Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

προβληματισμός τετάρτης - ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΙΟΥΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ

Καληνωρίσματα. Είναι αλήθεια πως όσο κι αν θέλουμε ή δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, τα δεδομένα αλλάζουν και εννοώ σε κάθε μορφή της ζωής. Ας δούμε το τετριμμένο, μεγαλώνεις αποφοιτείς από το σχολείο, βρίσκεις δουλειά, κάνεις οικογένεια παντρεύεσαι, κάνεις παιδιά, μεγαλώνεις, συνταξιοδοτείσαι και σαν γνήσιος αναλώσιμος που τελείωσες την προσφορά σου στον μάταιο τούτο κόσμο, πεθαίνεις!

 

Ναι, αυτό είναι ένα πρότυπο ιδανικό σενάριο, όμως εκείνο που αλλάζει μέσα στα χρόνια είναι η ηλικία επίτευξης και παραμονής στο καθένα από τα παραπάνω στάδια ζωής. Για παράδειγμα ενώ ο γάμος συναντάται σε πολύ μικρές ηλικίες πριν από πολλά χρόνια, σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι άνθρωποι παντρεύονται μετά τα τριάντα τους και παράλληλα πεθαίνουν πολύ αργότερα.

 

imageΑς μείνουμε σε αυτό το τελευταίο δεδομένο. Το προσδόκιμο ζωής μεγαλώνει σταθερά στις δυτικές χώρες και ανέρχεται πλέον σε ηλικίες άνω των 80. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Αρχικά, ότι απαιτείται μια νέα πολιτική προσέγγιση. Εφόσον ο άνθρωπος ζει περισσότερο, γερνάει αργότερα και έχει αντοχές για περισσότερα χρόνια, οι υποχρεώσεις του απέναντι στην κοινωνία πρέπει να αλλάξουν. Θεωρητικά πρέπει να συνταξιοδοτούνται και αργότερα. Προσέξτε το αυτό καθώς είναι κρίσιμης σημασίας. Αφενός ο πολίτης προσφέρει για περισσότερο στην κοινωνία με την εργασία του και αφετέρου επιβαρύνει για λιγότερο το κράτος με μια σύνταξη σε αργότερο χρόνο.

 

Φυσικά το τελευταίο μπορεί να διχάσει, καθώς η κατάληψη μιας εργασιακής θέσης για περισσότερο χρόνο από κάποιον, σημαίνει αυτομάτως και την απελευθέρωση λιγότερων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο. Όταν η σύνταξη παραμείνει στα ίδια επίπεδα, η εργασιακή ροή θα είναι συχνότερη, όμως το πρόβλημα του μακροχρόνια συνταξιούχου παραμένει. Σήμερα, πολλά κράτη, προχωρούν στην παράταση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης. Το μέτρο αυτό προκαλεί αντιδράσεις φυσικά (ποιος θέλει να δουλεύει περισσότερο) όμως από μέρους μου κρίνεται απολύτως δικαιολογημένο.

 

Εν κατακλείδι, θα έλεγε κανείς πως η φυσική μετάθεση των δεδομένων και εν προκειμένω του προσδόκιμου του ανθρώπου, πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικών μεταρρυθμίσεων και κοινωνικού συντονισμού.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ :[

2 σχόλια:

  1. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός στο θέμα των αντοχών.Το ηλικιακό κριτήριο δεν σημαίνει απαραίτητα και υψηλές ή χαμηλές αντοχές.
    Οι επιστήμονες έχουν βρει πως στο dna του ανθρωπου υπάρχει ένα γονίδιο για την αντοχή το οποίο κάποιοι το έχουν και κάποιοι δεν το έχουν.Κατά συνέπεια δεν είναι ηλικιακό το θεμα αλλά γονιδιακό.
    Στο στρατο των ΗΠΑ παίρνουν δειγμα dna απο τους φαντάρους για να δουν ποιοί έχουν αυτό το γονίδιο - για ευνόητους φυσικά λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Μαριος
    ναι βέβαια, όμως κανείς δε θα διαφωνήσει πως όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει χάνει μέρος της αντοχής του. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο χιλιάδων ετών :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το