Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

προβληματισμός τετάρτης - Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Καληνωρίσματα. Πριν αρκετά χρόνια, οι έλληνες εξιδανίκευαν την μετανάστευση στο εξωτερικό ως μια σίγουρη λύση ευημερίας και πλούτου. Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω πως δεν είχαν άδικο. Απλά υπήρχε μια σημαντική εξαίρεση. Έπρεπε να δουλέψεις σκληρά για να γίνεις “κάποιος” στο εξωτερικό.

 

Σήμερα, υπάρχουν πολλοί “κάποιοι” έλληνες που όχι απλά τα imageκατάφεραν στο εξωτερικό, αλλά δημιούργησαν πλούτο, φήμη και καταξίωση παγκοσμίου εμβέλειας. Εφόσον αυτοί οι άνθρωποι είναι έλληνες, τότε σίγουρα έχουν να κάνουν και με την κατάσταση στην Ελλάδα. Δεν έχει σημασία να εξετάσουμε αν ευθύνονται για την κρίση ως ένα σημείο ή αν είναι υποχρεωμένοι να βοηθήσουν μια πατρίδα που άλλοι ξέχασαν για πάντα κι άλλοι την χρησιμοποιούν για μερικές ξεκούραστες μέρες το καλοκαίρι. Σημασία έχει να εκμεταλλευτούμε τις γνώσεις τους, τις προτάσεις τους, την ικανότητα τους στον τομέα ευθύνης τους, αλλά γιατί όχι, το μαγικό συστατικό που τους μετέτρεψε από φτωχούς μετανάστες σε ζάμπλουτους επιχειρηματίες.

 

Σε πρόσφατο συνέδριο ελλήνων του εξωτερικού με θέμα την οικονομία, οι πετυχημένοι συμπατριώτες μας είχαν την ευκαιρία να προτείνουν διάφορες ιδέες για την ανάκαμψη της χώρας απ’ την κρίση. Ενιαίος χαμηλός φορολογικός συντελεστής, αναδιάρθρωση του χρέους, ιδιωτικοποιήσεις, άνοιγμα της οικονομίας, είναι μόνο μερικά από όσα ακούστηκαν. Ανάμεσά τους ήταν και ο Steve Forbes που πρότεινε ένα νέο απλούστερο φορολογικό σύστημα. Η αλήθεια είναι πως στα συμπεράσματα του συνεδρίου, προβληματισμό προκάλεσε πως οι διεθνείς αγορές διακρίνουν αβεβαιότητα και έλλειψη φερεγγυότητας στην Ελλάδα κι αυτό είναι ένα εμπόδιο που πρέπει να αλλάξει με τομές στην δομή και την κουλτούρα του κράτους. Όλοι συμφώνησαν πως στην Ευρώπη υπάρχει διαθέσιμο ρευστό και η Ελλάδα πρέπει να το προσελκύσει.

 

Οι έλληνες του εξωτερικού δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με κρατικούς φορείς για την ευημερία της χώρας, ενώ έδειξαν να έχουν την βούληση, την γνώση και την ικανότητα να εργαστούν υπέρ της αναδόμησης της Ελλάδας. Εξάλλου αν οι πιο χαρισματικοί άνθρωποι της Ελλάδας έφυγαν και δικαιώθηκαν για την επιλογή τους, σήμερα έχουν την ηθική υποχρέωση να στηρίξουν την πατρίδα τους πριν αφανιστεί, πριν αποτελεί ντροπή για εκείνους που γεννήθηκαν εκεί.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ :[

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν εμεις οι Ελλαδιτες δεν αλλαξουμε το εγω σε εμεις και το συντεχνιακο σε πατριωτικο φιλε Γιαννιδακι ,προκοπη δεν βλεπω.Θα συνεχιζουμε ομως να ζηταμε επενδυσεις και δανεικα ,και να βριζουμε αυτους που τα προσφερουν ,επιζητωντας ομως ,και κερδοσ αλλα και διασφαλιση αυτων που επενδυουν .Μ αλλα λογια ,ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ,ΜΟΝΑ ΖΥΓΑ ,ΔΙΚΑ ΜΑΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. :[ markoslazaros
    θα συμφωνήσω μαζί σου. Χθες έκανα μια δήλωση που προσέλαβε μια φίλη, σύζυγο αυτοκινητιστή. Δυστυχώς, όλα είναι καλά μέχρι που θίγονται τα συμφέροντα μας.
    Αν αυτό σταματήσει κάποτε, μπορούμε να ελπίζουμε :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το