Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

προβληματισμός κυριακής – FREEVOX: ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ “ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ”

Τα άρθρο της συμμετοχής μου στο τεύχος 40 της
 
Διαβάζοντας κανείς τις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για το όραμά του για το «νέο σχολείο», σίγουρα εντυπωσιάζεται. Ηλεκτρονική πρόσβαση μαθητών και καθηγητών στο σύνολο της διδακτέας ύλης με σημειώσεις, βοηθήματα, εργασίες μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα, όλα στο λογαριασμό κάθε μαθητή. Και ύστερα, εργαλεία εξειδίκευσης που ικανοποιούν τις επιταγές των νέων συνθηκών στην αγορά, που θέλει πλήρως καταρτισμένα άτομα. Επίσης, το μεγάλο στοίχημα της Δια Βίου Μάθησης, γιατί η εκπαίδευση ποτέ δεν τελειώνει, καθώς κι άλλες καινοτομίες στα πρότυπα του σκανδιναβικού και αυτού της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, εκπαιδευτικών συστημάτων που κατά κοινή ομολογία είναι τα καλύτερα στον κόσμο. Όμως, οι αλλαγές είναι ριζικές και ,όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει, οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι πολλές.

Το «νέο σχολείο», το οποίο ακόμα προετοιμάζεται να μπει σε φάση Δημόσιας Διαβούλευσης με συζητήσεις, στις οποίες λαμβάνουν μέρος πολιτικοί, εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί από  την Ελλάδα, την Σκανδιναβία κι άλλες χώρες με άρτιο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και απλοί πολίτες,  προβλέπει την κατηγοριοποίηση των μαθημάτων του σχολείου. Σε παλαιότερο κείμενο στην Freevox αναφέρθηκε ο ρόλος που θα διαδραματίσει η κατάρτιση στην αγορά εργασίας. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν αρκεί να προσφέρει γνώσεις στα παιδιά, αλλά και εφόδια για μια μετέπειτα ελπιδοφόρα εργασιακή καριέρα. Η κατηγοριοποίηση των μαθημάτων προκαλεί αντιδράσεις, καθώς προβλέπει κατάργηση πολλών μαθημάτων και ενσωμάτωσή τους σε μαθήματα επιλογής. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατες αντιδράσεις για την «κατάργηση» του μαθήματος της Ιστορίας και των Θρησκευτικών. Ουσιαστικά, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Στις προτάσεις του Υπουργείου θα είναι η μεταφορά των μαθημάτων αυτών (και άλλων) στα μαθήματα επιλογής και σε κάθε περίπτωση αυτό θα προκύψει από την Δημόσια Διαβούλευση. Έτσι κι αλλιώς, η φιλοσοφία του «νέου σχολείου» προβλέπει λιγότερη ύλη και περισσότερη εμπέδωσή της. Μεγάλο μέρος της Ιστορίας, λοιπόν, μεταφέρεται στα μαθήματα επιλογής στην κατηγορία της Αρχαιογνωσίας μαζί με άλλα παρεμφερή μαθήματα. Ξεχωριστή κατηγορία μαθημάτων επιλογής θα αποτελούν τα Μαθηματικά, οι Πειραματικές Επιστήμες, οι Κοινωνικές Επιστήμες, η Ξένη Γλώσσα και ο Πολιτισμός. Η κάθε κατηγορία θα περιέχει τέσσερα ως έξι μαθήματα που σκοπό θα έχουν την κατάρτιση του μαθητή σε συγκεκριμένο κλάδο που θα του επιτρέψει να είναι καλός γνώστης του αντικειμένου που επέλεξε στη Β’ Λυκείου.

Τι γίνεται, όμως, με τα μαθήματα που επιλέγει να μην ακολουθήσει; Χάνει μεγάλο μέρος στοιχειωδών γνώσεων στην Ιστορία, τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τα Θρησκευτικά κλπ. , μαθήματα των οποίων την ύλη εμείς διδαχτήκαμε ως μαθήματα Γενικής  Παιδείας (υποχρεωτικά). Εδώ κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας (ή όχι) του νέου συστήματος. Ένα παιδί που θα επιλέξει μια κατηγορία θετικών επιστημών, θεωρώ αδιανόητο πως δε θα γνωρίζει την Ιστορία της πατρίδας του. Μήπως το επόμενο βήμα είναι η συνεργασία σχολείου και γονέων; Μήπως οι μαθητές θα πρέπει να πάρουν τα ερεθίσματα να ασχοληθούν και με άλλες επιστήμες, αν όχι στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του σχολείου, τότε σε καθαρά ελεύθερη ασχολία. Δε σας κρύβω πως οι δικές μου γνώσεις ιστορίας δεν ήρθαν από το σχολείο, αλλά μέσα από τη μετέπειτα δική μου μελέτη και έρευνα. Μήπως εκεί βρίσκεται το κλειδί της γνώσης; Στην εξωσχολική εμπειρία και αποτύπωση;

