Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

αναδρομές - ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΗ ΜΙΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑ

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 06 Οκτωβρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΗ ΜΙΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑ

Σπουδαίο το θέμα της καθαριότητας που απασχολεί όλους τους ανθρώπους καθημερινά, ακόμα και ασυναίσθητα. Πολλές οι μελέτες, πολλές και οι έρευνες για την υγιεινή. Είναι προφανές πως το ζήτημα είναι τεράστιο και πολυδιάστατο, όμως δώσουμε ένα στίγμα.
Όταν μιλάμε για καθαριότητα μπορούμε να φανταστούμε ένα σπίτι, ένα κατάστημα, έναν δημόσιο χώρο ή ακόμα και έναν άνθρωπο. Η υγιεινή αποτελεί βασική αρχή του ανθρώπου όμως κάπου στην πορεία παρατηρούνται αλλαγές και διαφορές.
Ένας άνθρωπος μπορεί να μην φροντίζει για την ατομική καθαριότητα επιμελώς. Στο στρατό με παραξένευε το ότι οι αξιωματικοί μας προέτρεπαν επίμονα να φροντίζουμε την ατομική μας καθαριότητα. Σύντομα κατάλαβα το λόγο! Δε χρειάζεται να αναφερθούμε τι προκαλεί ένας βρώμικος άνθρωπος, σε αντίθεση με έναν καθαρό και περιποιημένο.
Το ίδιο ισχύει και με ένα σπίτι που επισκεπτόμαστε και όπου σίγουρα θα εκτιμήσουμε μια στοιχειώδη καθαριότητα σε αντιδιαστολή με ένα σπίτι το οποίο έχει βρώμικα κουζινικά σκεύη, απεριποίητα είδη υγιεινής και ατημέλητα έπιπλα.
Ας φανταστούμε τώρα ένα κατάστημα με βρώμικους χώρους, σκονισμένα εκθέματα και απεριποίητα γραφεία. Είναι προφανές πως θα μας έκανε πολύ άσχημη εντύπωση και ως εκ τούτου δε θα βοηθούσε τις επιλογές μας.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους κοινόχρηστους χώρους μια πόλης. Τους δρόμους γεμάτους σκουπίδια και αποτσίγαρα; Τα πάρκα γεμάτα συσκευασίας τροφίμων; Τους τοίχους και τα δημόσια κτίρια βαμμένα και άσχημα.
Ποιος φταίει; Σίγουρα ο υπεύθυνος για τον καθαρισμό του καθένα από τα παραπάνω, αλλά μήπως και η νοοτροπία όλων όσων τα λερώνουν; Των περαστικών που πετάνε σκουπίδια στο δρόμο ή εκείνου που λερώνει κάτι στο σπίτι αλλά δε φροντίζει να το καθαρίσει;
Από την άλλη έχω παρατηρήσει υπερβολικές περιπτώσεις καθαριότητας με τα είδη υγιεινής να καθαρίζονται πολλάκις μεσ’ την ημέρα και η ποσότητα χλωρίνης να ρέει άφθονη στις διάφορες επιφάνειες.
Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά. Ψάχνοντας την άλλη μισή ας κρατήσουμε ένα επίπεδο υγιεινής σεβόμενοι τους χώρους για τους οποίους είμαστε υπεύθυνοι.

δείτε επίσης και τις άλλες καθημερινές ενότητες του yannidakis
μετάβαση στο "σχόλιο τσι μέρας"
μετάβαση στην ενότητα "θρύλος του Batman"
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το