Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

αναδρομές - Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑ

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 05 Νοεμβρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑ

Θα έχει φτάσει στ’ αυτιά σας ο κίνδυνος που ελλοχεύει η υπερβολική χρήση –και- του διαδικτύου (κρίμα σε μας που δουλεύουμε σ’ αυτό) με πολλά κρούσματα επιληψίας κ.α.
Φανταστήκατε όμως πως η ενασχόληση μας με το διαδίκτυο και ας μην εξετάσουμε σε πρώτη φάση το είδος της ενασχόλησης, απαιτεί περισσότερη ενέργεια από το να διαβάσουμε μια εφημερίδα, να παίξουμε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι ή να παρακολουθήσουμε τηλεόραση;
Η χρήση του διαδικτύου αποδεδειγμένα πια, ενεργοποιεί περισσότερους νευρώνες του εγκεφάλου απ’ ότι άλλες δραστηριότητες, όπως το διάβασμα. Μάλιστα στην ιατρική πλέον υποστηρίζεται πως η χρήση του σε μεσήλικες, αποτελεί έναν σύμμαχο για τη γύμναση του εγκεφάλου και την καταπολέμηση της φθοράς του, που συνεπάγεται με άνοια. Άλλες μέθοδοι είναι η ενασχόληση με σταυρόλεξα και πάζλ.
Σε ότι αφορά την κλασική –πλέον- σύγκριση ανάγνωσης βιβλίων και ενασχόλησης με το διαδίκτυο, αποδείχτηκε πως το δεύτερο χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια, βοηθά στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης –κάτι που ζητείται σήμερα και από τους τηλεορασο-αποβλακωμένους νέους μας- και στην λήψη αποφάσεων με πολύπλοκη σκέψη. Πραγματικά στο διαδίκτυο καλούμαστε να αποφασίζουμε ανά πάσα στιγμή που θα μεταβούμε για να βρούμε πληροφορίες για το θέμα που μας ενδιαφέρει.
Η χρήση όμως του διαδικτύου και γενικά των νέων τεχνολογιών στα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας, επιδρά και ψυχολογικά, καθώς προστατεύει την αυτοπεποίθηση τους και εκμηδενίζει τον κοινωνικό αποκλεισμό από τις τάσεις της εποχής.
Προσωπικά θαυμάζω αρκετούς ιδιοκτήτες ιστολογίων στη δική μας γειτονιά, μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν την ικανότητα να διατηρούν και να συντηρούν με ευκολία μερικά από τα καλύτερα ιστολόγια του χώρου.
Για τους νεότερους που γεννηθήκαμε «μέσα» στην τεχνολογία, αποτελούν δεδομένες υπηρεσίες, όμως ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πόσο πιο δύσκολο είναι για τους μεγαλύτερους η εξοικείωση και κατόπιν η εμπέδωση όλων αυτών των δύσκολων τεχνολογιών.
Δηλώνω περήφανος για τους ανθρώπους αυτούς που προσπαθούν και ουσιαστικά αποτελούν οδηγό (για μια ακόμη φορά) για όλους τους νεότερους που αναμένεται να βιώσουν νέες δραματικές αλλαγές στο μέλλον.
δείτε επίσης και τις άλλες καθημερινές ενότητες του yannidakis
μετάβαση στο "σχόλιο τσι μέρας"
μετάβαση στην ενότητα "θρύλος του Batman"
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το