Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

προβληματισμός τετάρτης - ΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ

Καληνωρίσματα. Εδώ στο yannidakis γράφω συχνά πως αν κάποιος τομέας αξίζει επένδυσης απ’ το κράτος, αυτός είναι η παιδεία καθότι αποτελεί το μέλλον της χώρας. Επίσης μέσα από αυτή τη σελίδα, γράφω πολύ συχνά τις ιδιαιτερότητες και την χρησιμότητα της επικοινωνίας. Τι θα λέγατε σήμερα να ενώσουμε αυτές τις δύο έννοιες;

 

Αν η μετάδοση της πληροφορίας σήμερα αποτελεί κάτι δεδομένο και εύκολο, τότε σίγουρα οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις νέες τεχνολογίες και σε ότι αφορά ειδικότερα τις επικοινωνίες, τα κοινωνικά δίκτυα –μεταξύ άλλων- αποτελούν το πιο διάσημο μέσο αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων. Σε αυτό τον τομέα βρίσκουμε πρωταγωνιστές όχι μόνο νεαρούς χρήστες που επί των πλείστων χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες, μα πλέον και μικρά παιδιά που αποτελούν ενεργούς χρήστες.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της EUKids Online, περισσότερα από δύο στα τρία ανήλικα παιδιά κάτω των δεκαέξι ετών, χρησιμοποιούν κατά κόρον τα κοινωνικά δίκτυα και μάλιστα δημοσιεύουν ψεύτικα στοιχεία για την ηλικία τους. Αυτό κάνει πολύ δύσκολο το έργο των ρυθμιστών που θέλουν το facebook να απαγορεύεται σε ανήλικους. Τα παιδιά-χρήστες ομολογούν μάλιστα, πως χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές εν αγνοία των γονιών τους.

 

Δεν είμαι οπισθοδρομικός. Είμαι υπέρ της χρήσης των νέων imageτεχνολογιών από τα παιδιά, όμως κάπως πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια τους από ένα σωρό κινδύνους που καραδοκούν εκεί έξω κρυμμένοι πίσω απ’ την ασπίδα της ανωνυμίας που προσφέρει το διαδίκτυο. Βάλτε τα σε όποια σειρά θέλετε: Παιδική πορνογραφία, ναρκωτικά, ραντεβού βίας, υποκλοπές πιστωτικών καρτών και ονομάστε ότι άλλο θέλετε. Τα παιδιά σήμερα είναι περισσότερο ώριμα από ποτέ, αυτό όμως δεν τα προστατεύει καθώς υπολείπονται ενός σημαντικού εφοδίου που ονομάζεται εμπειρία. Και όσοι είστε χρόνια χρήστες του διαδικτύου θα συμφωνήσετε μαζί μου, πως έχει ειδική υπόσταση η εμπειρία στο διαδίκτυο.

 

Οφείλουμε λοιπόν να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τους μικρούς συγγενείς και πάσης φύσεως ανήλικους από τους κινδύνους που τα κοινωνικά δίκτυα ελλοχεύουν. Το διαδίκτυο είναι σίγουρο πως σύντομα θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, όμως ας φροντίσουμε να γίνει αυτό με τον σωστό τρόπο, στην σωστή ποσότητα και με ομαλή εξοικείωση που δε θα διαστρεβλώνει την ανάπτυξη και δε θα απειλεί την ασφάλεια των παιδιών μας.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το