Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

FREEVOX: ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΟΥ

Τα άρθρα της συμμετοχής μου στο τεύχος 37 του

άρθρο πρώτο ΜΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ
Οι σύγχρονες μεγάλες επιχειρήσεις επενδύουν σήμερα πολλά χρήματα για να χτίσουν ένα πετυχημένο μοντέλο διαχείρισης. Η θεωρία του management μας διδάσκει πως κάθε επιχείρηση έχει μια περίοδο ευημερίας. Είναι η περίοδος που οι σωστοί managers εκμεταλλεύονται για να επενδύσουν στην εταιρεία θεμελιώνοντας έτσι την εδραίωση της στην αγορά. Συχνά, τα μεγάλα κέρδη τυφλώνουν τους μετόχους των επιχειρήσεων οι οποίοι απολαμβάνουν τα μερίσματα χωρίς μακροπρόθεσμες πολιτικές. Η επένδυση στις θεωρίες της Διοίκησης Επιχειρήσεων δεν παρατηρείται σε μικρές επιχειρήσεις ιδιαίτερα στη χώρα μας όμως πάντα υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις.
Όπως το 1970 που η οικογένεια Δομαζάκη δραστηριοποιούνταν στο χώρο της κτηνοτροφίας σε μια κατ’ εξοχήν περιοχή κατάλληλη για το επάγγελμα, όπως είναι η ενδοχώρα του Νομού Ρεθύμνης. Η διαφορά τούτης της οικογένειας ήταν το ανήσυχο πνεύμα με τα δεδομένα της να είναι τα 100 στρέμματα γης για την μικρή μονάδα παραγωγής χοιρινού κρέατος που κατείχαν. Τα όποια χρήματα απέφερε η επιχείρηση τους επενδύονταν πάντα σ’ αυτή. Αυτό έφερε την εταιρεία να προβεί σε διαδοχικές αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (€308000 και €130000). Το 1985 οι επενδύσεις έφεραν το πρώτο σύγχρονο σφαγείο που τελικά πιστοποιήθηκε από διεθνείς οργανισμούς (ΕΟΚ: S27). Το 1987 η εταιρεία ξεκίνησε την δραστηριοποίηση στην αγορά των αλλαντικών και λίγο αργότερα το Μετοχικό Κεφάλαιο αυξήθηκε κατά €1030000. Η Creta Farm ήταν γεγονός!
Με τη νέα χιλιετία η οικογένεια Δομαζάκη αποφάσισε να επενδύσει στην εταιρεία περισσότερο από ποτέ. Τα στρέμματα των παραγωγικών μονάδων αυξήθηκαν σε 210 και το Μετοχικό Κεφάλαιο εκ νέου κατά €8360000 χρήματα που βοήθησαν στην αγορά ακινήτων στο Ηράκλειο, την Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα. Ήταν προφανές πως το δίκτυο έπρεπε να είναι ισχυρό για τα μεγαλεπήβολα σχέδια της εταιρείας. Το 2000 άλλωστε η εταιρεία μπήκε και στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών με τη μετοχή να φτάνει τα 9,76 το 2008. Οι απανωτές αυξήσεις στο μετοχικό κεφάλαιο μεταφράστηκαν σε επενδύσεις. Δημιουργήθηκε η θυγατρική φάρμα Θεσσαλίας (820 στρέμματα) και το 2006 αγοράστηκαν ή επενδύθηκαν φάρμες αξίας €5770000.
Το 2001 δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη καινοτομία στην ιστορία των αλλαντικών. Η οικογένεια Δομαζάκη αντικατέστησε το ζωικό λίπος με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης, αφομοιώνοντας χαρακτηριστικά της παγκοσμίου φήμης κρητικής διατροφής στα προϊόντα τους. Αποτέλεσμα; η σειρά αλλαντικών “Εν Ελλάδι”, πατέντα που κατοχυρώθηκε σε 38 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία. Και αυτή ήταν η αρχή της δημιουργίας μιας τεράστιας επιχείρησης. Με επενδύσεις σε φάρμες στην Κύπρο το 2004 και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και την μεγάλη είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 2007 πρώτα με στρατηγική συμμαχία τοπικής εταιρείας και τελικά ως η 6η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κρέατος στις ΗΠΑ απευθυνόμενη σε 280 εκατομμύρια καταναλωτές ενώ δεν είναι τυχαίο πως πιστοποιήθηκε από την American Heart Association.
Η Creta Farm το 2008 φρόντισε να προβεί σε εκ νέου επένδυση στο Ρέθυμνο και τελικά να ανοιχτεί και στην Ισπανία σε μια μεγάλη αγορά διαβατήριο για την υπόλοιπη Ευρώπη. Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με ISO:9001 από το 1999, ISO:14001 από το 2000, AGRO:3.1, 3.2, 3.3, 3.4 από το 2006 και HACCP, ενώ 80 φορτηγά εξυπηρετούν 1600 σημεία πώλησης με διευρυμένο δίκτυο. Το εργατικό δυναμικό είναι συνεχώς αυξανόμενο ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες τις εταιρείας ενώ 500 εργαζόμενοι κάθε χρόνο παρακολουθούν σεμινάρια αξίας €58000 στους τομείς της μηχανογράφησης, εφοδιαστικής, αλλά και σε θέματα παραγωγής.
Η CretaFarms –πλέον- αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας εταιρείας που δεν διέφερε σε τίποτα από άλλες ομοειδείς της. Εκμεταλλεύτηκε όμως δύο βασικά χαρακτηριστικά. Την παρθένα γη του Ρεθύμνου που είχε την δυνατότητα να εξυπηρετήσει προϊόντα με πρότυπα κρητικής διατροφής και την αξιοθαύμαστη οικονομική αυτοσυγκράτηση μιας δεμένης οικογένειας όπου το κέρδος κάθε χρονιάς το μετέτρεπε σε επένδυση στην ίδια την εταιρεία. Οι άνθρωποι αυτοί δικαιωμένοι σήμερα, απολαμβάνουν μια κρητική εταιρεία που διαφημίζει την Κρήτη σ’ όλο τον κόσμο, παράδειγμα για κάθε νέο επιχειρηματία σήμερα.
Πρόκειται για την αποθέωση μιας πετυχημένης διοίκησης επιχείρησης με βάση τα διεθνή πρότυπα. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, Creta Farms επενδύουν με την ασφάλεια που τους δίνει η κατάλληλη υποδομή που έχουν επιφέρει τα προσεκτικά βήματα που έχουν ήδη προηγηθεί. Η μελέτη του management της εταιρείας σε όλη αυτήν τη διαδρομή των 40 ετών θα πρέπει να αποτελεί οδηγό για κάθε επιχείρηση και ιδιαίτερα σε τέτοιες δύσκολες περιόδους.
 

