του οργανισμού.
Οι πολίτες του κόσμου είναι μάλλον διχασμένoι, καθώς πολλοί θεωρούν πως τα ποσά που διατίθενται είναι σπατάλη και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε περισσότερο πρακτικούς σκοπούς (φτώχεια, ενέργεια, ανεργία κλπ.).
Όμως μάλλον οι περισσότεροι αγνοούν πως οι έρευνες που γίνονται στη NASA έχουν βοηθήσει την καθημερινότητα μας με τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην ιατρική με μηχανήματα για ακριβείς επεμβάσεις (robotics), τεχνολογία LED, αλλά και διαδικασίες που απαιτούν τώρα λιγότερο κόστος, καθώς και μηχανικής τεχνολογίας ανθρωποειδή μέλη για άτομα με αναπηρία.
Ακόμα, μεγάλες προόδους στα μεταφορικά μέσα βιώνουμε χάρη στη NASA, τη μπαταρία λιθίου, συστήματα ασφαλείας σε μεταφορικά μέσα ή σε κατοικίες και χώρους εργασίας, τις οπτικές ίνες, την πρόοδο της χρήσης των ακτινών Χ, συστήματα αντιμετώπισης περιβαλλοντολογικών καταστροφών, τεχνολογία δορυφορικής πλοήγησης και άλλες που αξιοποιούν τους δορυφόρους. Αλλά και πολλές μικροεφραμογές σε αισθητήρες πολλαπλής χρήσης ή βελτίωσης της υπάρχουσας τεχνολογίας.
Ουσιαστικά πρόκειται για «ψίχουλα» που δημιουργούν ή ανακαλύπτουν και τα οποία δεν τα χρειάζονται (ή βρίσκουν καλύτερα για τις ανάγκες τους) και τα λανσάρουν στην αγορά πωλώντας τα σε εταιρείες παραγωγής τεχνολογικών μέσων, αλλά ακόμα κι έτσι μένουμε στο ότι βοήθησαν την καθημερινότητά μας.
Η NASA αποδεικνύει πως δεν χρησιμεύει στον απλό άνθρωπο μόνο για διαστημικά όνειρα ή για κάποια φωτογραφία στην επιφάνεια εργασίας του. Δεν είναι αυτή που απλά έβαλε μια σημαία πάνω στη σελήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το