Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

προβληματισμός δευτέρας - ΕΡΩΤΗΜΑ ΙΟΥΛΙΟΥ: ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΑΝΕΡΓΙΑ ΔΙΑΛΕΓΩ ΚΑΡΙΕΡΑ

Καληνωρίσματα. Η κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά είναι πραγματικά τραγική. Τα νέα μέτρα έχουν οδηγήσει στη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων κι έτσι πολλές επιχειρήσεις κλείνουν αυξάνοντας την ανεργία. Όλα αυτά είναι δεδομένα και μέρος μιας αλυσίδας.

 

Αυτό όμως που μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά είναι πως βρισκόμαστε στην εξέλιξη των εργασιακών σχέσεων. Ναι, κάπως βίαια, όμως σε παγκόσμια κλίμακα τα πάντα αλλάζουν. Οι επιχειρήσεις γίνονται ευέλικτοι και οι εργαζόμενοι, ακόμα περισσότερο. Πλέον οι υπάλληλοι χαρακτηρίζονται από μικρές συμβάσεις εργασίες και από γνώσεις που πιστοποιούν την κατάρτισή τους. Οι επιχειρηματίες ψάχνουν για μικρές συνεργασίες πάνω σε συγκεκριμένους τομείς που θα εξυπηρετούν συγκεκριμένα ζητήματα της εταιρείας και όχι εργαζόμενους που θα κάθονται για 8 ολόκληρες ώρες με ζημιογόνα κενά τύπου πασιέντζας στον υπολογιστή…

 

Σε αυτό το σημείο καλούμαστε όλοι να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που έχουν προκύψει σήμερα και να επιλέξουμε τη θέση μας σε αυτό το imageνέο εργασιακό δεδομένο. Καλούμαστε να επιλέξουμε καριέρα –αν θέλετε- και με μόνο σίγουρο πως το όνειρο του δημοσίου που τροφοδότησε τόσες γενιές ελλήνων χαραμοφάηδων. Οι επιλογές λοιπόν είναι λίγες, οι εξής δύο: Από τη μια η καριέρα του υπαλλήλου. Ουσιαστικά θα περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου, προσπαθώντας αφενός να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου παρακολουθώντας σεμινάρια και αποκτώντας πολλά πτυχία, όπως επιστημών, γλωσσών κ.α. και αφετέρου να συνάπτεις όσο το δυνατό μεγαλύτερες σε διάρκεια συμβάσεις εργασίας μιας και η μονιμότητα, μόλις τελείωσε! Δεν είναι εύκολο, πρέπει να βρίσκεσαι σε διαρκή ανησυχία για να βρεις την καλύτερη δυνατή δουλειά, θα έχεις την έγνοια των ενσήμων που όλοι ξέρουμε πως δεν είναι και τόσο δεδομένα στη χώρα μας… και φυσικά το βασικό: η καταβολή του μισθού. Σε τέτοιες εποχές, εργοδότες χρωστάνε ακόμα και πέντε μηνιάτικα κι εσύ θες να το αποφύγεις αυτό.

 

Αν αυτή η ανασφάλεια δεν σου ταιριάζει, τότε μπορείς να επιλέξεις τον δρόμο του επιχειρηματία. Μη φανταστείς για επιχειρήσεις με μεγάλο κεφάλαιο και όνειρα για είσοδο στο χρηματιστήριο. Απλά εγγραφή στον εμπορικό σύλλογο και κυριότητα του εαυτού σου. Αν επέλεξες την λύση αυτή… καλώς όρισες στον εφιάλτη του άγχους. Γιατί αν δεν σε πληρώνουν οι προμηθευτές ή οι πελάτες σου, τότε έχεις ήδη χάσει το “παιχνίδι” κι αν έχεις να επιλέξεις για το αν θα διαθέσεις τα λίγα που κέρδισες σήμερα, στους υπαλλήλους σου, στα δάνεια ή στην οικογένειά σου, τότε έχεις μόλις κερδίσει την πιστοποίηση του καλού επιχειρηματία. Δε σου κρύβω βέβαια πως είσαι κύριος του εαυτού σου. Κανείς δεν πρόκειται να σε παρατηρήσει για τις επιλογές σου, όμως σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, αυτό δεν είναι και το καλύτερο ή πιο αποτελεσματικό.

 

Ναι, η ζωή είναι δική σου, αλλά πρέπει τώρα να αφήσεις τις πλατείες και τις διαδηλώσεις και να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου. Σε περίπτωση που δεν το κατάλαβες, αυτό είναι το νέο παρόν και το μέλλον σε όλο τον κόσμο (όχι μόνο στην Ελλάδα) κι εσύ πρέπει να εργαστείς σκληρά για να επιβιώσεις εργασιακά και οικονομικά. Θα το κάνεις ως εργαζόμενος ή ως επιχειρηματίας; Η επιλογή είναι δική σου.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ :[

4 σχόλια:

  1. Φυσικά ως επιχειρηματίας.Ηδη έχω αρχίσει τα σεμινάρια για την καλύτερη επίτευξη των στόχων της.Τί είδους επιχείρηση?
    Κάνε κλικ στη φωτό
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=214490355263124&set=a.144820748896752.20944.100001064828405&type=1&theater

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ lydia1196
    εύχομαι ότι καλύτερο για την επίτευξη των στόχων σου. Εφόσον λοιπόν επιλέγεις "επιχειρηματίας" δεν έχεις παρά να το προσθέσεις και στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, πάνω και δεξιά της σελίδας :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ραγιά Έλληνα σκύψε το κεφάλι στην νέα τάξη άφησε τις πλατείες, μην αντιδράς και μην ζητάς άλλη ζωή καλύτερη. Αυτή σου δίνουν τα αφεντικά σου και να σαι χαρούμενος που σου επιτρέπουν να ζεις. Κατάπτυστος και εξοργιστικός ραγιαδισμός. Ούτε ο Κώνστας στο άλτερ τέτοιο προσκύνημα!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. :[ filologos10
    είναι γνωστό πως οι ιδεολογίες μας είναι διαφορετικές εδώ και καιρό, όμως αντιπαρέρχομαι την ειρωνεία για να απαντήσω στο σχόλιο καθαυτό.

    Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν απλά θέλουμε να γυρίσουμε στα παλιά. Στην υπέροχη Ελλάδα των προηγούμενων ετών, δεκαετιών. Στα επαγγέλματα του 8ώρου και στις κλειστές και δυσκίνητες συμβάσεις με τις οποίες όλοι βολεύονταν.

    Αφεντικό δεν έχω μιας και δεν είμαι υπάλληλος. Όμως ότι πρέπει να αγωνιστώ στα νέα εργασιακά δεδομένα που προκύπτουν εδώ και χρόνια στη Δύση, το ξέρω πολύ καλά και πίστεψε με δεν έχω χρόνο για πλατείες και ρομαντικές διαμαρτυρίες :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το