Κυριακή 8 Απριλίου 2012

ψήγματα πνεuματικότητας ~ κυριακή των βαΐων

αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα της θρησκείας προβληματιζόμαστε σε ζητήματα της κοινωνίας

Από σήμερα έχω την τιμή και την ευχαρίστηση να συμμετέχω ενεργά στο yannidakis.net και θα προσπαθήσω να βλέπουμε μαζί κάθε Κυριακή μέσα από την ενότητα ¨ψήγματα πνευματικότητας¨  διάφορα θέματα που αφορούν τη θρησκεία μας.
Φτάσαμε και φέτος στο τέλος της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής, μετά το πέρας της σαρανταήμερης νηστείας ξεκινάει η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Η Εβδομάδα αυτή ξεκινάει με την Κυριακή των Βαΐων. Την ημέρα αυτή εορτάζεται η μεγαλοπρεπής είσοδος του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».
Η παραπάνω ανάμνηση τιμάται ιδιαίτερα με εξέχουσα υμνολογία και μεγαλοπρεπή λειτουργία (λειτουργία Ιωάννη Χρυσόστομου αντί του Μ. Βασιλείου που λεγόταν τις Κυριακές της Μ. Σαρακοστής) στο τέλος της οποίας διανέμονται βάγια που έχουν προηγουμένως ευλογηθεί κατά την ακολουθία του όρθρου.
Σημειώνεται ότι στις πρώτες εκκλησίες εορταζόταν η μνήμη αυτή με αναπαράσταση του γεγονότος. Στους βυζαντινούς χρόνους τελούνταν ο λεγόμενος «περίπατος του Αυτοκράτορα» όπου η πομπή ξεκινούσε από τα ανάκτορα στην οποία συμμετείχε ο αυτοκράτορας κρατώντας την εικόνα του Χριστού πλαισιωμένος από το ιερατείο όπου και κατέληγε στην Αγιά Σοφία. Στην Ελλάδα διατηρείται μόνο η διανομή των βαγιών από τους ιερείς.
Η Κυριακή των Βαΐων στην πραγματικότητα δεν συναριθμείτε στη Μεγάλη Εβδομάδα, δεδομένου ότι κατά τον χριστιανισμό πρώτη ημέρα της εβδομάδας είναι η Δευτέρα. Καθιερώθηκε όμως να συναριθμείτε λατρευτικά από το γεγονός ότι στις ορθόδοξες εκκλησίες, κατά τον εσπερινό της Κυριακής αυτής, τελείται η ακολουθία του Νυμφίου (Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της Νυκτός), αν και ανάγεται στον όρθρο της Μεγάλης Δευτέρας. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι το απόγευμα της κάθε ημέρας ψάλλουμε τον όρθρο της επόμενης.
Βλέπουμε λοιπόν ότι οι Ιουδαίοι υποδέχθηκαν με κάθε μεγαλοπρέπεια τον Ιησού κατά την είσοδο του στα Ιεροσόλυμα με τα βάγια ακόμα και με τα ρούχα τους. Όμως λίγες μέρες αργότερα πολλοί από αυτούς ζητούσαν μανιωδώς  τη Σταύρωση Του. Άραγε πόσο αυτή η στάση τους θυμίζει τους εαυτούς μας που με περισσή ευκολία αλλάζουμε απόψεις και πιστεύω. Να ευχηθώ σε όλους μας καλή Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση να μας βρει με υγείας και ευτυχία.

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

5 σχόλια:

  1. θα ήθελα να καλωσορίσω τον Άρη στην ομάδα συντακτών του yannidakis και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του στην ενότητα "ψήγματα πνευματικότητας" που θα προσεγγίσει δύσκολα ζητήματα.

    Επίσης να ευχαριστήσω τον φίλο και αναγνώστη Μάριο που πολύ έγκαιρα πρόλαβε να διορθώσει μία παρατυπία στην ονομασία της ενότητας :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kali arxi sto neo xekinima. endiaferousa i enotita afti, elpizo na parousiastoyn 8emata pio va8ia gia ti 8riskia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου.Ζητάω την κατανόηση σας για τυχόν λάθη και παραλήψεις.Περιμένω τις ιδέες και τις προτάσεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλη αρχη ! αξιζει να το διαβασουμε και να μαθουμε περισσοτερα για τη θρησκεια μας... καλη συνεχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλως ήρθες Άρη και συγχαρητήρια για τη νέα ενότητα! Εύχομαι με τη σειρά σου να μας προβληματίσεις για ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ταμπού... Η Ελλάδα μας κάποτε ήταν μια χώρα με βαθιές ρίζες και πάθος προς την θρησκεία της και είναι λυπηρό πως πολλοί έχουν αφήσει τα παραπτώματα μερικών κληρικών να διασύρουν το πραγματικό νόημα της πίστης μας. Με την ευλογία του Κυρίου μας λοιπό καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το