Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

αναδρομές - ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ (ΟΧΙ) ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 27 Δεκεμβρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ (ΟΧΙ) ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Ημέρες εορτών διανύουμε αυτό το διάστημα, αλλά και μέρες παράξενες, ξε-ρουτινιάσματος! Ακόμα και όσοι δουλεύουμε σχεδόν το ίδιο σε αυτήν την περίοδο, νοιώθουμε ότι το πρόγραμμα και η ζωή μας αλλάζουν με επισκέψεις, εκδηλώσεις, έξοδα, δώρα, διασκέδαση και πολλά άλλα που γίνονται αλλά σε περιορισμένο βαθμό τις υπόλοιπες μέρες.
Γενικά η περίοδος των Χριστουγέννων αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τον κόσμο. Άδειες, γιορτινή ατμόσφαιρα συνθέτουν ένα κλίμα εφορίας. Από την άλλη υπάρχουν και άτομα που νοιώθουν μόνα, καταθλιπτικά και γενικά άσχημα με βάση βιώματα, γεγονότα αλλά και την ίδια τη ψυχοσύνθεση του.
Υπάρχει όμως και μια τρίτη κατηγορία η οποία αποτελείται από χαρακτηριστικά γνωρίσματα και των δύο παραπάνω κατηγοριών. Πρόκειται για ανθρώπους που είναι βέβαια ενθουσιασμένοι για τις επερχόμενες μέρες, αλλά τελικά καταλήγουν αγχωμένοι, απογοητευμένοι και ίσως να παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης.
Ο λόγος είναι… ρεαλιστικός: η επιστροφή στη δουλειά ή ακόμα και η σκέψη των εκκρεμοτήτων που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο καθένας μας φαντάζουν πολλαπλάσια εμπόδια σε σχέση με τα καθημερινά που μάλλον είναι ίδια, όμως σε μια έξαρση γιορτής στην οποία ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα, γινόμαστε περισσότερο ευαίσθητοι και άρα η αντίδραση μας στην απότομη αλλαγή περιβάλλοντος –από το γιορτινό στο εργασιακό ή καθημερινό, αν θέλετε- είναι περισσότερο ψυχολογική, ίσως μας προκαλεί πιο έντονα (αρνητικά) συναισθήματα.
Ομολογώ ότι ανήκω και εγώ στην τρίτη κατηγορία και ως εκ τούτου μπορώ να την παρουσιάσω.. αληθινά!

δείτε επίσης και τις άλλες καθημερινές ενότητες του yannidakis
μετάβαση στο "σχόλιο τσι μέρας"
μετάβαση στην ενότητα "θρύλος του Batman"
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το