Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

προβληματισμός πέμπτης - ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΒΡΕΘΗ

Mε αφορμή την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, το yannidakis αντικαθιστά τους καθημερινούς προβληματισμούς του με μικρά αφιερώματα για κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι την Ανάσταση. Τα κείμενα είναι από την έγκυρη ιστοσελίδα Σαν Σήμερα.gr. Θεωρώ πως οι προβληματισμοί μας σήμερα, λαμβάνουν υπερβολικά μεγάλο μέρος της ζωής μας κι έτσι κρίνω σκόπιμο τουλάχιστον αυτή την απόλυτη εβδομάδα κατάνυξης, να αφιερώσουμε την προσοχή μας στους συμβολισμούς του Θείου Δράματος και τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας

H Εκκλησία θυμάται τον Μυστικό Δείπνο.
Το Θείο Δράμα κορυφώνεται και η υμνογραφία της ημέρας είναι σχετική με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και το θάνατό Του.
Το βράδυ ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής και διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια. Ανάμεσα στο 5ο και 6ο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς.
12 Ευαγγέλια: Διαβάζονται περικοπές κυρίως από τα κατά Ιωάννη και κατά Ματθαίον: Τελευταίες νουθεσίες του Ιησού στους μαθητές του… «Αγαπάτε Αλλήλους». Ο τελευταίος αποχαιρετισμός. Προσευχή του Ιησού. Προδοσία του από τον Ιούδα. Σύλληψη του Ιησού. «Από τον Άννα στον Καϊάφα». Δίκη του Ιησού από τους αρχιερείς. Αρνηση Πέτρου («Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήση με»). Ενώπιον του Πιλάτου, στο Πραιτώριο. Προσπάθεια να απολύση τον Κύριον, αλλά εμπρός στην αποφασιστικότητα των Φαρισαίων υποχωρεί. «Βαραβάν ή Χριστόν»; Ο Πιλάτος «Νίπτει τας χείρας του». Ο Ιούδας μεταμεληθείς επιστρέφει τα «τριάκοντα αργύρια» στους Αρχιερείς, οι οποίοι τα έβαλαν στο Κορβανά (Ταμείο του Ναού). Απαγχονισμός Ιούδα. Πορεία προς τον Γολγοθά. Σταύρωση του Ιησού. Αφήνει το πνεύμα επί του Σταυρού. Οι δύο ληστές. Μεταμέλεια του ενός, που ζητά από τον Κύριο να τον θυμηθεί στη βασιλεία των Ουρανών. Ο Ιωσήφ ο από Αριμαθείας ζητά από τον Πιλάτο το Σώμα του για να το θάψει. Ταφή του Ιησού και Σφράγιση του Τάφου του από τους Αρχιερείς και Φαρισαίους.

2 σχόλια:

 1. Το Έγκλημα συνετελέσθη.
  Ο Αμνός του Θεού Εσταυρώθη.
  Ο Αθώος , Το Θύμα Τιμωρήθηκε
  τόσο σκληρά και τόσο απάνθρωπα
  μιας και το σύστημα εξάντλησε
  όλη την αυστηρότητα εναντίον του .!!!

  Τον Σταυρόν σου Χριστέ Προσκυνούμεν ...
  και την υπομονή σου θαυμάζουμε
  δώσε μας απ`τη δύναμή και την αγάπη σου
  για να καταφέρουμε να σταθούμε αντάξιοι σου

  Kαλό Πάσχα με Υγεία και Αγάπη Yannidaki...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. :[ Τζωρτζίνα
  σου εύχομαι η Ανάστασή Του, να σημάνει ανά(σ)ταση προσωπική για εσένα :[

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το