Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

κυματίζοvτας σκέψεις ~ ψυχή

ακροβατώντας σε κύματα ρεαλισμού & ρομαντισμού, σκέψεις & συναισθήματα αποτυπώνονται σε λέξεις


ψυχή

Ανήσυχες είναι οι ψυχές των ανθρώπων και τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα πάνω σε καταπράσινα λιβάδια σαν άγρια άλογα με τις χαίτες λυτές ν’ ανεμίζουν τρελά στον αέρα. Κάποτε τα λιβάδια γίνονται κακοτράχαλα μονοπάτια με κοφτερούς βράχους κι άλλοτε πάλι καυτή άμμος μέσα σε πορτοκαλοκίτρινη έρημο. Αδάμαστες είναι η ψυχές κι όσο κι αν το σώμα μένει αιχμάλωτο της λογικής, η ψυχή ταξιδεύει, ονειρεύεται, βγάζει φτερούγες και πετά μακριά σε απαγορευμένα μέρη. Όσο κι αν προσπάθησε άνθρωπος να φυλακίσει μια ψυχή ποτέ δεν το κατάφερε γιατί οι αλυσίδες δεν την κρατάνε και οι τοίχοι δεν την φράζουνε, η θάλασσα δεν την πνίγει και το χώμα δεν μπορεί να τη σκεπάσει.

Ψυχή, πνεύμα, σκέψη, ιδέα, άγνωστα, αόρατα και άυλα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης που μας συναρπάζουν και μας εμπνέουν. Το ανεξήγητο και αόρατο είναι αυτό που δεν μπορείς να πιάσεις στα χέρια να το περιεργαστείς, να το εξετάσεις κάτω από το φακό ενός μικροσκοπίου, αυτό που οι επιστήμονες και οι ευφυΐες του κόσμου δεν μπορούν να εξηγήσουν ακόμα και με την πιο πολύπλοκη μαθηματική εξίσωση. Λένε πως οι φιλόσοφοι είναι οι επιστήμονες της ψυχής αλλά ακόμα κι αυτοί δεν ξέρουν ακριβώς τι προσπαθούν να εξηγήσουν με τις αοριστίες τους και τις απόψεις περί ζωής και συμπεριφοράς. Λένε πως η θρησκεία είναι ο γνώστης της ψυχής, αυτό που μπορεί να τη δαμάσει και να την καθοδηγήσει. Λένε πως ο ίδιος ο Θεός είναι ένα πνεύμα αόρατο, άυλο, ανεξήγητο και υπεράνω της ανθρώπινης νοημοσύνης. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω μα ούτε και να διαψεύσω καμία απ’ αυτές τις εκδοχές. Παραμένω όμως άναυδος από την ατίθαση φύση της ψυχής του ανθρώπου. Υπάρχει; Μήπως είναι ένα κατασκεύασμα της φαντασίας μας; Ακόμα όμως κι έτσι δεν εξηγείται η ύπαρξή του. Αν η λέξη ψυχή δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο για να εξηγήσει κάτι που δεν μπορεί να καταλάβει, τότε σίγουρα υπάρχει αυτό που δεν μπορεί να διανοηθεί και να εξηγήσει;

Όποια κι αν είναι η επεξήγηση που ο καθένας μας δίνει στην ψυχή, κανείς δεν μπορεί να την διαψεύσει. Ίσως τελικά η ψυχή είναι προσωπική και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως τα δαχτυλικά αποτυπώματα ή οι κόρες των ματιών. Για ‘μένα η ψυχή είναι αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό που κάνει εμένα να είμαι εγώ. Η ψυχή είναι ο πλάστης της προσωπικότητας, ο ζυμωτής του χαρακτήρα, το ανέκφραστο πουλί που σέρνει από το ράμφος του ένα αραχνοΰφαντο ατέλειωτο πέπλο και πάνω του κυματίζουν οι σκέψεις μου καθώς ταξιδεύει μέσα στο χάος της αιωνιότητας. Μια αστέρευτη πηγή που τα διάφανα και κρυστάλλινα νερά της είναι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι εμπνεύσεις που ρέουν μέσα στο ανεξήγητο αυλάκι της νοημοσύνης μας. Χωρίς νερό και ψωμί το σώμα πεθαίνει, χωρίς ψυχή το σώμα φυτοζωεί...(_)

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το