Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

τεxνολογία στην κοινωνία ~ το πρώτο φως από μια σούπερ γαία

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

από TO BHMA To «πρώτο» φως από μια σούπερ-Γαία
Ένα «υπεργήινο» φως συνελήφθη από ένα γήινο τηλεσκόπιο σηματοδοτώντας ένα σημαντικό σταθμό στην παρατήρηση των «συγγενών» πλανητών της Γης. Με τον όρο σούπερ-Γαία ή υπέρ-Γαία χαρακτηρίζονται οι πλανήτες που έχουν μέγεθος έως και δέκα φορές μεγαλύτερο από τον πλανήτη μας και προσελκύουν το έντονο ενδιαφέρον των ερευνητών επειδή τα δεδομένα τους υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν να έχουν στερεή μάζα ή να καλύπτονται από υγρούς ωκεανούς.


Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί αρκετές υπερ-Γαίες αλλά η παρατήρησή τους γινόταν με έμμεσο τρόπο. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer κατάφερε να εντοπίσει για πρώτη φορά το φως μιας υπερ-Γαίας, γεγονός το οποίο οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως «ιστορικό επίτευγμα». 


Το Spitzer εντόπισε το φως του 55 Cancri e (ή σε συντομογραφία Cnc e) που βρίσκεται σε απόσταση 41 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Καρκίνου. Ο πλανήτης εντοπίστηκε το 2004 και υπολογίζεται ότι είναι 60% μεγαλύτερος από τη Γη. Ομως έχει οκταπλάσια μάζα και διπλάσια πυκνότητα από αυτήν του πλανήτη μας . Είναι βραχώδης και πυκνός σαν μολύβι και περιφέρεται ταχύτατα γύρω από το άστρο του. Μια μέρα στον 55 Cancri e διαρκεί 18 ώρες. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην επιφάνειά του είναι πολύ μεγάλες καθιστώντας τον μη κατοικήσιμο. Το θερμόμετρο στην επιφάνεια του Cnc e μπορεί να φθάνει ως και τους 1.726 βαθμούς Κελσίου.

Πάντα αναζητούσαμε τρόπους να ερευνήσουμε το διάστημα. Αρχικά τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος για τους οποίους αποφανθήκαμε πως είναι αδύνατο να κατοικήσουμε κάποια στιγμή εκεί. Ακόμα κι αν το παλέψαμε ιδιαίτερα με ιδιαίτερες θεωρίες (π.χ. ο Άρης).

Τώρα αναζητούμε εξωπλανήτες και μάλιστα με τα χαρακτηριστικά της Γης. Ως τώρα οι πλανήτες με τα χαρακτηριστικά υπέρ Γαίας που έχουν βρεθεί είναι μη κατοικήσιμοι και πολύ-πολύ μακρινοί! Όμως η αναζήτηση συνεχίζεται και πλέον στη διάθεση των επιστημόνων βρίσκεται το Spitzer που είναι εγκατεστημένο στην Γη και φυσικά απέδειξε πως μπορεί να προσφέρει εντυπωσιακές παρατηρήσεις και ευρήματα :[

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το