Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

κυματίζοντας σκέψεις - φιλία και φύλλα


φιλία και φύλλα

Οι σχέσεις των ανθρώπων είναι τόσο πολύπλοκες και απρόβλεπτες που η μελέτη και μόνο αυτών είναι ικανή να σε τρελάνει. Ακόμα πιο περίεργες είναι η σχέσεις μεταξύ γυναικών και αντρών που δε συγγενεύουν. Χαρακτηριστικά μιλώντας γι’ αυτό το θέμα μου έρχεται στο μυαλό μια ατάκα από την ταινία When Harry met Sally που λέει “οι γυναίκες κι οι άντρες δεν μπορούν ποτέ να είναι είναι φίλοι”.  Είναι άραγε κάτι που ισχύει; Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν παραδείγματα που μπορούν να το διαψεύσουν, τουλάχιστον επιφανειακά. Μήπως όμως υπάρχει κάτι πιο βαθύ πιο κρυφό που κάνει τη φιλική σχέσει μεταξύ των δύο φύλλων διαφορετική από αυτή δυο ανθρώπων του ίδιου φίλου; Δεν είμαι επιστήμονας και σίγουρα δεν έχω κάνει καμία επιστημονική ή κλινική έρευνα πάνω στο θέμα γι’ αυτό και μπορώ μόνο να παραθέσω τις δικές μου εμπειρίες κι απόψεις πάνω στο θέμα.

Στην πρώτη τάξη του δημοτικού ο καλύτερός μου φίλος ήταν ένα κοριτσάκι της ηλικίας μου, που αδυνατώ αυτή τη στιγμή να θυμηθώ το όνομά της. Σ’ αυτήν την ηλικία όμως η αθωότητα δεν αφήνει άλλους παράγοντες να μπουν στη μέση μιας τέτοιας σχέσης. Στην εφηβική μου ηλικία, κάποια που θεώρησα φίλη απέδειξε πως ήταν κάθε άλλο παρά κι αυτό με στεναχώρησε αφάνταστα. Φτάνοντας πια στην ενηλικίωση δεν έχω πολλά παραδείγματα φιλικής μου σχέσης με κάποια γυναίκα. Ναι, σίγουρα όλοι μας έχουμε διάφορους ανθρώπους του αντίθετου φύλλου που θεωρούμε φίλους αλλά πόσους από αυτούς θεωρούμε καρδιακούς ή πάρα πολύ στενούς; Κάπου στα είκοσί μου χρόνια, είχα μια φίλη που ήταν ουσιαστικά η εξομολόγος μου και δεν υπήρχε τίποτα που δεν μπορούσα να μην της πω. Μου άρεσε η φιλία μας και ειδικά οι απόψεις ενός ανθρώπου από το αντίθετο φύλλο που μπορούσε να μου εξηγήσει τα παραπτώματα των σχέσεών μου. Κάποιο βράδυ λοιπόν μετά από ένα πάρτι που το αλκοόλ έρεε άφθονο, η καλή μου και καρδιακή μου φίλη προσπάθησε να με φιλήσει, αφήνοντάς με άναυδο και πικρά απογοητευμένο. Έμαθα τότε πως η ατάκα από την ταινία που ανέφερα, ισχύει και είναι όντως αληθινή. Ακόμα και τώρα με το μέστωμα των χρόνων και τις πολλαπλές εμπειρίες μου μέσα στη ζωή, πιστεύω ακράδαντα πως δεν υπάρχει καθαρή και απλή φιλία μεταξύ των φύλλων. Πριν βιαστείτε να με καταδικάσετε σκεφτείτε το λίγο. Ποτέ δεν ξέρετε τι κρύβει ο καλύτερός σας φίλος μέσα βαθιά και πολλές φορές θα έλεγα πως ούτε και ο ίδιος το ξέρει. Αναρωτιέμαι γιατί δεν υπάρχουν τραγούδια που να μιλούν για τη φιλία μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας...(_)

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

1 σχόλιο:

  1. Ναι, δεν μπορεί να υπάρξει καθαρή φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα κι αυτό ίσως έπρεπε να το είχες καταλάβει λίγο νωρίτερα όταν ήθελες να έχεις ευχαριστημένη ΚΑΙ την κοπέλα σου ΚΑΙ την "φίλη" σου ΚΑΙ την άλλη "φίλη" σου ΚΑΙ την παράλλη "φίλη" κλπ κλπ, αδιαφορώντας για το αν θα πλήγωνες τα αισθήματά της (της κοπέλας εννοείται). (_____&^%%$#@$__________)
    [σόρυ για την καυστική απάντηση, αλλά ήταν πολύ προκλητικό το άρθρο]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το