Η κατηγοριοποίηση των μαθημάτων αφήνει αισιόδοξα μηνύματα κατάρτισης ανθρώπων που θα έχουν ελπίδες να επιβιώσουν στο εργασιακό αύριο. Όμως ,την ίδια στιγμή η παράλληλη μάθηση θα πρέπει να διασφαλιστεί με συγκεκριμένους τρόπους που δε θα επηρεάζουν την εκπαιδευτική ομαλότητα του μαθητή, δεδομένου του άγχους των βαθμών. Σε τελική ανάλυση, όλοι επιζητούμε αλλαγές στην πολύπαθη εκπαίδευση. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να έχουμε λόγο στην μετεξέλιξή της, συμμετέχοντας στην επερχόμενη Δημόσια Διαβούλευση.
info@freevox.gr
Λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ την εφημερίδα FREEVOX στο σπίτι, το κατάστημα ή το γραφείο σας σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκεστε αποστέλλοντας ονοματεπώνυμο και διεύθυνση στο

2 σχόλια:

  1. Δεν θα πω πολλά για το νέο Σχολείο.... απλά θεωρώ αδιανόητο στην εποχή που όλα είναι αναρτησμένα στο διαδίκτυο, σε όλα τα μαθήματα και σε όλους τους τομείς η κυβέρνηση να καταργεί την πληροφορική από το Λύκειο και κάτι ακούγεται και ότι θα μας βγάλει από όλες τις βαθμίδες.... γιατί? γιατι τον πρώτο λόγο έχει ο μαθητής και η παραπαιδεία τόσα φροντιστήρια, τύπου ecdl που θα βρουν πελάτες κύριοι μου? ή οτιδήποτε άλλο έχει κατά νου. Και συν ότι έβαλε τους διαδραστικούς πίνακες στο Γυμνάσιο, και όταν οι παλιοί καθηγητές που δεν έχουν σχέση και δεν θέλουν (το λέω από την επαφή μου με το σχολείο) με τους υπολογιστές τώρα απλά τσακώνονται μεταξύ τους σε πιο μάθημα και σε ποια τάξη θα μπει το υλικό για τους διαδραστικούς πίνακες, όταν αυτό το ίδιο το υλικό προαπαιτεί να έχεις διδακτικές διδασκαλίες σε ηλεκτρονική μορφή, για να μπορέσεις να το διαχειριστείς.

    Απλά σε παραπέμπω εδώ:
    http://users.sch.gr/alkisg/tosteki/index.php?topic=3260.780

    για να δεις το νέο σχολείο...με άλλη οπτική πλευρά... γιατί όλα καλά στις θεωρίες αλλά στη πράξη??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ ΜοναδικήΤριανταφυλλιά
    διαβασα τις αναρτησεις στο forum και σε καθησυχαζω ευθυς αμεσως, καθως προκειται για ανακριβειες.
    Αυτο που γραφουν οι συναδελφοι σου εκει ειναι αντιστοιχο αυτου που γραφανε στα blogs προσφατα που ελεγαν οτι καταργειται η ιστορια απο τα σχολεια.
    τπτ απο τα δυο δε συμβαινει, απλα τα μαθηματα δε θα ειναι (οσα ηταν) πλεον στα λεγομενα μαθηματα Γενικης Παιδειας. Ουσιαστικα το νεο σχολειο θετει πολλες κατευθυνσεις ή κλαδους καθως δινει μεγαλη βαρυτητα στην εξιδεικευση. Σε εναν απο τους κλαδους αυτους ανηκει η Ιστορια και τα Θρησκευτικα -μεταξυ αλλων- και σε καποιον αλλο κλαδο θα ανηκουν τα μαθηματα πληροφορικης, προγραμματισμου κλπ.
    Σε περιπτωση που εχεις δει αναλυτικα το προγραμμα θα γνωριζεις ποσο μεγαλη σημασια δινει το Υπουργειο στις νεες τεχνολογιες. Οι... πληροφορικαριοι δεν εχουν να φοβουνται τπτ :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το