Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

προβληματισμός τρίτης - ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑ ΜΑΚΡΙΝΗΣ ΣΧΕΣΗΣ

Καληνωρίσματα. Έχω ξαναγράψει πως μια σχέση οφείλει να διατηρεί και να ικανοποιεί κάποια πρότυπα τα οποία φροντίζουν για την επιμήκυνση της και την διαιώνισή της αν θέλετε. Ο σεβασμός, η αποδοχή, η κατανόηση και η αγάπη είναι βασικά συστατικά μιας πετυχημένης σχέσης. Η φυσική παρουσία του ζευγαριού μπορεί να συντηρήσει και να εξελίξει τα παραπάνω συστατικά και αυτό είναι το φυσιολογικό, το ιδανικό.

Τι γίνεται όμως όταν μια σχέση αναγκάζεται να διατηρηθεί με δεδομένη την φυσική απουσία του ζευγαριού με μια σχέση εξ αποστάσεως; Το ερώτημα μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά παραδείγματα. http://omsherryom.files.wordpress.com/2009/05/in-relations-distance-have-no-meaning.jpg Ζευγάρια που χωρίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας καλοκαιρινών διακοπών των φοιτητών, κάτι αντίστοιχο θα παρουσιαστεί στην καθηγήτρια που αποσπάται σε άλλη περιοχή και στον στρατιωτικό που μετατίθεται σε άλλη μονάδα. Σε αυτό το σημείο κρίνεται απαραίτητο να διευκρινίσουμε για τι είδος σχέσης συζητάμε. Διότι αν πρόκειται για μια μακροχρόνια σχέση ή μιλάμε για αντρόγυνο τότε προφανώς η σχέση αυτή πρέπει να συνεχιστεί με κάθε τρόπο. Αν όμως μιλάμε για μια φρέσκια σχέση που εξ’ αρχής είχε σαν σκοπό την εφήμερη διασκέδαση και ψυχαγωγία των δύο όπως τείνουν να αποτελούν η πλειοψηφία των σχέσεων σήμερα, τότε τα δεδομένα προφανώς αλλάζουν.

Σήμερα λοιπόν ας εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας σχέσης που πριν προλάβει να αποκτήσει γερές βάσεις αναγκάζεται να περάσει την υπέρτατη δοκιμασία του γεωγραφικού χωρισμού. Σύμφωνα με μελέτες αυτό θα έχει αργά ή γρήγορα τη συνέπεια του οριστικού χωρισμού. Από την άλλη μεριά υπάρχουν εκείνοι που το προσπαθούν λίγο παραπάνω. Πολλές ώρες στο τηλέφωνο, συνεχής επικοινωνία με κάθε τεχνολογικό τρόπο, όμως σε μια έξοδο, σε μια ασυνεννοησία τα σύννεφα της αμφιβολίας και της ζήλειας, αργά ή γρήγορα κάνουν την εμφάνιση τους και το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Όπως το ίδιο ήταν σε μια φίλη που μου ανακοίνωσε τις προάλλες πως στο άκουσμα της μετάθεσης της σχέσης της στην Κομοτηνή, αποφάσισαν από κοινού να χωρίσουν όταν έρθει η μέρα της μετάθεσης στην αποθέωση της ωριμότητας και του ρεαλισμού!

Η απόσταση είναι πάντα εχθρός. Όταν πρόκειται για προσωρινή κατάσταση ίσως έχει τις ευεργετικές ιδιότητες ενός διαλείμματος, η μακροχρόνια όμως η απόσταση δε μπορεί να συντηρήσει όλα εκείνα που βοηθούν μια σχέση να αναπτυχθεί κι όταν ένα λουλούδι πάψει να αναπτύσσεται, τότε μοιραία οδηγείται στον μαρασμό.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ ΑΦΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΣΧΕΣΗΣ :[

2 σχόλια:

  1. Σε οποιοδήποτε είδος σχέσης όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα συχνών συναντήσεων η σχέση μοιραία οδηγείται στο θάνατό της ,τα συναισθήματα παίρνουν διαφορετική θέση από την αρχική και το μόνο που παραμένει αναλλοίωτο είναι η μνήμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Τζωρτζίνα
    Ναι, σωστή η προσθήκη σου. Η μνήμη είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που διατηρεί, συντηρεί, διαχωρίζει, ή χαρακτηρίζει μια σχέση υπαρκτή ή που τέλειωσε :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το