Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

αναδρομές - ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ!

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 29 Απριλίου 2009
ΤΙΤΛΟΣ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ!

Δεν θα ήθελα να γράψω ένα ακόμη κείμενο σχετικό με την οικονομική κρίση, όποτε σκέφτηκα να ταράξω και πάλι τα νερά στο ζήτημα. Όλοι συμφωνούμε για το πλήγμα που έχει επιφέρει σε πολλούς τομείς η κρίση αυτή. Και φυσικά παρατηρούμε τις συνέπειες και αγανακτούμε με τις δυσοίωνες προβλέψεις. Τι θα λέγατε αν εγώ υποστήριζα πως η οικονομική κρίση μας ωφελεί;
Διάβαζα πως οι πολιτικές δυνάμεις περικόπτουν έξοδα οπλικών συστημάτων, την ίδια ώρα που οι τράπεζες μειώνουν τα  επιτόκια. Η Ελληνική Βουλή μείωσε κατά 10% τις δαπάνες της, ενώ ο Obama κάνει περικοπές στα επιπρόσθετα εισοδήματα των… καλοπληρωμένων αγοριών! Τάση για τσιγγουνιά ανά τον κόσμο; Και που ‘σαι ακόμα.
Ο μέσος άνθρωπος υπό τον φόβο των συνεπειών της κρίσης, που ακόμα κι αν ανήκει στο ποσοστό εκείνων που δεν τις βιώνουν (ακόμα), έχουν πλέον περάσει στη ασυναίσθητα στη συνείδησή του, αρχίζει και επαναπροσδιορίζει (και πάλι ασυναίσθητα πολλές φορές) τις ανάγκες του. Αγοράζει λιγότερα, με περισσότερη σύνεση, διασκεδάζει σκεφτόμενος και χωρίς να παρασύρεται όπως στο παρελθόν.
Καθένας βρίσκεται σε μια κατάσταση με πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον συνάνθρωπο του, αυτό δημιουργεί δεσμούς αλληλεγγύης και ίσως αυτό αναπτύσσει νέες σχέσεις με το περιβάλλον, την γειτονιά, την οικογένεια.
«Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» λένε και η έλλειψη χρημάτων βρίσκει  οικογένειες να ξανασμίγουν αναδεικνύοντας εκ νέου το χαρακτηρισμό του θεσμού της οικογένειας ως στοιχείο κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης.
Είναι αλήθεια πως ο άνθρωπος σήμερα προσπαθεί να εξασφαλίσει το παρόν και να διασφαλίσει το μέλλον του και η οικονομική κρίση τον ανάγκασε να επανεξετάσει πολλά. Οι συνθήκες επιβίωσης είναι και πάλι αντικείμενο προς μελέτη και ίσως ήρθε η ώρα να διασκεδάσουμε εξασκώντας ξεχασμένες συνήθειες. Να κάνουμε μια βόλτα στην πλατεία, να μαζευτούμε σπίτι λέγοντας ιστορίες, να κάνομε έρωτα. Τζάμπα πράμα δηλαδή!
Ίσως αυτή η οικονομική κρίση να είναι μια ευκαιρία για επαναπροσέγγιση των αξιών, των αναγκών, της ζωής. Ίσως να είναι μια καλή ευκαιρία να ξαναγινούμε "άνθρωποι".
δείτε επίσης και τις άλλες καθημερινές ενότητες του yannidakis
μετάβαση στο "σχόλιο τσι μέρας"
μετάβαση στην ενότητα "θρύλος του Batman"
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το