Κυριακή 24 Απριλίου 2011

προβληματισμός κυριακής - ΠΑΣΧΑ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Mε αφορμή την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, το yannidakis αντικαθιστά τους καθημερινούς προβληματισμούς του με μικρά αφιερώματα για κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι την Ανάσταση. Τα κείμενα είναι από την έγκυρη ιστοσελίδα Σαν Σήμερα.gr. Θεωρώ πως οι προβληματισμοί μας σήμερα, λαμβάνουν υπερβολικά μεγάλο μέρος της ζωής μας κι έτσι κρίνω σκόπιμο τουλάχιστον αυτή την απόλυτη εβδομάδα κατάνυξης, να αφιερώσουμε την προσοχή μας στους συμβολισμούς του Θείου Δράματος και τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας

«Εορτή των εορτών» για τη Χριστιανοσύνη είναι η Ανάσταση του Κυρίου.
«Πάσχα» στα Εβραϊκά σημαίνει: διάβαση, πέρασμα. Είναι εβραϊκή γιορτή εις ανάμνηση της Εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο, της θαυματουργού διαβάσεως της Ερυθράς Θάλασσας υπό τον Μωυσή και της σωτηρίας τους από την δουλεία του Φαραώ. Ο Χριστός σταυρώθηκε την ημέρα του εβραϊκού Πάσχα.
Το απόγευμα της Κυριακής τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης» ή Δεύτερη Ανάσταση (σε πολλούς ναούς τελείται το πρωί). Λέγεται έτσι, διότι οι Χριστιανοί παλαιότερα αντάλλασσαν μεταξύ τους το Φιλί της Αγάπης.
Ευαγγέλιο (Κατά Ιωάννη): Εμφάνιση του Χριστού μετά την Ανάστασίν του στους μαθητές του. Ο Θωμάς, που δεν ήταν παρών δεν πείθεται για το γεγονός. Και η απόδειξη… «Εάν βάλω τον δάκτυλό μου επί τον τύπον των ήλων».
Το Ευαγγέλιο αυτό, όπου είναι δυνατό -η Μητρόπολη των Αθηνών είναι μία από τις εκκλησίες- διαβάζεται σε πολλές ξένες γλώσσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το