Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

βpάβευση πέμπτης ~ μια ελληνική αντιμνημονιακή αυτοκτονία

καταχώρηση τσι μέρας 
η βράβευση της καλύτερης καταχώρησης για την ημέρα που πέρασε στον χώρο των ιστολογίων
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ ΤΣΙ ΜΕΡΑΣ
από ΠΥΡΓΟΣ NEWS

Μια ελληνική Αντιμνημονιακή Αυτοκτονία
Τι πραγματικά ήταν η αυτοκτονία που συγκλονίζει την Ελλάδα
 Η αυτοκτονία είναι ένα πανανθρώπινο φαινόμενο και οι αιτίες  της είναι συνυφασμένες με τις ανθρώπινες αδυναμίες αλλά οφείλονται και σε κοινωνιολογικούς παράγοντες.
    Σύμφωνα με την ψυχιατρική η αυτοκτονική συμπεριφορά ορίζεται ως η συμπεριφορά, κατά την οποία το άτομο προσπαθεί να κάνει κακό στον εαυτό του με σκοπό να τερματίσει τη ζωή του. Περιλαμβάνει τις απόπειρες αυτοκτονίας κατά τις οποίες το άτομο δεν επιτυγχάνει την ολοκλήρωση του στόχου αυτοκαταστροφής του και τις ολοκληρωμένες αυτοκτονίες κατά τις οποίες επιτυγχάνεται ο στόχος αυτοκαταστροφής. Αυτοκτονική συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί σχεδόν σε όλες τις ομάδες ηλικιών.
    Ορισμένες χώρες έχουν υψηλότερη συχνότητα αυτοκτονίας από άλλες.Το κλίμα, ο πολιτισμός και η θρησκεία  του κάθε λαού επηρεάζει και τα ποσοστά των αυτοκτονιών.
    Η χώρα μας η Ελλάδα είχε εδώ και χρόνια από τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών.Με την εφαρμογή όμως του Μνημονίου και ύστερα αυτό άλλαξε, τα ποσοστά αυξήθηκαν αποδεδειγμένα και σίγουρα αυτό οφείλεται στις πολιτικές του Μνημονίου που επιβάλλονται στους Έλληνες.
    Είναι όμως όλες οι αυτοκτονίες το ίδιο; Γιατί η Ελληνική κοινωνία συγκλονίστηκε ιδιαίτερα με την χθεσινή αυτοκτονία του 77χρονου στο Σύνταγμα και όχι με τις δεκάδες άλλες που συμβαίνουν σε όλη τη χώρα;
    Δεν είναι όλες οι αυτοκτονίες το ίδιο (είναι δυνατόν να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι την αυτοκτονία των Σουλιωτισσών ή το Κούγκι με την αυτοκτονία μιας ερωτικής απογοήτευσης ή την αυτοκτονία λόγω χρεών;)
και σίγουρα η αυτοκτονία του 77χρονου με βάση το σημείωμα που άφησε ήταν διαφορετική.Έτσι μπορεί να εξηγηθεί και το αυθόρμητο χειροκρότημα των απλών πολιτών τη στιγμή που το ασθενοφόρο έπαιρνε τον 77χρονο από το Σύνταγμα χθες.
      Τι ήταν λοιπόν η χθεσινή αυτοκτονία;
 
Σύμφωνα με τον Emile Durkheim η «αυτοκτονία» είναι κοινωνικό φαινόμενο, παρ’ όλο που είναι μία κατ’ εξοχήν ατομική πράξη. Στο διάσημο βιβλίο του με τίτλο Αυτοκτονία, ο Ντιρκέμ αναλύει τις διαφορές των ποσοστών αυτοκτονίας, ανάλογα με το έθνος και ανάλογα με την υποομάδα στο εσωτερικό της Γαλλικής κοινωνίας.
Η αυτοκτονία του 77χρονου δεν ήταν μια εγωιστική αυτοκτονία, δεν ήταν μια αλτρουιστική αυτοκτονία (σαν τους Ιάπωνες καμικάζι) αλλά ήταν το πιο πιθανό μια Φαταλιστική αυτοκτονία. Αυτός ο τύπος αυτοκτονίας προσιδιάζει σε περιπτώσεις υπερβολικής ρύθμισης της ζωής των ατόμων από τους κοινωνικούς θεσμούς.(βλέπε Μνημόνιο). Μοιραία, λέει ο Ντυρκέμ, στις υπερβολικά αυταρχικές και καταπιεστικές κοινωνίες, όπου δεν υπάρχουν κοινωνικά κινήματα ικανά να επιφέρουν στοιχειώδεις αλλαγές, θα υπάρξουν άνθρωποι που θα προτιμήσουν να αυτοκτονήσουν παρά να ζήσουν σε τέτοιες κοινωνίες.
    Η αυτοκτονία του 77χρονου χθες ήταν μια Ελληνική Αντιμνημονιακή Αυτοκτονία.Ήταν μια επαναστατική πράξη και ένα ηχηρό μήνυμα σε ολόκληρη την Ελληνική Κοινωνία.

  οι απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο δε συμφωνούν ή εκφράζουν απαραίτητα το yannidakis. 
Η βράβευση ικανοποιεί μια σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το