Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

προβληματισμός πέμπτης - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΩΣ ΕΝΑΣ ΠΡΟΦΑΝΗΣ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Καληνωρίσματα. Σύμφωνα με τη δική μου θεωρία, το πιο εύκολο χρήμα στην Ελλάδα –που τόσο το χρειάζεται- μπορεί να έρθει από το εξωτερικό. Πως βρίσκεις λεφτά από το εξωτερικό; Με τις εξαγωγές προϊόντων, τις ξένες επενδύσεις στην χώρα και φυσικά το πιο εύκολο και απλό, τον τουρισμό. Ας μείνουμε όμως στο τελευταίο το οποίο θεωρώ δραστηριότητα πολύ πιο κερδοφόρα. Πως όμως ο ελληνικός τουρισμός γίνεται και πάλι ανταγωνιστικός και ιδιαίτερα σε μια εποχή που η ελληνική κυβέρνηση περιορίζει τα έξοδα προβολής της χώρας και οι επιχειρηματίες φοβούνται να δαπανήσουν πολλά χρήματα στον κλάδο λόγω της κρίσης;

 

Ε, λοιπόν έχω και την απάντηση και δεν είναι μονάχα απλή, αλλά και εξαιρετικά συμφέρουσα. Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που φρεσκάρατε τις γνώσεις σας στην Ιστορία και την Μυθολογία; Πάει καιρός, ε; Πότε επισκεφθήκατε αρχαιολογικά σημεία της Ελλάδας; Πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν επισκεφθεί ακόμη πολλά από τα πιο διάσημα μνημεία της χώρας μας, δηλαδή του κόσμου! Εσάς θα σας στείλω για λίγο διάβασμα.

 

Για όλους τους υπόλοιπους όμως μπορώ να σας βεβαιώσω πως όλοι μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές της αναπτυξιακής πορείας του imageτουρισμού. Το όλο θέμα αφορά το τουριστικό προϊόν. Αρκετά με τις ωραίες θάλασσες, τον ζεστό ήλιο, το καλό φαγητό και τα παραδοσιακά γλέντια. Η Ελλάδα κατακλύζεται σε κάθε γωνιά της από μύθους διάσημους, αλλά ανεξήγητους, από μυστήρια που χάνονται με το πέρασμα των χρόνων, από περιοχές που κρύβουν ένα μυστικό που γνωρίζουν μόνο οι ντόπιοι. Σκεφτείτε έναν μυστικό χάρτη που συνδέει τη μονή Πεντέλης με την Ακρόπολη, μια τρομακτική εκδρομή στον Λαβύρινθο στη Μεσαρά της Κρήτης, μια διοργάνωση στη σπηλιά που γεννήθηκε ο Δίας ή εκείνη που έφερε την Ευρώπη όταν την άρπαξε. Στην Ήπειρο λέγεται ότι υπάρχει κάποιος θησαυρός και βάζω στοίχημα πως πολλοί τουρίστες θα πλήρωναν όσο-όσο σε μια ενδεχόμενη εξερεύνηση του. Στη Σπιναλόγκα πολλοί θα ήθελαν να ζήσουν το μυστήριο των λεπρών, στη λίμνη του Αγίου Νικολάου κάποιοι θα ζητούσαν αποδείξεις ότι όντως δεν έχει βρεθεί το βάθος του και στα Σφακιά ποιός δε θα ήθελε να ξυπνήσει το χάραμα για να ακούσει τους Δροσουλίτες!

 

Σε πρόσφατο Συνέδριο στην Ελλάδα με θέμα τον τουρισμό, οι ομιλητές εστίασαν στη σύνδεση στοιχείων όπως των παραπάνω με συγκεκριμένα προϊόντα της Ελλάδας, όπως το λάδι στην Κρήτη, το κρασί στην Πελοπόννησο, τα σταφύλια στην Ημαθία κ.α. Για να γίνει αυτό δεν απαιτείται παρά φαντασία. Συνδέστε τον Μύθο της περιοχής σας με κάποια από τα τοπικά προϊόντα και να το! Έχετε διψασμένους τουρίστες για περιπέτεια που θα επισκεφθούν τον τόπο σας και θα καταναλώσουν τα προϊόντα σας. Η Ρόδος δε χρειάζεται να είναι πια το όμορφο νησί, αλλά… η “Ρόδος: Η Περιπέτεια των Ιπποτών”, η Κρήτη δε χρειάζεται αποτελεί την μεγαλόνησο, αλλά την “Κρήτη: Απόδραση από τον Λαβύρινθο του Μινώταυρου”.

 

Το παράδειγμα νομίζω έγινε κατανοητό και είναι πλέον στο χέρι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ντόπιων να αποδείξουν ότι μπορούν να μετατρέψουν μια ξεχασμένη ιστορία για παιδιά, σε ένα εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Σκεφτείτε το…

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΔΙΑΔΙΔΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το