Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ιστopικές ειδήσεις ~ προς αμυγδαλέζα οδεύει το πρώτο κέντρο λαθρομεταναστών

η είδηση της εβδομάδας παρουσιάζεται με σκοπό να διερευνηθεί η επίδραση της στην κοινωνία

Προς Αμυγδαλέζα οδεύει το πρώτο κέντρο λαθρομεταναστών
Στην Αττική και αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την παρουσίαση των 200 νέων αστυνομικών που εντάσσονται από σήμερα στην ομάδα ΔΙΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότερη τοποθεσία για τη δημιουργία του κέντρου είναι η Αμυγδαλέζα στους πρόποδες της Πάρνηθας, όπου υπάρχουν και οι εγκασταστάσεις των σχολών της ΕΛΑΣ.
Στο κέντρο αυτό, εάν τελικώς η δημιουργία του υλοποιηθεί, θα μεταφερθούν και οι περίπου 1.000 λαθρομετανάστες που έχουν συλληφθεί στο κέντρο της Αθήνας κατά τους τελευταίους ελέγχους.

Κατά την παρουσίαση των νέων αστυνομικών και ειδικών φρουρών της ΔΙΑΣ, στη δύναμη των οποίων προσετέθη και μία γυναίκα, ο κ. Χρυσοχοΐδης υποσχέθηκε ότι σύντομα η Αθήνα θα αποκτήσει όψη ευρωπαϊκής πόλης.
Διαφωνεί με τη δημιουργία του Κέντρου ο Δήμος Αχαρνών
Πάντως ο Δήμος Αχαρνών διαφωνεί με τη δημιουργία στην περιοχή Κέντρου Μεταναστών και απόψε, στις εννιά, συγκαλεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα.

Δημοτικοί σύμβουλοι ανέφεραν ότι είναι αντίθετοι «στη λογική που λέει ότι κάθε υπερτοπική οχλούσα χρήση μπορεί να χωροθετείται στο Δήμο Αχαρνών».

Πρώτο «ναι» σε στρατόπεδο μεταναστών
Ενταση επικράτησε το πρωί στην Νεάπολη Κοζάνης όταν ομάδα του στρατού που μετέβη στο στρατόπεδο «Πόρτη» το οποίο πρόκειται να μετατραπεί σε κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών, αποκλείστηκε από τους συγκεντρωμένους κατοίκους.
Προς στιγμήν απειλήθηκε ένταση, αλλά τελικά η κατάσταση εκτονώθηκε. Το μεσημέρι μάλιστα είχαν προγραμματίσει να συγκεντρωθούν σε διάφορα σημεία προκειμένου από εκεί να ξεκινήσουν πομπή που θα καταλήξει στην Κοζάνη, όπου θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.
Την ίδια στιγμή, στη Δεσκάτη Γρεβενών, το Δημοτικό Συμβούλιο, με 20 ψήφους υπέρ και μία κατά, αποφάσισε να πει «ναι» στη δημιουργία κέντρου μεταναστών εντός των ορίων του δήμου, με σαφείς αναφορές της εν λόγω απόφασης, στην ανάγκη τόνωσης της τοπικής οικονομίας και στα ανταποδοτικά οφέλη που θα προκύψουν. «Ο δήμος μας προσβλέπει στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, στην ίδρυση αστυνομικής υπηρεσίας, την δραστηριότητα των συνεργείων καθαρισμού, συντήρησης και εκμετάλλευσης των όποιων εγκαταστάσεων» είπε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Μίγκος. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει στην περιοχή παλιό στρατόπεδο που θα μπορούσε να μετατραπεί σε κέντρο μεταναστών, σχολίασε όμως ότι υπάρχουν αρκετές δημοτικές εκτάσεις, κατάλληλες για να φιλοξενήσουν ένα τέτοιο κέντρο.
Εξάλλου, κατά της δημιουργίας κέντρου μεταναστών στο Κωσταράζι τάχθηκε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ορεστίδος ενώ αντίστοιχη απόφαση για την περιοχή της Βεύης αναμένεται να λάβει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας.
Όλα τα παραπάνω δεδομένα θα εξεταστούν στην αποψινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Παναγιώτη Πλακεντά, θα παρουσιάσει αρνητική εισήγηση για τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας μεταναστών στα πρώην στρατόπεδα της περιοχής. Σχετικά δε με την απόφαση του Δήμου Δεσκάτης σχολιάζει: «αυτό είναι ένα νέο δεδομένο που θα εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή».
Θέλω να πιστεύω πως αυτό είναι το πρώτο αποφασιστικό και ουσιαστικό βήμα για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης. Είχα αναφερθεί πρόσφατα και σε προβληματισμό στο yannidakis, πως και λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα, οι άνθρωποι που έρχονται λαθραία στη χώρα προσπαθούν να βρουν τρόπους να φύγουν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης (βλέπε την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της Πάτρας). Επειδή όμως δεν τα καταφέρνουν, αναγκάζονται(;) να εγκληματήσουν για να ζήσουν. Η πορνεία, τα ναρκωτικά και οι κλοπές είναι διαδεδομένοι τρόποι για να βγάζουν σχετικά εύκολα τα προς το ζην.
Αρκετά όμως για αυτούς. Εμείς πόσο μπορούμε να το ανεχτούμε όλο αυτό; Αρκετά προβλήματα δεν έχουμε; Πρέπει να ανησυχούμε και για την επιβίωση των λαθρομεταναστών; Την απάντηση δίνουν αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που αν τελικά "πιάσουν" σαν μέτρο, θα ελευθερώσουν τις πόλεις από την δυσωδία των παράνομων δραστηριοτήτων και θα προσφέρουν στους ίδιους τους λαθρομετανάστες καλύτερες συνθήκες ζωής.
Τέλος, μην ξεχνάτε πως τα κέντρα θα "ανοίξουν" θέσεις εργασίας όπου δημιουργηθούν. Ακριβώς αυτό αντιλήφθηκαν στα Γρεβενά και ψήφισαν υπέρ.
Νομίζω πως αυτό το μέτρο θα αποτελέσει την πρώτη ουσιαστική λύση στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και γι' αυτό επέλεξα αυτήν την είδηση ως την ιστορική είδηση της εβδομάδας

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το