άρθρο δεύτερο ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠ’ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

ΜΕ ΘΗΛΥΚΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ
Καλώς ορίσατε στον πλανήτη “Οικονομική Κρίση” όπου στον οποίο οι κάτοικοι ακόμα προσπαθούν να αναθεωρήσουν και επαναπροσδιορίσουν τακτικές επιβίωσης με μειωμένους προϋπολογισμούς και έσοδα-έξοδα που παρουσιάζουν αντιστρόφως ανάλογη αυξομείωση.
Πρόσφατη έρευνα αγγλικού πανεπιστημίου κατέληγε στο ότι οι γυναίκες ξοδεύουν τα χρήματά τους με γνώμονα την ευημερία της οικογένειας και του σπιτικού τους ανεξάρτητα για το τι είδους προϊόντα ή υπηρεσίες είναι αυτά. Αντίθετα οι άντρες ξοδεύουν σε πιο.. περιττά πράγματα απ’ αυτά τα οποία το νοικοκυριό έχει ανάγκη (gadgets κλπ). Εγώ όμως θα χαρακτηρίσω και τα δύο φύλα λάτρεις του υπερκαταναλωτισμού με ότι αυτό συνεπάγεται στην κίνηση της αγοράς ή στην ανάπτυξη αγοραμανιακών τάσεων που τελικά είναι μια ασθένεια όπως όλες που σχετίζονται με εθισμούς.
Άλλωστε τα νούμερα ως αδιάψευστός μάρτυρας της πραγματικότητας στις αγορές δείχνουν πως οι γυναίκες κάνουν διπλάσιες αγορές απ’ τους άντρες. Είναι ακριβώς εκείνες που αισθάνονται όμορφα όταν καταναλώνουν χρήματα για αγαθά. Θυμάμαι μια φίλη μου να μου λέει πως όταν ψωνίζει από ακριβές ετικέτες νοιώθει πιο ευχάριστα απ’ ότι αν δεν το έκανε. Εκεί ακριβώς θα μπορούσε να βρίσκεται το κλειδί της ανάκαμψης της οικονομίας. Γυναίκες ανεξάρτητες και αυτόνομες οικονομικά που πλέον ξοδεύουν επειδή κέρδισαν το δικαίωμα μετά από προσωπικό κόπο σε εργασία ή μέσα απ’ το σπίτι. Γυναίκες που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μια ανάσα στις τοπικές αγορές με όλες αυτές τις μικροαγορές που καλύπτουν τις ανεξάντλητες ανάγκες αγοραμανίας που τις διακατέχουν. Η γυναίκα χωρίς κανείς να το προέβλεπε, αποτελεί μια οικονομική υπερδύναμη στην κοινωνία που μπορεί να μετατραπεί σε σταθερά ανάκαμψης.
Κι αν ακόμη οι άντρες διακινούν τελικά περισσότερα χρήματα απ’ τις γυναίκες, το… ασθενές φύλλο είναι αυτό που μπορεί να ενισχύσει πιο δραστικά την μικροοικονομία στην οποία στηρίζεται η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται φυσικά περισσότερο απ’ την κρίση.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠ’ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Κι αν η γυναίκες είναι ισχυρό όπλο κατά της οικονομικής κρίσης, η καινοτομία αποτελεί μία ιερή λέξη όταν η συζήτηση φτάνει στη διοίκηση επιχειρήσεων. Κάθε επιχειρηματίας θα ήταν ευτυχισμένος αν μπορούσε να εισάγει καινοτομίες στο είδος που πραγματεύεται. Υπάρχουν επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άτομα με σκοπό να βοηθήσουν στο λανσάρισμα ενός νέου, πρωτότυπου προϊόντος ή αντίστοιχα να βελτιώσουν ένα υπάρχον με μεθοδευμένες και ιδιαίτερες λύσεις.
Το κύριο χαρακτηριστικό της καινοτομίας είναι η πρωτοτυπία δίχως αμφιβολία. Όμως δεν αρκεί. Η επιχειρηματική και εμπορική ιστορία έχει δείξει πως αυτή η πρωτοτυπία βασίζεται πάντα στη φαντασία. Άνθρωποι με ανεπτυγμένη φαντασία μπορούν να φέρουν κάτι καινούριο στην αγορά κι αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο. Και πάλι όμως η φαντασία βασίζεται σε εξωπραγματικούς παράγοντες. Χρειάζεται ένας εξισορροπητικός παράγοντας που θα μπορεί να συνδυάζει τη φαντασία με την πραγματικότητα. Η ανάλυση των δεδομένων εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν το ρόλο. Μια καλή έρευνα αγοράς όπου θα γίνουν σαφείς οι ανάγκες των καταναλωτών, αλλά και τα περιθώρια δράσης με κριτήριο την περιοχή, τον κλάδο και την φιλοσοφία του στόχου, προετοιμάζει το έδαφος για το λανσάρισμα μιας καινοτομίας. Έτσι, μια φρέσκια ιδέα που παρουσιάζεται στο κοινό –πρέπει να ξέρουμε- πως έχει υποστεί μια ρεαλιστική και βαρετή εξαθλίωση μέσα από αναλύσεις, οικονομικές, ποιοτικές και ποσοτικές προσεγγίσεις, πριν καταλήξει σε έναν διαφημιστή που θα αναλάβει την προώθησή του.
Όμως η θεωρία της καινοτομίας εξακολουθεί να αναφέρεται στην φαντασία. Και μην μου πείτε πως αν εσείς ψάχνατε για φαντασία θα απευθυνόσασταν σε επιχειρηματίες έτοιμους για σύνταξη ή μεγαλοστελέχη που αναζητούν την αύξηση του κέδρους με την μικρότερη δυνατή δαπάνη. Όχι! Αν η φαντασία είναι το ζητούμενο, τότε γυρέψτε την στα παιδιά. Αναζητήστε εκεί την βελτίωση της επιχείρησής σας. Τα παιδιά έχουν αποδείξει την ανεπτυγμένη φαντασία τους και δεν είναι καθόλου τυχαίο που επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η Microsoft επενδύουν στην επιχειρηματικότητα των νέων, όπως στο ετήσιο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας Νέων που διοργανώνεται και στην Ελλάδα το οποίο καταλήγει σε μια ιδέα την οποία και προωθεί ως εκπρόσωπο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εκεί που οι κερδισμένοι νεαροί βλέπουν τις ιδέες τους να γίνονται επιχειρηματικά πλάνα και πολλές φορές να υλοποιούνται σαν επιχειρήσεις με σεβαστά κεφάλαια.
Η νεανική φαντασία με ερεθίσματα από την καταναλωτική ανάγκη πολλές φορές, αποτελεί το σημείο κλειδί για τις ομοειδείς επιχειρήσεις σε ένα ιδιόμορφο περιβάλλον ισχυρού ανταγωνισμού “βουτηγμένου” στην οικονομική κρίση και οι έξυπνοι διαχειριστές οφείλουν να ανοίξουν παράθυρα στη νεολαία.
Έτσι ή αλλιώς, με μνημόνιο ή επενδύσεις, όλα ξεκινούν από τον απλό λαό. Η πραγματική δύναμη βρίσκεται στη θέλησή του. Αυτό μας διδάσκει η ιστορία σε περιόδους (οποιασδήποτε) κρίσης.
 
Λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ την εφημερίδα FREEVOX στο σπίτι, το κατάστημα ή το γραφείο σας σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκεστε αποστέλλοντας ονοματεπώνυμο και διεύθυνση στο info@freevox.gr

3 σχόλια:

  1. Και στα δύο άρθρα θα έδινα τον τίτλο:
    <>
    Πολύ καλά γράφεις..
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ thaliak1
    σε ευχαιριστω πολυ. Για την στηριξη και τα καλα σου λογια :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

    Διαπίστωσα εντός εισαγωγικών το περιεχόμενο δεν
    φθάνει στον προορισμό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το